Οι ανοιξιάτικες κάρτες που ζωγράφισαν μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνάσιου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας δείχνουν τι μπορεί να κάνουν μαθητές και δάσκαλοι όταν υπάρχει όρεξη και πείσμα. Τώρα έχουν άλλο ένα λόγο να πηγαίνουν με κέφι στο σχολείο. Ο νέος τους χώρος, στην οδό Ηπείρου, εγκαινιάστηκε επίσημα την Παρασκευή.
Ξεναγηθήκαμε σε αίθουσες ευήλιες, με μεγάλα παράθυρα που βλέπουν σε πράσινο, και είδαμε μια υποδομή ζηλευτή (δημιουργήθηκε, όπως μας είπαν στο σχολείο, με τη βοήθεια του δήμου): αίθουσα Πληροφορικής, αίθουσα Χημείας και Φυσικής, μουσείο με παλιά όργανα Φυσικής, δανειστική βιβλιοθήκη που τώρα εξοπλίζεται (κάθε δωρεά δεκτή), αίθουσα τεχνολογίας, αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκηνή και χώρο για παρασκήνια, που χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις από όλη τη γειτονιά.
Το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με μαθητές που δεν είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής και δεν γράφονταν στα μητρώα, με αποτέλεσμα να μην περνούν τάξη, φαίνεται ότι ανήκει στο παρελθόν. Πέντε μαθητές χωρίς χαρτιά ετοιμάζονται να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις μετά το Πάσχα για να μπορέσουν να εγγραφούν κανονικά στο σχολείο.
Οχι ότι λείπουν τα προβλήματα – κάθε άλλο. Κάποιοι μαθητές δεν έχουν σπίτι και μένουν στον δρόμο. Αλλοι ζουν με τον φόβο σύλληψης από τον «Ξένιο Δία». Και οι ανάγκες φύλαξης του σχολείου καλύπτονται εθελοντικά από γονείς, καθώς δεν υπάρχει φύλακας.
Ομως, τουλάχιστον υπάρχουν πια στο σχολείο ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός, εκπαιδευτές του ΚΕΘΕΑ, όπως και επισκέπτες Υγείας, τους οποίους έστειλε η περιφέρεια. Τα παιδιά, πολλά από τα οποία δεν καλύπτονται από ασφάλιση, μπορούν πια να κάνουν εξετάσεις για εμβολιασμούς, να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να παρακολουθούν σεμινάρια ατομικής και σεξουαλικής υγιεινής. Και τις ανάγκες των μαθητών σε ρούχα και τρόφιμα συντρέχει το Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας της Εκκλησίας.
Δημήτρης Αγγελίδης