Pin It

Με κεντρικό σύνθημα «Οικογενειακή υπόθεση», το φετινό Athens Pride (14 Ιουνίου, πλατεία Κλαυθμώνος), το δέκατο στην πρόσφατη ιστορία του θεσμού (εκδηλώσεις ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας γίνονται στην Αθήνα ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80) στρέφεται αποφασιστικά στη διεκδίκηση ισονομίας, ζητώντας να αναγνωριστούν νομικά οι ομόφυλες σχέσεις και η δυνατότητα τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών.

 

Η αφίσα, όπως συνήθως, προκαλεί τα στερεότυπα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Παρουσιάζει «το αρχετυπικό ζευγάρι, ως Αδάμ και Αδάμ, ενωμένους, με το παιδί τους, τον Ερωτα, σαν ένα παράδειγμα LGBT οικογένειας», αναφέρει η ανακοίνωση του Pride.

 

Εξηγεί: «H εξαίρεση πολιτών από το Σύμφωνο Συμβίωσης, τον γάμο, την τεκνοποίηση, την παιδοθεσία λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου, σημαίνει τον ουσιαστικό και επιλεκτικό αποκλεισμό τους από την πολιτειακή προστασία και τη στέρηση ασφάλειας που αυτή συνεπάγεται».

 

Αν και η έμφαση στην κατεύθυνση της διεκδίκηση ισονομίας στο οικογενειακό δίκαιο έχει χαρακτηριστεί «συντηρητική επιλογή» από το πιο ριζοσπαστικό σκέλος του κινήματος των ΛΟΑΤ, στην Ελλάδα το αίτημα σκοντάφτει στην ακροδεξιά ατζέντα της κυβέρνησης, όπως φαίνεται και από τις παλινωδίες της στο θέμα του Συμφώνου, στην επιρροή της Εκκλησίας αλλά και στην ατολμία μεγάλου μέρους των κομμάτων της Αριστεράς.

 

Οπως και να έχει, μέσα σε δέκα χρόνια το Pride έχει γίνει θεσμός στην Αθήνα. Ο κόσμος συμμετέχει μαζικά και δυναμικά στην πορεία και γεμίζει ασφυκτικά την πλατεία Κλαυθμώνος, σε μια γιορτή μέχρι αργά. Φέτος θα είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνεται Pride στη Θεσσαλονίκη, ενώ το αίτημα για διοργάνωση Pride έχει ωριμάσει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

 

Δημήτρης Αγγελίδης

 

Scroll to top