17/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηξεις, αφήξεις από τον Γιούνκερ

Σε συνέντευξή του σε ελληνικό πρόγραμμα, ο υποψήφιος της ευρωδεξιάς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιδίδεται σε ανέξοδο φιλελληνισμό, ενώ «αδειάζει» παλιότερη δήλωσή του υπέρ των ευρωομολόγων.
      Pin It

Σε συνέντευξή του σε ελληνικό πρόγραμμα, ο υποψήφιος της ευρωδεξιάς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιδίδεται σε ανέξοδο φιλελληνισμό, ενώ «αδειάζει» παλιότερη δήλωσή του υπέρ των ευρωομολόγων

 

Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Η δημοσιονομική πειθαρχία και οι πολιτικές ανάπτυξης είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος.

 

Αυτό υποστήριξε για ακόμη μια φορά ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με δηλώσεις του στο ελληνικό πρόγραμμα της Ντόιτσε Βέλε.

 

Στις ίδιες αυτές δηλώσεις, ο Γιούνκερ υποστηρίζει πως είναι αντίθετος σε μια πολιτική που εστιάζει μόνον στη λιτότητα, λέει πως χρειάζεται η αναπτυξιακή διάσταση, την ίδια ώρα –όμως– δηλώνει αντίθετος στην έκδοση ευρωομολόγου.

 

Ο Γιούνκερ, σε παλαιότερες δηλώσεις του, είχε ταχθεί υπέρ του ευρωομολόγου, για να συμπληρώσει όμως τώρα ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνον όταν η ευρωζώνη αποκτήσει κοινή οικονομική και φορολογική πολιτική, κάτι που δεν υπάρχει στις μέρες μας.

 

Ο Γιούνκερ –για ακόμη μια φορά– ζητά να κλείσει το χάσμα μεταξύ του ευρωπαϊκού Βορρά και του Νότου, λέγοντας «δεν αντέχω να βλέπω να διαιρείται η Ευρώπη σε δύο κατηγορίες. Δηλαδή, τους ενάρετους του Βορρά και τους αμαρτωλούς του Νότου. Δεν μου αρέσουν τα στερεότυπα αυτά».

 

Ο πρώην επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, μιλώντας για την Ελλάδα, σημειώνει πως «πάντα ήμουν αντίθετος με την εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Προσπαθούσα να φέρομαι με σεβασμό και φιλικά αισθήματα προς την Ελλάδα, κάτι που άλλοι δεν έκαναν».

 

Από την άλλη, το περιοδικό «Στερν», σε άρθρο του με τίτλο «Είναι και πάλι η Ελλάδα σέξι;», φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος επιτίθεται σε μερίδα συμπατριωτών του, λέγοντας: «Στη Γερμανία, πολλοί δεν αντιλαμβάνονται το πόσο πολύ έχει αλλάξει η Ελλάδα. Από όλες τις βιομηχανικές χώρες του κόσμου, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις».

 

Στο ίδιο αυτό άρθρο, το «Στερν» σχολιάζει ότι «τα τρία δισ. ευρώ που άντλησε τώρα η Ελλάδα δεν βοηθούν και πολύ και ένα τρίτο πακέτο βοήθειας θα ήταν πιθανότατα αναγκαίο. Και κανείς δεν γνωρίζει το πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση. Στις επόμενες εκλογές θα μπορούσε να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και απορρίπτει το πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις στην Αθήνα».

 

Scroll to top