16/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Σταύρωση Θεού και ανθρώπων

 

Στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας και το «Πέραν» (Λ. Δεκελείας 20 Ν. Χαλκηδόνα). Σήμερα θα ακουστούν ο «Επιτάφιος» των Γιάννη Ρίτσου – Μίκη Θεοδωράκη και η «Σταύρωση των ανθρώπων», μέσα από 15 λαϊκά τραγούδια («Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Φεύγω με πίκρα στα ξένα», «Χαϊδάρι» κ.ά.). Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Γιώργος Αλτής που θα παίξει και μπουζούκι. Τραγουδά ο Κώστας Δουμουλιάκας, απαγγέλλει ο Αντώνης Πετράτος.

 

Συμμετέχουν: πιάνο ο Γιάννης Ζερβίδης, Σπύρος Πανταζής (κιθάρα), Φώτης Τσούτσιας (μπουζούκι), Θάνος Βρεττός (μπαγλαμά-κρουστά).

 

………………………………………..

 

Τέχνη και θεραπεία

 

Το Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας Αιών σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο διοργανώνει συμπόσιο δραματοθεραπείας στις 10 και 11 Μαΐου στους χώρους του Πανεπιστημίου (Ελευθερίου Βενιζέλου 70, Καλλιθέα) με θέμα: «Το τρίγωνο της συνάντησης: Εκπαίδευση, Τέχνη, Θεραπεία». Πληροφορίες τηλ. 210-7258741 / [email protected] / www.aeon-dramatherapy.gr

………………………………………

 

Φεστιβάλ κωμωδίας

 

Για τέταρτη χρονιά φέτος το θέατρο Eliart διοργανώνει φεστιβάλ για νέους δημιουργούς, τον Μάιο. Φεστιβάλ κωμωδίας – επιθεώρησης με τίτλο «Το γέλιο θα μας σώσει». Το Eliart προσκαλεί νέους καλλιτέχνες -θεατρικές ομάδες, σκηνοθέτες, συγγραφείς, ηθοποιούς- να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν με τον δικό τους τρόπο στη σκηνή του μία κωμωδία ελληνικού ή ξένου ρεπερτορίου ή μία νέα επιθεώρηση που να σατιρίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα. Η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, που θα αποτελείται από διακεκριμένους ανθρώπους της τέχνης, θα ψηφίσει και θα βραβεύσει την καλύτερη παράσταση. Η βραβευμένη παράσταση θα παιχτεί στο θέατρο Eliart τον Σεπτέμβριο του 2014. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι 30 Απριλίου στο e-mail: [email protected] Πληροφορίες: 6946-519751.

 

…………………………………….

 

Αφηγήσεις στον καμβά

 

Εκθεση ζωγραφικής του Θεόφιλου Κατσιπάνου με τίτλο «Αφηγήσεις» φιλοξενείται στην γκαλερί Αlma στα Τρίκαλα (Καρανάσιου 13, τηλ. 24310-74586), μέχρι τις 24 Μαΐου. Ανθρωποκεντρική ματιά, ρεαλισμός, ποπ διάθεση είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της ζωγραφικής του καλλιτέχνη. Οπως σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης, «τα νέα έργα του Θεόφιλου Κατσιπάνου επικυρώνουν τις ιδιαίτερες ποιότητες –σχεδιαστικές, χρωματικές, συνθετικές– της ζωγραφικής του γλώσσας, επιβάλλονται με την πολυμορφία και την ευρηματικότητά τους, δημιουργούν οπτικό ρυθμό στον οποίο υποτάσσονται τα επιμέρους στοιχεία, μαρτυρούν μελέτη, πειραματισμό και οξεία παρατήρηση. Στο μεταίχμιο φαντασίας και πραγματικότητας, σε ευθεία αντιστοιχία με ψυχολογικές καταστάσεις, στην πορεία φανέρωσης ενός άδηλου νοήματος και μιας κρυμμένης αλήθειας, ο ζωγράφος αφηγείται παράδοξες ιστορίες, επικαλείται μια ουσιαστική επικοινωνία μέσα από τη μυστηριώδη σαγήνη, τον αισθησιασμό και την αμφισημία των εικόνων του, παρουσιάζει τις αντανακλάσεις ενός κόσμου σε κρίση, ενός κόσμου προβληματικού, αλλόκοτου και δυσλειτουργικού, μοναχικού, σιωπηλού και αποξενωμένου, τη σκηνή ενός θεάτρου της ανθρώπινης ύπαρξης, των διχασμών, των παγιδεύσεων και των πληγών της ζωής».

 

……………………………………………..

