Syria-prosfiges-moro

16/04/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Ανησυχία ΟΗΕ για τα δικαιώματα των προσφύγων στην Κύπρο

«Η Κύπρος έχει μειώσει τα πρότυπα προστασίας των ατόμων που διαφεύγουν πόλεμο και γενικευμένη βία», ανέφερε ο αντιπρόσωπος της .
      Pin It

Λευκωσία – Ανταπόκριση Άκης Φάντης

Η αντιπροσωπεία στην Κύπρο της υπάτης αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες
(UNHCR) εξέφρασε την ανησυχία της σε σχέση με την αλλαγή της νομοθεσίας περί προσφύγων, η οποία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, περιορίζει στοιχειώδη δικαιώματα των βιαίως εκτοπισμένων ανθρώπων που έχουν καταφύγει στην Κύπρο για προστασία.

Σε δήλωση, ο  Damtew Dessalegne, αντιπρόσωπος της UNHCR στην Κύπρο εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί «η Κύπρος έχει  μειώσει τα πρότυπα προστασίας των ατόμων που διαφεύγουν πόλεμο και γενικευμένη βία».

Σε ανακοίνωση της UNHCR, αναφέρεται ότι η καινούργια νομοθεσία η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας «αφαιρεί από άτομα στα οποία έχει χορηγηθεί καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας αντί προσφυγικό, δικαιώματα οικογενειακής επανένωσης και προστασίας από απέλαση». Προστίθεται ότι πρόκειται για ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν να φύγουν ή να παραμείνουν εκτός της χώρας καταγωγής τους, λόγω απειλών κατά της ζωής ή των ελευθεριών τους συνεπεία ενόπλων συρράξεων ή γενικευμένης βίας.

Σύμφωνα με την UNHCR, η καινούργια νομοθεσία περιορίζει επίσης και το δικαίωμα των προσφύγων ν’ απολαμβάνουν την οικογενειακή ζωή, αφού ο πρόσφυγας «δεν επιτρέπεται να φέρει στην Κύπρο σύζυγο που παντρεύτηκε μετά την είσοδό του στη Δημοκρατία ή παιδιά που γεννήθηκαν μετά την είσοδό του στην Κύπρο και μπορεί να υποβάλει αίτηση για οικογενειακή επανένωση εντός τριών μηνών από τη χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα». Αμφότεροι οι περιορισμοί, προστίθεται,  δεν λαμβάνουν υπόψη την ιδιαιτερότητα του πρόσφυγα, και ενδεχομένως να παρεμποδίσουν την οικογενειακή επανένωση.

Η αρμοστεία θεωρεί ότι οι ανθρωπιστικές ανάγκες των δικαιούχων συμπληρωματικής προστασίας δεν διαφέρουν από αυτές των προσφύγων, σημειώνοντας ότι η σύγκλιση των δύο καθεστώτων διεθνούς προστασίας ήταν ένας από τους στόχους  και αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας της Ε.Ε. που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2011 ύστερα από μία μακρά και πολύπλοκη διαδικασία.  Αναφέρει ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές αναφορικά με την οικογενειακή επανένωση καλώντας τα κράτη μέλη να χορηγούν παρόμοια δικαιώματα στους πρόσφυγες και δικαιούχους συμπληρωματικής προστασίας.

 

efsyn.gr

Scroll to top