Νέα αίθουσα τέχνης
Σε ένα ζωντανό σημείο της Αθήνας και στην καρδιά της πόλης έκανε την εμφάνισή του ένας νέος χώρος τέχνης: Η ena Aίθουσα Τέχνης
Πρόκειται για την καινούργια, δεύτερη γκαλερί της γνωστής και δραστήριας Αίθουσας Τέχνης «Καπλανών 5» που βρίσκεται -και αυτή- σε έναν πεζόδρομο: στην πολυσύχναστη Βαλαωρίτου 9γ’. Η πρώτη έκθεση που φιλοξενείται εκεί έχει τίτλο «Δείγμα γραφής» και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και χαρακτικής, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και είναι φιλοτεχνημένα από σύγχρονους καλλιτέχνες. Συμμετέχουν οι: Νίκος Αγγελίδης, Δημήτρης Αναστασίου, Ηλίας Γεωργουλέας, Κώστας Δικέφαλος, Γιώργος Καρακάσογλου, Ιωάννα Καφίδα, Νίκος Κόνιαρης, Αντώνης Κοσμαδάκης, Νίκος Κυριακόπουλος, Βασίλης Λιαούρης, Νίκος Μόσχος (φωτ.), Εκτωρ Παπαδάκης, Βασίλης Παπατσαρούχας, Κατερίνα Πέτρουλα, Θανάσης Ραχούτης, Δήμητρα Σιατερλή, Αντώνης Σμυρνιός, Νικολέττα Τζάννε, Βιργινία Φιλιππούση, Τάσος Χώνιας κ.ά. Επίσης οι δημοσιογράφοι Νίκος Βατόπουλος και Δημήτρης Ρηγόπουλος παρουσιάζουν φωτογραφίες από αγαπημένα θέματά τους. Μέχρι 26 Απριλίου.
………………………………………………………………………………………………….
Μουσική πατριδογνωσία
Τέσσερις Ευρωπαίοι αποκαλύπτουν μουσικά τη χώρα τους. Η Σοφία Μαυρογενίδου και ο Αριστείδης Χατζησταύρου (Ελλάδα), η Ingrid Sotolarova (Πορτογαλία & Τσεχία) και ο Gabriel Lezcano (Ισπανία) έρχονται στο Black Duck (Χρήστου Λαδά 9α, τηλ. 210 3234760), σήμερα, στις 21.30 για να αφηγηθούν με φλάουτο, κιθάρα και πιάνο αλλά και τη φωνή τους σημαντικές στιγμές της μουσικής παράδοσης των χωρών τους.
………………………………………………………………………………………………………
Προφεστιβαλικοί ήχοι
Το Echomove artistic magazine σε συνεργασία με την εκπομπή «Urban folk» (www.octavaradio.gr) παρουσιάζουν τη διαδικτυακή μουσική συλλογή «Urban folk, post rebet and other traditional stories… vol.2», σήμερα, στο Μουσικό καφενείο «Φειδίου 2» (Χαριλάου Τρικούπη και Φειδίου 2, πλησίον μετρό Πανεπιστημίου, τηλ. 210 3300060). Θα προλογίσουν οι Βαγγέλης Βέκιος (ραδιοφωνικός παραγωγός, μουσικός), Μιχάλης Τσαντίλας (μουσικός δημοσιογράφος, τραγουδοποιός), Αλέξανδρος Γερασίμου (μουσικός δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός)
Θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση και κατόπιν θα ανακοινωθεί η έναρξη του φεστιβάλ «Ρίζα στην Πρίζα». Θα παίξουν ζωντανά οι Αποστόλης Αρμάγος, Ξένια Ροδοθεάτου, Τζουράν Τζουράν.
…………………………………………………………………………………………………………..
Από τους Βυζαντινούς Υμνους στον «Επιτάφιο» του Θεοδωράκη
Ποια είναι η απόσταση ανάμεσα στον βυζαντινό ύμνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» και στο λαϊκό-θρησκευτικό τραγούδι «Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα»; Και πόσο απέχει από αυτά το «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου; Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ως ένα έργο βαθύτατα εμποτισμένο από τη λαϊκή μας μουσική παράδοση, η οποία με τη σειρά της είναι βαθύτατα επηρεασμένη από το βυζαντινό μέλος, πρωταγωνιστεί στη μοναδική πασχαλινή συναυλία της Μεγάλης Τρίτης που θα πραγματοποιηθεί στις 20.30 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής, με τη συμμετοχή δύο ξεχωριστών ερμηνευτών: της Νεκταρίας Καραντζή και του Τάσου Αποστόλου.
Στη διάρκεια της συναυλίας, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Adagio-Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα», η συγκινητική φωνή της Ελληνίδας ψάλτριας, η οποία έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως «η ιδανική υμνωδός του βυζαντινού μέλους και της αρχέγονης παράδοσης», θα συναντήσει την έντεχνη αισθαντικότητα του σπουδαίου μπάσου και ηθοποιού, όπως, αντίστοιχα, η μουσική μας παράδοση ένα έργο-σταθμό της σύγχρονης μελοποιίας – τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη, με στόχο την «αντιπαράθεση» των διαφορετικών αισθητικών προσεγγίσεων του ανθρώπινου πόνου.