 

«Γερμανικό Ρέκβιεμ» στο Μέγαρο

 

Για την καταληκτική συναυλία του κύκλου «Adagio – Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα», η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών επέλεξε ένα από τα πιο εσωτερικά και υποβλητικά έργα του Γιοχάνες Μπραμς και κατά πολλούς το σημαντικότερο της εργογραφίας του, το «Γερμανικό Ρέκβιεμ». Σήμερα στις 20.30, στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής, το έργο παρουσιάζεται υπό τη μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου, με σολίστ δύο καταξιωμένους Γερμανούς λυρικούς τραγουδιστές, την υψίφωνο Σουζάνε Μπέρνχαρτ (φωτ.) και τον βαρύτονο Γιόχεν Κούπφερ (φωτ.), με τη συμμετοχή της Χορωδίας MotettenChor του Μονάχου υπό τον Μπένεντικτ Χάαγκ. Ο Γιοχάνες Μπραμς συνέθεσε το «Γερμανικό Ρέκβιεμ» (Ein Deutsches Requiem, έργο 45) μεταξύ των ετών 1865 και 1868, χρησιμοποιώντας ένα καθαρά προσωπικό ύφος, χωρίς να στηριχτεί στο καθιερωμένο κατά παράδοση λατινικό κείμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά σε αποσπάσματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και από τα Απόκρυφα Ευαγγέλια. Λόγω του γερμανόφωνου λιμπρέτου, το έργο ονομάστηκε «Γερμανικό Ρέκβιεμ» – αν και λέγεται ότι ο συνθέτης είχε πει κάποτε πως θα προτιμούσε να το είχε ονομάσει «Πανανθρώπινο». Εναυσμα για τη σύνθεσή του φαίνεται πως ήταν ο θάνατος της μητέρας του, τον Φεβρουάριο του 1865, μια απώλεια που, όπως ήταν φυσικό, είχε προκαλέσει στον Μπραμς βαθιά θλίψη. Το έργο προβάλλει περισσότερο τον ανθρώπινο πόνο και την τραγικότητα της ύπαρξης και λιγότερο το μεταφυσικό δέος του θανάτου.

 

………………………………………….

 

«Μέρες Επιταφίου» σε πανελλήνια πρώτη

 

Στο πλαίσιο προώθησης της πρωτογενούς δημιουργίας και δημιουργίας ρεπερτορίου, που αποτελούν προτάγματα του προγράμματος «Ελληνικό Σχέδιο», ο Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσιάζει σήμερα (20.30) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τη λαϊκή λειτουργία «Μέρες Επιταφίου», πάνω στο ποιητικό έργο του Νίκου Γκάτσου. Πρόκειται για ένα μεγάλο ορχηστρικό έργο με θεματικό χαρακτήρα, για αφηγητή, σολίστες, χορωδία και ορχήστρα. Ο Νίκος Γκάτσος συνέθεσε το έργο αυτό στη μορφή μιας συρραφής ιερών κειμένων της Καινής Διαθήκης σε σοφή αντίστιξη με τους δικούς του «λαϊκούς» στίχους. Η θεϊκή και η ανθρώπινη φύση του μαρτυρίου, η ιστορική συνέχεια της ελληνικής μουσικής γλώσσας από τη βυζαντινή και αρχαία μουσική, η προοπτική εξέλιξης αυτού του ελληνικού ιδιώματος στον λόγιο σύγχρονο μουσικό κόσμο είναι τα βασικά ιδεολογικά-μουσικά συστατικά στοιχεία του έργου. Το έργο μελοποιείται για πρώτη φορά. Το ποιητικό έργο γράφτηκε από τον Νίκο Γκάτσο για τον Μανώλη Μητσιά που συνδυάζει τις δυο ιδιότητες: του ψάλτη και του λαϊκού τραγουδιστή. Ετσι στην πρώτη του εκτέλεση το έργο ευτυχεί να έχει ερμηνευτή τον ίδιο τον τραγουδιστή για τον οποίον γράφτηκε το ποιητικό έργο, που κατέχει κορυφαία θέση στην ιστορία του τραγουδιού μας. Αφηγητής: Γιάννης Φέρτης. Λυρική σοπράνο: Μυρσίνη Μαργαρίτη. Την ορχήστρα Καμεράτα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.

 

…………………………………………..

 

Δύο ζωγράφοι, μία γκαλερί

 

Η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Παπακαρμέζη, με τίτλο «Under – Stand Atlas», και η έκθεση σχεδίων της Mαριάννας Μαλούχου, με τίτλο «State of Mind», παρουσιάζονται στην αίθουσα τέχνης Αστρολάβος – Δεξαμενή (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ.: 210-7294342). Ο Γ. Παπακαρμέζης παρουσιάζει ένα σύνολο ζωγραφικών έργων μικτής τεχνικής σε καμβά, όπου εκκινώντας από τον Ατλαντα –τον μυθικό Τιτάνα που σήκωνε στους ώμους του τον ουρανό και τα έγκατα της γης– έρχεται να μιλήσει για το «βάρος» που κουβαλά ο σύγχρονος άνθρωπος, τις καταπιεσμένες επιθυμίες και τις επιλογές του, τη δύναμη, τον φόβο και τη βία, την ομορφιά και την τιμωρία, τους εγκλωβισμούς, τις ψευδαισθήσεις και τις συντριβές, τα πρότυπα και τις δεσμεύσεις, αλλά και την ελπίδα της αποδέσμευσης και τελικά την υπέρβαση.

 

Η Μαριάννα Μαλούχου προσπαθεί να περιγράψει μια διανοητική και συναισθηματική κατάσταση που λίγο ώς πολύ όλοι έχουμε βιώσει: την ενδιάμεση περίοδο. Το στάδιο δηλαδή κατά τη διάρκεια του οποίου αρχίζει να χάνεται η παιδική αθωότητα και αναδύεται η υποψία, ακριβώς λίγο πριν δύσει το παραμύθι και λίγο πριν ανατείλει η πραγματικότητα. Με δυο λόγια, αναφέρεται στην αφύπνιση του βλέμματος.

 

Scroll to top