Αν παρέλθει το 18μηνο και δεν έχει ολοκληρωθεί η δίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής τότε υπάρχει κίνδυνος αποφυλάκισής τους!
Της Μαρίας Δήμα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν προς τη Βουλή οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες που χειρίζονται τη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση του νεοναζιστικού μορφώματος, καθώς κωλυσιεργούν στις αποφάσεις περί άρσης ή μη της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Ενα εικοσιτετράωρο μετά τη συνέντευξη της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου στο πλαίσιο της οποίας έκανε λόγο για «μετατροπή του Κοινοβουλίου σε πλυντήριο αξιοποίνων πράξεων», οι δύο εφέτες ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου σπεύδουν για δεύτερη φορά να προειδοποιήσουν τη Βουλή ότι οφείλει να αποφασίσει αμέσως για την άρση ή όχι της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, διότι διαφορετικά και λόγω συγκεκριμένων χρονικών ορίων υπάρχει ο κίνδυνος να αποφυλακιστούν οι κατηγορούμενοι πριν από το τέλος της επικείμενης δίκης.
Είναι ακόμα δεδομένο ότι η Βουλή δεν έχει αποφασίσει το πώς θα παράσχουν τις εξηγήσεις τους οι προφυλακισμένοι βουλευτές, διά μεταφοράς ή μη από τις φυλακές. Αυτή όμως η καθυστέρηση λόγω του «τεχνικού» προβλήματος είναι πιθανό να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στη δικαστική διαδικασία. Ενώ οι ανακρίτριες Κλάπα και Δημητροπούλου έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την ανάκριση σε μια πολυπρόσωπη υπόθεση (66 κατηγορούμενοι, οι 29 εξ αυτών είναι προσωρινά κρατούμενοι) για την εγκληματική οργάνωση και τις πράξεις που της αποδίδονται, το Κοινοβούλιο έχει παραβιάσει ήδη το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Εντός 18 μηνών, που είναι το ανώτατο όριο προφυλάκισης για όλους τους κατηγορουμένους, πρέπει όχι μόνο να έχει κλείσει ο κύκλος της ανάκρισης, αλλά να έχει ολοκληρωθεί και η δίκη. Σε διαφορετική δε περίπτωση, με τη λήξη του ανώτατου ορίου προφυλάκισης όλοι οι κατηγορούμενοι, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν κατ’ εφαρμογή του νόμου και του Συντάγματος, πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Αυτό επισημαίνουν με έγγραφό τους προς τη Βουλή οι δικαστικές λειτουργοί ζητώντας να ληφθεί γρήγορα η απόφαση του Κοινοβουλίου για όλα τα εκκρεμή ζητήματα.
Οι δύο ανακρίτριες ζητούν από τη Βουλή να τις ενημερώσει για την τύχη του αιτήματος περί άρσης ή μη της ασυλίας σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας που έχουν ήδη διαβιβάσει αρμοδίως από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο Ρουπακιάς
Την ίδια στιγμή, στην ομολογία πως κρατούσε το μαχαίρι στο χέρι του όταν τον πλησίασε ο άτυχος Παύλος Φύσσας, προχωρεί ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Γιώργος Ρουπακιάς, στην τρίτη κατά σειρά απολογία του ενώπιον των ανακριτικών αρχών. Ισχυρίζεται όμως πως αυτό το έκανε για λόγους εκφοβισμού και μόνο, προβάλλοντας για μία ακόμα φορά το σενάριο της αυτοάμυνας.
Ανακρίτρια: «Το μαχαίρι το είχατε βάλει στην τσέπη σας ή το κρατούσατε στο χέρι βγαίνοντας από το αυτοκίνητο;».
Ρουπακιάς: «Οχι, το κρατούσα στο χέρι. Δεν ήθελα ούτε να τον σκοτώσω ούτε να τον τραυματίσω. Το μαχαίρι ήταν κλειστό. Θα του το έδειχνα για να τον εκφοβίσω».