Bouteflika-Abdelaziz-proedros-Algeria

18/04/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Με ιλιγγιώδη ποσοστά, ο Μπουτεφλίκα επανεξελέγη πρόεδρος της Αλγερίας

Ήδη στην προεδρία της Αλγερίας επί 15 χρόνια, ο άρρωστος και ηλικιωμένος Μπουτεφλίκα κέρδισε πάνω από το 81,53% των ψήφων, χωρίς να κάνει καν προεκλογική εκστρατεία.
      Pin It

Αν και άρρωστος, ηλικιωμένος και αδύναμος, ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα κατάφερε να εκλεγεί ξανά στο τιμόνι της χώρας, με ιλιγγιώδη ποσοστά.

Ήδη στην προεδρία της Αλγερίας επί 15 χρόνια, ο Μπουτεφλίκα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, κέρδισε το 81,53% των ψήφων, χωρίς να κάνει καν προεκλογική εκστρατεία. Μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που έπαθε πέρσι, νοσηλεύτηκε για μεγάλα διαστήματα στην Γαλλία και περιόρισε σημαντικά τις δημόσιες εμφανίσεις του. Παρότι στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι είχε φτάσει η ώρα η παλαιά γενιά των πολιτικών να παραχωρήσει την εξουσία στην νεότερη, στα 77 του χρόνια σόκαρε μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων όταν εμφανίστηκε εξαιρετικά αδύναμος, με αναπηρικό καροτσάκι, για να ψηφίσει.

 

Μία αναμενόμενη επικράτηση

Η νίκη του ήταν αναμενόμενη, έχοντας την στήριξη του πανίσχυρου κυβερνώντος Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης (FLN), το οποίο κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό της Αλγερίας από το 1962 που η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία. Τη «φιλία» τους έχουν προσφέρει στον Μπουτεφλίκα και οι δυτικές κυβερνήσεις, αφενός συνεργαζόμενες μαζί του στον πόλεμο κατά των ισλαμιστών και αφετέρου επιθυμώντας διακαώς να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ειδικά μετά την κρίση στην Ουκρανία.

Με τη συμμετοχή στις εκλογές να κυμαίνεται στο 51,7% και τον δεύτερο καλύτερο αντίπαλο του Μπουτεφλίκα να αποσπά μόνο 12,18%, η αντιπολίτευση κατήγγειλε εκ προοιμίου νοθεία και έξι κόμματα αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν τη διαδικασία.

 

Το παρελθόν και οι «ισχυροί»

Ο Μπουτεφλίκα είχε κερδίσει με 90% τις εκλογές του 2009 και με 85% το 2004, όταν πάλι ο αντίπαλος του είχε υποστηρίξει ότι έγινε παραποίηση των αποτελεσμάτων «σε τεράστια κλίμακα». Παρά τον «θρίαμβο», πολλοί Αλγερινοί λένε ότι οι γηραιοί ηγέτες του FLN, οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι στρατηγοί- που αποκαλούνται «Οι Ισχυροί»- καιρό τώρα διαχειρίζονται την εξουσία παρασκηνιακά και θεωρούν τους εαυτούς τους φύλακες και εγγυητές της σταθερότητας.

Μερικοί θυμίζουν ότι την δεκαετία του 1980 που επετράπη η συμμετοχή κι άλλων κομμάτων στις εκλογές, το FLN παραλίγο να χάσει από τους ισλαμιστές. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο ανέστειλε τις εκλογές και η χώρα βυθίστηκε σε έναν αιματηρό εμφύλιο για περισσότερο από μια δεκαετία.

 

Η σημερινή πραγματικότητα

Σήμερα, παρότι η χώρα δεν έζησε την «αραβική Άνοιξη» των γειτόνων της, οι διαδηλώσεις και οι ταραχές είναι συνηθισμένες με πρωταγωνίστρια τη νεότερη γενιά, που βλέπει μπροστά της το αδιέξοδο λόγω της ανεργίας, της έλλειψης επαγγελματικών και οικονομικών ευκαιριών και της έλλειψης στέγης.

Ωστόσο μεγάλης κλίμακας αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δεν έχουν γίνει. Διαθέτοντας περίπου 200 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα από τις πωλήσεις του φυσικού αερίου, η αλγερινή κυβέρνηση ενέκρινε μεγάλα κονδύλια το 2011 για επιδοτήσεις στα τρόφιμα και την στέγαση, προκειμένου να εξευμενίσει τον οργισμένο πληθυσμό.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι μετά από πολλά χρόνια κρατικού ελέγχου της οικονομίας, η χώρα μέλος του ΟΠΕΚ πρέπει επιτέλους να ανοίξει την οικονομία της σε περισσότερες ξένες επενδύσεις για να δώσει νέα πνοή στον στάσιμο τομέα της ενέργειας.

 

Βετεράνος πολέμου και αυτοεξόριστος

 

O Μπουτεφλίκα γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1937, είναι βετεράνος του πολέμου της ανεξαρτησίας από τη Γαλλία και υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών επί 16 χρόνια, έως το 1979. Αυτοεξορίστηκε το 1981 για να ξεφύγει από κατηγορίες διαφθοράς που αργότερα αποσύρθηκαν. Επέστρεψε στην Αλγερία το 1987 και κέρδισε την προεδρία το 1999 με την υποστήριξη του στρατού. Το 2004 έγινε ο μόνος ηγέτης της χώρας που κατάφερε να επανεκλεγεί στις κάλπες από το 1962.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από Reuters

Scroll to top