15/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κολοβό αντιρατσιστικό

Την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να επεκτείνει το Σύμφωνο Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια χαρακτηρίζουν ομοφοβική εννέα οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και προαναγγέλλουν εκ νέου προσφυγή στο ΕΔΔΑ.
      Pin It

Την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να επεκτείνει το Σύμφωνο Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια χαρακτηρίζουν ομοφοβική εννέα οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και προαναγγέλλουν εκ νέου προσφυγή στο ΕΔΔΑ

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Ομοφοβική χαρακτηρίζουν εννέα οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να δεχτεί τροπολογία στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που θα επεκτείνει το Σύμφωνο Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Προειδοποιούν πως, αν δεν γίνει δεκτή η σχετική τροπολογία που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, 165 ομόφυλα ζευγάρια ετοιμάζονται να προσφύγουν εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

 

Υπάρχει νομική μελέτη

 

Στον ισχυρισμό του υπουργού πως η επέκταση του Συμφώνου «χρειάζεται νομική, κοινωνική και θρησκευτική μελέτη», οι οργανώσεις (Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Colour Youth, ConQueer LGBT Ηρακλείου, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, ΟΛΚΕ, PoustiRiot, Σύνθεση, Athens Pride, Thessaloniki Pride) απαντούν πως νομική μελέτη υπάρχει. Την έχει κάνει ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2010, αλλά παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου. Προσθέτουν πως και η «θρησκευτική μελέτη» ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2008, όταν καταδίκασε η Ιερά Σύνοδος το Σύμφωνο, χαρακτηρίζοντάς το «πορνεία».

 

«Γιατί ενδιαφέρεται ο υπουργός να πληροφορηθεί τι είδους “πορνεία” θεωρεί η ομοερωτοφοβική Εκκλησία το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια; Μήπως γιατί δεν επιθυμεί τη συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση;», αναρωτιούνται οι οργανώσεις.

 

Θεωρούν, αντιθέτως, θετική τη δέσμευση του υπουργού πως θα συμπεριλάβει την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την προστασία από τα εγκλήματα μίσους. Εκφράζουν όμως επιφυλάξεις αν θα υλοποιηθεί η δέσμευση, καθώς περίμενε ο υπουργός να την καταθέσει στη συζήτηση στην Ολομέλεια και όχι στην Επιτροπή της Βουλής, ύστερα μάλιστα από την τετράμηνη διακοπή της συζήτησης του νομοσχεδίου.

 

Το ρατσιστικό έγκλημα

 

Ως προς τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οργανώσεις αποδοκιμάζουν, μεταξύ άλλων, την άρνηση της κυβέρνησης να επαναφέρει το άρθρο 19 του Μεταναστευτικού Κώδικα, να εισαγάγει στον Ποινικό Κώδικα ορισμό του ρατσιστικού εγκλήματος που θα ποινικοποιεί τη ρατσιστική συμπεριφορά στο στάδιο τόσο της δίωξης όσο και της τιμωρίας, και να απαλλάξει από το παράβολο τους καταγγέλλοντες για ρατσιστικά εγκλήματα.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει δημοσιευτεί στo www.efsyn.gr.

 

Scroll to top