Συνοδεύουν οι μουσικοί: Γιάννης Σαμπροβαλάκης, Οδυσσέας Κορέλης, Βαγγέλης Νίνα, Βιβή Γκέκα και Βίκυ Στυλιανού.
……………………………………………………………………………………………………….
Τέχνη με οικολογικές διαστάσεις
Την Αμερικανίδα περφόρμερ Miriam Simun παρουσιάζουν η Πολιτιστική Καλλιτεχνική Εταιρεία Αστικής και Εικαστικής Παρέμβασης και ο Γεράσιμος Καππάτος. Η τρίτη φιλοξενούμενη του προγράμματος Art Professionals-In-Athens Residency παρουσιάζει την καλλιτεχνική της πρακτική που θεμελιώνεται στις τελετές του «πένθους», του «εξαγνισμού» και της «διατροφής». Η Simun διερευνά τη σχέση μεταξύ οικολογίας και ανθρώπινης τελετουργίας (της ιδεολογίας και ταυτόχρονα του πολιτισμού που σηματοδοτεί), καθώς και την επιτέλεση πολυ-ειδολογικών σωμάτων στον αστικό χώρο. Επιπλέον, έχει εφεύρει μια πρωτότυπη «μέθοδο» βασισμένη σε επιτόπια έρευνα και περιπτωσιολογικές μελέτες, με την οποία αντλεί ιστορικά και εθνογραφικά στοιχεία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Residency διαμόρφωσε το project «Three Rituals for the Eco-City», που έχει αντικείμενο την ανθρώπινη εμπειρία της γέννησης, του θανάτου, της τροφής, του ποτού, του περάσματος προς την ενηλικίωση, την αλλαγή των εποχών, θεματικές που η Simun ερμηνεύει ως «οικολογικές διαδικασίες». Εκτίθεται μέχρι 3 Μαΐου (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3217931).
……………………………………………………………………………………………………………….
Μεγάλη Εβδομάδα στο ΕΜΣΤ
Λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της πετυχημένης έκθεσης «Εκ νέου, Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών» (έως 23 Απριλίου) το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οργανώνει τη Μ. Τετάρτη στις 12 μ. ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά για παιδιά του Δημοτικού, από 6 έως 12 ετών. Είσοδος ελεύθερη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστική περιήγηση σε επιλεγμένα έργα της έκθεσης και εικαστική δραστηριότητα στοχεύοντας στην εξοικείωση των παιδιών με τους διαφορετικούς τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης. Οι μικροί θεατές θα προσεγγίσουν με κριτικό και εύληπτο τρόπο τη δυναμική, τις τάσεις, τις αναζητήσεις και τις νέες προτάσεις που διαμορφώνονται σήμερα στη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική κοινότητα.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: 210 9242111-113 (εσ. 23, 24). Επίσης, από σήμερα έως τις 23 Απριλίου 2014 θα διατίθενται από το πωλητήριο του ΕΜΣΤ με 50% έκπτωση επιλεγμένοι κατάλογοι εκθέσεων, εκπαιδευτικά έντυπα και αφίσες, αλλά και πακέτα προσφορών σε σειρές καταλόγων.
………………………………………………………………………………………………………………………….
Παγκοσμιοποίηση για λίγο ακόμα
«Αγόρασα ένα φτυάρι από το ΙΚΕΑ για να σκάψω το τάφο μου», η ανατρεπτική παράσταση στο Βυρσοδεψείο συνεχίζεται για λίγες ημέρες ακόμα από την εταιρεία Θεάτρου Παίκτες, σε σκηνοθεσία Μαρίας Σάββα. Πρόκειται για σύνθεση κειμένων του Ροντρίγκο Γκαρσία, σε μια παράσταση που συνδυάζει το θέατρο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες, το βίντεο και την περφόρμανς. Θραύσματα απεικονίσεων ενός ανολοκλήρωτου παζλ της δυτικής κοινωνίας της παγκοσμιοποίησης και της συγκέντρωσης των εξουσιών, της κοινωνίας της κατανάλωσης, της πολιτικής βίας, της δημοκρατίας σε αποσύνθεση, της αδυναμίας του εκπαιδευτικού συστήματος, της οικογένειας σαν κατάσταση βολέματος, της φάρσας της φιλοδοξίας. Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Αντρέας Βούσουρας, Βασίλης Γεροδήμος. Αυτοσχεδιάζει ζωντανά ο μουσικός Απόστολος Λεβεντόπουλος.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Σάββα, Κατερίνα Κλειτσιώτη, Ανθή Κουγιά, Βαγγέλης Ντίνος. Βυρσοδεψείο (τηλ: 210-3453.203, Ορφέως 174, Βοτανικός) στις 23, 24, 29, 30/4. Ωρα έναρξης: 21.00.