ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ουκρανία κατέληγαν σε συμφωνία για την κρίση που επικρατεί στην τελευταία, αποδεχόμενοι μία σειρά μέτρων, τα οποία καλούνται να τηρηθούν από όλες τις πλευρές. Στις συνομιλίες συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργέι Λαβρόφ, ο Ουκρανός Αντρίι Ντεστσίτσα, ο Αμερικανός Τζον Κέρι και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον.
Η τετραμερής συνάντηση ξεκίνησε στη Γενεύη με μέτριες προσδοκίες, ωστόσο έπειτα από επτά ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων, διαφάνηκε πως ίσως υπάρχει ελπίδα για επίλυση του ζητήματος. Οι υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν σε συγκεκριμένα μέτρα, με την κοινή δήλωση να αναφέρει μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Όλες οι πλευρές πρέπει να απέχουν από κάθε μορφή βίας, εκφοβισμού ή προκλητικές ενέργειες. Οι συμμετέχοντες καταδίκασαν έντονα και απέρριψαν όλες τις εκφράσεις του εξτρεμισμού, του ρατσισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να αφοπλιστούν. Όλα οι καταληψίες κτιρίων θα πρέπει να αποχωρήσουν από αυτά. Θα πρέπει να αδειάσουν οι δρόμοι, οι πλατείες και άλλοι δημόσιοι χώροι που έχουν καταληφθεί».
Το έγγραφο αυτό που υιοθετήθηκε προβλέπει επίσης την χορήγηση μιας αμνηστίας σε αυτούς που θα σεβαστούν τις διατάξεις της συμφωνίας αυτής με εξαίρεση αυτούς που είναι ένοχοι για κακουργήματα. Επιπλέον φαίνεται ότι η Ουκρανία συμφώνησε να ξεκινήσει μια διαδικασία συνταγματικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής αυτονομίας, της αυτοδιαχείρησης και της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι και την Κάθριν Αστον (Πηγή: Reuters)
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία να αναλάβει ηγετικό ρόλο ο ΟΟΣΑ, στη διαμεσολάβηση για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Εξάλλου, διαβεβαίωσε πως η Ρωσία δεν έχει καμία επιθυμία να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία: «Δεν έχουμε κανενός είδους επιθυμία να αποστείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία. Αυτό θα ήταν αντίθετο με τα θεμελιώδη συμφέροντά μας».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι δήλωσε ότι η συμφωνία θα έχει πολύ λίγη σημασία, αν δεν ακολουθήσει ανάλογη δράση από όλες τις πλευρές για να ηρεμήσει την κατάσταση. Συμπλήρωσε μάλιστα, πως εάν ΗΠΑ και η Ε.Ε. διαπιστώσουν πως δεν υπάρχει πρόοδος , θα ακολουθήσουν νέες κυρώσεις. Και πρόσθεσε ότι αν και η κατάσταση στην Κριμαία δεν ήταν ο πρωταρχικός στόχος των συνομιλιών αυτών, η Ουάσιγκτον θεωρεί την προσάρτηση της χερσονήσου παράνομη.
Προετοιμάζονται και για «άλλα»
Κι ενώ στη Γενεύη η διπλωματική αυτή προσπάθεια χαρακτηριζόταν σχεδόν πετυχημένη, όλες οι πλευρές φαίνεται ότι για καλό και για κακό, προετοιμάζονταν και για άλλου είδους εξελίξεις. Οι ηγέτες Ανατολής και Δύσης, για παράδειγμα, είχαν πιάσει τα τηλέφωνα. Ο Μπαράκ Ομπάμα μοιράστηκε τις ανησυχίες του με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να στείλει τις ναυτικές ενισχύσεις στη Βαλτική και ο Ουκρανός πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τον Πούτιν ως «ψεύτη» κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι «χτίζει» τρομοκρατική δίκτυα στην Ουκρανία, για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση του και την χώρα.
Θα κρατήσει η συμφωνία;
Η αλήθεια είναι ότι πολλά από τα σημεία της συμφωνίας αυτής μοιάζουν με τις προηγούμενες προσπάθειες που έχουν γίνει για εκτονωθεί η κρίση και «ξεχάστηκαν» πολύ γρήγορα από παράγοντες και των δυο πλευρών. Όπως για παράδειγμα η διάλυση των ομάδων ενόπλων ήταν από τους όρους της συμφωνίας του Φεβρουαρίου που είχε επιτευχθεί με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα 24ωρο πριν ο τότε Πρόεδρος Γιανουκόβιτς εγκαταλείψει την χώρα.
«Κλείνει» τα σύνορα στους Ρώσους
Εξάλλου, η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της για τους Ρώσους άνδρες που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα. Την ίδια ώρα η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot ανακοίνωσε ότι έλαβε «επίσημη απόφαση» από τις αρχές του Κιέβου με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στην Ουκρανία σε οποιονδήποτε άρρενα Ρώσο υπήκοο ηλικίας 16 ως 60 ετών.
«Από σήμερα η υπηρεσία ελέγχου των ουκρανικών συνόρων έχει αυξήσει σημαντικά τους ελέγχους στα σύνορα με τη Ρωσία και όχι μόνο στο αεροδρόμιο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας, ο Όλεχ Σλομπόντιαν. «Αυτό ισχύει για τους Ρώσους πολίτες γιατί υπάρχουν πληροφορίες για πιθανά προβοκάτσια στα σύνορα, έως και για τρομοκρατικές επιθέσεις. Προσοχή θα δίνεται κυρίως σε άνδρες ενεργού ηλικίας που ταξιδεύουν μόνοι τους ή σε ομάδες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Νωρίτερα σήμερα η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους ταξιδιώτες ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή «μαζικούς περιορισμούς» στην είσοδο στη χώρα. «Βάσει μιας επίσημης απόφασης που έλαβε η εταιρεία, οι Ρώσοι πολίτες ανδρικού γένους ηλικίας από 16 ως 60 ετών δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η Aeroflot. Εξαιρέσεις υπάρχουν μόνο για όσους έχουν αποδείξεις για τον λόγο που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ουκρανία, όπως ότι έχουν οικογένεια εκεί ή έχουν λάβει πρόσκληση από κάποιο πρόσωπο ή εταιρεία ή στην περίπτωση που ταξιδεύουν με την οικογένειά τους.
Παράλληλα δεν επιτρέπεται η είσοδος στο ουκρανικό έδαφος στους Ουκρανούς ηλικίας 16 ως 60 ετών και στις Ουκρανές ηλικίας 20 ως 35 ετών «που κατοικούν στο έδαφος της αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης», προσθέτει η ρωσική αεροπορική εταιρεία. Η Aeroflot συνέστησε στους ταξιδιώτες που αφορούν οι περιορισμοί αυτοί να «αποφεύγουν προσωρινά τα ταξίδια στην Ουκρανία».
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Guardian