Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, αντιμετωπίζει -όπως καταγγέλλει και η διοίκησή του- το ίδρυμα «ως κατάστημα ειδών υγιεινής», επιβάλλοντάς του πρόστιμα 1.000.000 ευρώ και τριπλασιάζοντας τα δημοτικά τέλη! Στο μηδέν η ανταποδοτικότητα της φορομπηχτικής πολιτικής του δήμου
ΗΡΑΚΛΕΙΟ Του Παναγιώτη Γεωργουδή
Εξοντωτική αύξηση δημοτικών τελών 300% επέβαλε η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το έτος 2013! Ως σκληρός εκφραστής του μνημονιακού μοντέλου, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, λειτουργώντας ως εκδικητής και τιμωρός για την πολύπλευρη προσφορά του κορυφαίου ακαδημαϊκού ιδρύματος της χώρας, του ζήτησε αναδρομικά από το 2006 να πληρώσει ως πρόστιμο το αδιανόητο ποσόν του ενός εκατομμυρίου ευρώ! Μάλιστα, όταν το Πανεπιστήμιο ζήτησε εγγράφως να γίνει διάλογος, η Δημοτική Αρχή κώφευσε και αναγκάστηκε να συζητήσει μετά από εξώδικο έγγραφο.
Αυτά τα απίστευτα στοιχεία αποκάλυψαν στον επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες», Ηλία Λυγερό, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο πρύτανης του Ιδρύματος Ευριπίδης Στεφάνου και ο αντιπρύτανης Γ. Τζιρίτας. Ο κ. Στεφάνου ζήτησε το αυτονόητο: να αντιμετωπιστεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης ως «εκπαιδευτικό ίδρυμα και όχι ως κατάστημα ειδών υγιεινής»!
Το χρονικό
Σε σχετική ερώτηση για το ύψος των τελών του Πανεπιστημίου προς τον Δήμο Ηρακλείου, ο αντιπρύτανης Γ. Τζιρίτας είπε πως το 2013 το Πανεπιστήμιο Κρήτης πλήρωνε 2,16 ευρώ το τ.μ., ενώ το 2014 η τιμή έπεσε στο 1,83 ευρώ το τ.μ. και έγινε και μια σχετική έκπτωση. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), αφού μέχρι το 2013 -όπως μας δήλωσαν υπάλληλοι του λογιστηρίου- η τιμή που χρέωνε ο Δήμος Ηρακλείου ως δημοτικά τέλη ανά τετραγωνικό μέτρο ήταν 2,16 ευρώ και το 2014 1,90/τ.μ. Αντί ο δήμαρχος Ηρακλείου να δημιουργήσει μια στρατηγική συνεργασιών που θα φέρει περισσότερο πλούτο και πνευματικότητα στην περιοχή, δρα ως Κύκλωπας, «στύβοντας» τα χειμαζόμενα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Η απίστευτη συνέχεια -σύμφωνα με τον κ. Τζιρίτα- έχει ως εξής: «Το 2013 σταματήσαμε να πληρώνουμε δημοτικά τέλη, διότι ο δήμος μάς επέβαλε πρόστιμα αναδρομικά από το 2006 περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, με τη δικαιολογία των λάθος τετραγωνικών μέτρων. Δηλαδή ψευδούς δήλωσης. Στείλαμε σχετική επιστολή, για να υπάρξει διάλογος και δεν πήραμε απάντηση. Υπήρξε αύξηση των τελών το 2013 κατά 300%! Κάναμε εξώδικο και τότε πραγματοποιήθηκε συζήτηση. Τώρα το θέμα έχει πάει σε μία Επιτροπή Συμβιβασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης».
Η φορομπηχτική πολιτική της Δημοτικής Αρχής προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει και άλλη όψη όμως, αυτήν της ανταποδοτικότητας των… ωφελημάτων. Ρωτώντας σχετικά τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα ανταποδοτικά τέλη που απολαμβάνει το Ιδρυμα, μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ανταποδοτικά τέλη δεν υπάρχουν. Ο δρόμος του Πανεπιστημίου παραμένει επαρχιακός. Ηλεκτροφωτισμός δεν υπάρχει, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές τη νύχτα. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στη στάση λεωφορείων του Φυσικού Τμήματος για τους φοιτητές. Πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας».
»Για να πραγματοποιηθούν τα έργα στον κόμβο μεταξύ Πανεπιστημίου, Νοσοκομείου και ΙΤΕ, εμείς δώσαμε οικόπεδο. Είναι αναγκαίο να γίνουν συμπράξεις με τον δήμο σε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να ήταν και η συντήρηση των υποδομών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης από τον Δήμο Ηρακλείου. Εμείς δώσαμε χώρο στα κτίρια της Κνωσού και ανθρώπους, όπου λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο, εξυπηρετώντας εκατοντάδες πολίτες. Τώρα πλέον με τις διαθεσιμότητες δεν επαρκεί το προσωπικό να καλύψει τις ανάγκες, ενώ δεν μπορούμε να βγούμε οικονομικά, διότι το κράτος μάς έκοψε 17% συνολικά από τον προϋπολογισμό».
Ζητείται στήριξη
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης τόνισε στη διάρκεια της συζήτησης με τον κ. Λυγερό πως «στη δύσκολη γενικότερη οικονομική κατάσταση που περνά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρέπει η τοπική κοινωνία να το στηρίξει, όπως είχε πράξει και παλαιότερα. Νομίζω πως το Πανεπιστήμιο έχει συμβάλει στη λάμψη της πόλης του Ηρακλείου διεθνώς και έχει τονώσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της».
Κατάρρευση του Πανεπιστημίου Κρήτης, όμως, σημαίνει κατάρρευση και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, που θα συμπαρασύρει στο χάος όλη τη δημόσια Yγεία στην Κρήτη. Χάρη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης λειτούργησε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που αναβάθμισε τις δομές Υγείας στην Κρήτη. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι ζωντανό κύτταρο της πόλης και κέντρο οικολογικής και επιστημονικής σκέψης.
Επιπρόσθετα, το ΙΤΕ, το ΙΘΑΒΒΥΚ (Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας Υδατοκαλλιεργειών Κρήτης) και ο Θαλασσόκοσμος στηρίζονται επιστημονικά από τον ίδιο φορέα και κοσμούν το Ηράκλειο και την Κρήτη. Ο κ. Κουράκης ξέχασε τη συμβολή του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη της πόλης και πως μερικές από τις σημαντικότερες πολιτισμικές «στιγμές» της είναι συνυφασμένες με τη λειτουργία του εν λόγω Ιδρύματος.
Σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική κοινωνία, που η δημόσια Υγεία και Παιδεία διαλύονται συστηματικά με εγκληματικές πολιτικές επιλογές από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση, με παράλληλη προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων, ο στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Βενιζέλου, Γιάννης Κουράκης, «σπρώχνει» το Πανεπιστήμιο Κρήτης στον γκρεμό, αφού το αντιμετωπίζει με την αγοραία λογική ως πλούσιο κατάστημα για είσπραξη φόρων.