Παρά τη φιλολογία των ΜΜΕ για διάσπαση, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε δημοκρατικά και με ενότητα τον κύριο όγκο των ευρω-υποψηφίων και στη Γραμματεία της Τετάρτης θα κλείσουν και οι επόμενοι
Του Φώτη Παπούλια
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τη Μ. Τετάρτη θα κλείσει η εκκρεμότητα των οκτώ κενών θέσεων για να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός 42 και να οριστικοποιηθεί η ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του τρόπου επιλογής των οχτώ υποψηφίων: θα είναι νέες υποψηφιότητες που σχεδόν στο σύνολό τους θα προέρχονται από τους κοινωνικούς χώρους ή θα επιλεγεί η μέση οδός, δηλαδή κάποιες από αυτές να αντιστοιχούν στην κομματική γεωγραφία και κάποιες να είναι ευρύτερες υποψηφιότητες. Η πλειοψηφία θα επιδιώξει να είναι νέα πρόσωπα που θα αποτυπώνουν την ευθεία αναφορά στην κοινωνική Αριστερά, ενώ στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας θα προτιμούσαν τη μέση λύση, εκείνη του «παντρέματος» των κομματικών στελεχών με τις ευρύτερες προσωπικότητες.
Οι οκτώ που μένουν
Στο σημείο που συμφωνούν άπαντες είναι ότι καμία υποψηφιότητα από τις οκτώ δεν μπορεί να προκύψει από πρόσωπα που «ατύχησαν» στην ψηφοφορία της Κυριακής, ενώ σύμφωνα με στελέχη του κόμματος «η ονοματολογία που ήδη ακούγεται για την οκτάδα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», αν και πάντα ισχύει η ρήση «τίποτα δεν ισχύει μέχρι αποδείξεως του εναντίον». Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συμφωνήσει να μη δημοσιοποιήσουν τη σειρά εκλογής, θεμιτή τακτική αφού τυχόν δημοσιοποίηση ενδεχομένως να δημιουργούσε έναν κύκλο «δυσαρεστημένων» υποψηφίων λόγω σειράς κατάταξης, στην ψηφοφορία δεν σημειώθηκαν δραματικές εκπλήξεις. Ο κατά γενική εκτίμηση επιτυχημένος ευρωβουλευτής Ν. Χουντής φέρεται να πρώτευσε και ψηλά στις προτιμήσεις, ανεξάρτητα από τη λίστα εκλογής στην οποία συμμετείχαν, βρέθηκαν οι Σοφία Σακοράφα, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γ. Κατρούγκαλος, Σ. Ρομπόλης, Δ. Παπαδημούλης, Ελένη Σωτηρίου, Κ. Χρυσόγονος και Ράνια Σβίγκου.
Η «μίνι κρίση», η οποία απείλησε να τινάξει στον αέρα το κλίμα συναίνεσης και ομόνοιας που διέκρινε το τελευταίο διάστημα το ΣΥΡΙΖΑ και προκλήθηκε από την επιμονή της Αριστερής Πλατφόρμας να επαναφέρει ζητήματα που έχουν λήξει από την εποχή του συνεδρίου, όπως τα περί δραχμής και εναλλακτικού σχεδίου, δείχνει να καταλαγιάζει. Αν και στελέχη της πλειοψηφίας δεν έκρυβαν την έκπληξή τους για τη χρονική στιγμή της «επανεμφάνισης ζητημάτων που μέχρι χθες είχαν κλείσει» ή «γιατί επανέρχεται άκαιρα η συζήτηση περί δημοψηφισμάτων για το νόμισμα» (δηλώσεις Σόφης Παπαδόγιαννη στον «9,84»), καταβάλλονται προσπάθειες να επιστρέψει η ηρεμία.
«Αν μόνοι μας βάζουμε τα χέρια μας να βγάλουμε τα μάτια μας, τότε ο Σαμαράς θα κάνει πάρτι» έλεγαν στελέχη που, ω της έκπληξης, εκφράζουν και τις δύο κυρίαρχες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Eίναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξή του («Στο Κόκκινο 105,5») ο Π. Λαφαζάνης, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χαρακτήρισε «αστεία πράγματα» τα περί ρηγμάτων στο εσωτερικό του κόμματος, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι συγκεντρωτικό, μονολιθικό, αντιδημοκρατικό, αρχηγικό κόμμα» και σημειώνοντας ότι «ενωμένοι θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη και το στοίχημα για μια διαφορετική πορεία της χώρας».
«Αποφασίσαμε δημοκρατικά, μια σαφή πολιτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη και συγκροτήσαμε ένα ισχυρό ευρωψηφοδέλτιο» δήλωσε ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δ. Παπαδημούλης, επιχειρώντας να ομαλοποιήσει το κλίμα και να τονίσει όσο το δυνατόν ξεκάθαρα την ευρωπαϊκή φυσιογνωμία του κόμματος.
Απάντηση στη Ν.Δ.
Και στις αιτιάσεις της Ν.Δ. στελέχη του κόμματος απαντούσαν: «Ας μαζέψει πρώτα η Ν.Δ. τις ακροδεξιές συνιστώσες και τα δικά της ακροδεξιά, ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα και μετά να κάνει λόγο για τον ΣΥΡΙΖΑ».
Η προσπάθεια να «πάει η μπάλα» στο αντίπαλο στρατόπεδο είναι σαφής, όμως το ζήτημα είναι αν προλαβαίνει «το κόμμα να επιδείξει την απαραίτητη συστράτευση και να μην προσφέρει πλέον δώρα στην κυβέρνηση» λένε στελέχη του και άπαντες ευελπιστούν ότι «η πόλωση μακράς διαρκείας που σχεδιάζει το μέγαρο Μαξίμου θα βρει απέναντί της όχι μόνο ενωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την κοινωνία».