Pin It

ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ανταπόκριση: Ακης Φάντης

 

Τα ονόματα αυτών που έβγαλαν χρήματα εκτός Κύπρου πριν από το «κούρεμα» και αυτών που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τράπεζες, αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν στην έκθεσή τους τα μέλη της επιτροπής θεσμών της κυπριακής Βουλής, παρά τις αντιδράσεις. Αναφορικά με τις εκροές των καταθέσεων ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αριστος Δαμιανού, υποστήριξε ότι μετά από έρευνα που διενήργησε το κόμμα μέσω του εφόρου εταιρειών εντοπίστηκαν εκροές από πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Προειδοποίησε πως σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα του ΑΚΕΛ για δημοσιοποίηση των 11 χιλιάδων ονομάτων από τα υπόλοιπα κόμματα, το ίδιο θα ζητήσει να περιληφθεί στα συμπεράσματα ειδικός κατάλογος με ονόματα πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων τα οποία, είτε προσωπικά είτε μέσω εταιρειών, εξήγαγαν κεφάλαια στο εξωτερικό κατά την επίμαχη περίοδο πριν από το «κούρεμα».

 

Ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε περίπτωση εξαγωγής ποσού 22,4 εκατ. δολαρίων κατά τις ημερομηνίες 1, 7 και 12 Μαρτίου του 2013 από εταιρεία, η οποία συνδέεται με θεσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλη περίπτωση εταιρεία συνδεδεμένη με πολιτικό πρόσωπο εξήγαγε στις 6 και 15 Μαρτίου 24,5 εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό. Επίσης αναφέρθηκε σε εταιρεία η οποία μετέφερε την 1η Μαρτίου 20 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό, την ώρα που ο ιδιοκτήτης της φαίνεται να είναι πτωχεύσας. Παράλληλα, την επίμαχη περίοδο φυσικά πρόσωπα προχώρησαν σε εκροές 25 εκατ. ευρώ ενώ τα ίδια πρόσωπα είχαν βγάλει χρήματα εκτός Κύπρου και τον Φεβρουάριο.

 

Η επιτροπή προσπάθησε να διαχειριστεί τη βροχή διαμαρτυριών από… ενδιαφερόμενους των οποίων τα ονόματα δημοσιοποιήθηκαν σε έγγραφα που διέρρευσαν. Ετσι σε επιστολή της Τράπεζας Πειραιώς, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της τράπεζας Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, σημειώνεται ότι είναι άδικο και επικίνδυνο για την τράπεζα να αναφέρεται το όνομά της στην έκθεση, αφού η αγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα έγινε με νόμιμο τρόπο. Επίσης τονίζει ότι δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από άλλη τράπεζα στην Ελλάδα για να αναλάβει τις εργασίες των κυπριακών υποκαταστημάτων, τονίζοντας ότι στόχος ήταν να στηριχθεί η κυπριακή οικονομία. Σύμφωνα με την επιστολή της Τράπεζας Πειραιώς, η πώληση των κυπριακών υποκαταστημάτων αποτελούσε προϋπόθεση από την τρόικα και απέρριψε τους ισχυρισμούς για σύναψη δανείων από τη Λαϊκή Τράπεζα από μεγαλομετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, για να στηριχθεί το κεφάλαιο της MIG και του επενδυτικού ομίλου της Μαρφίν Εγνατία.

 

Scroll to top