Σύμφωνα με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο, απαγορεύεται ρητά η κράτηση ή η απέλαση μεταναστών πριν από την ταυτοποίησή τους – Προτεραιότητα η προστασία ευάλωτων ομάδων
Του Δημήτρη Αγγελίδη
Απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία των μεταναστών και προσφύγων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες δίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις αρχές της εβδομάδας ενέκρινε τον νέο κανονισμό της FRONTEX, της ευρωπαϊκής συνοροφυλακής στη Μεσόγειο, που προβλέπει αυστηρούς κανόνες εμπλοκής με σκοπό να αποφευχθούν νέοι πνιγμοί στα ευρωπαϊκά θαλάσσια ύδατα.
Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της FRONTEX απαγορεύει ρητά την κράτηση ή την απέλαση των μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στον ευρωπαϊκό χώρο, πριν γίνει η ταυτοποίησή τους. Προβλέπει επίσης συγκεκριμένες διαδικασίες, που εφαρμόζονται υποχρεωτικά, ώστε να εντοπίζονται οι άνθρωποι που χρειάζονται διεθνή προστασία ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Τι προβλέπεται
«Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στη FRONTEX να πραγματοποιεί πιο αποτελεσματικές επιχειρήσεις και να αποτρέπει θανάτους στη θάλασσα», δήλωσε ο Πορτογάλος εισηγητής της έκθεσης Κάρλος Κοέλιο. Το ψήφισμα ενέκρινε με πλειοψηφία 588 ευρωβουλευτών (46 ψήφισαν κατά και 88 απείχαν) το σχέδιο που είχαν συμφωνήσει τον Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, στο φως των αυξημένων θανάτων μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο, μετά τη Λαμπεντούζα και το Φαρμακονήσι.
Το σχέδιο απαγορεύει ρητά τις πρακτικές επαναπροώθησης που εφαρμόζουν άτυπα αλλά συστηματικά τα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών οργανώσεων και οργανισμών. Αν εντοπίζεται σκάφος που κατευθύνεται προς τα ευρωπαϊκά σύνορα χωρίς άδεια, επιτρέπεται στους συνοροφύλακες μόνο να απευθύνουν προειδοποιητικά σήματα και να το διατάζουν να μην προχωρήσει. Απαγορεύεται επίσης να μεταφέρονται σε τρίτη χώρα συλληφθέντες ή επιζώντες από ναυάγιο, αν δεν έχουν εφαρμοστεί συγκεκριμένες διαδικασίες ταυτοποίησης.
Επιπλέον, η διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο και η μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος δεν μπορεί να αποτελεί λόγο δίωξης του πληρώματος. Σε περίπτωση μαζικής εισόδου μεταναστών, το ψήφισμα ζητάει από τα κράτη-μέλη που δέχονται αυξημένη μεταναστευτική πίεση να ενεργοποιούν κάθε μέσο, ώστε να παρέχουν προστασία και ασφάλεια στους εισερχόμενους. Το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. Τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να εφαρμόσουν τον νέο κανονισμό είκοσι μέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Αλλαγή τώρα στον Κανονισμό του Δουβλίνου
«Απάνθρωπη και αναποτελεσματική» χαρακτήρισε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής την παράταση της κράτησης των μεταναστών και προσφύγων πέραν του 18μηνου. Την πρακτική της επ’ αόριστον κράτησης μέχρι να «συναινέσουν» οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην «οικειοθελή» απέλασή τους εφαρμόζει ήδη η ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία έσπευσε να υιοθετήσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, παρά την οξεία αντίδραση οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κάνουν λόγο για «νομική εκτροπή».
«Οι επιλογές αυτές δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και παραβιάζουν τόσο το κοινοτικό όσο και το ελληνικό δίκαιο. Συγκεκριμένα, έρχονται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή οδηγία περί Επιστροφών», είπε ο κ. Χουντής. Σημείωσε ότι η Ε.Ε. δεν δείχνει έμπρακτη αλληλεγγύη στον ευρωπαϊκό Νότο, που δέχεται τον κύριο όγκο των προσφύγων, και ζήτησε να ακουστούν οι «φωνές που απαιτούν αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου που εγκλωβίζει ανθρώπους κι έχει δημιουργήσει αποθήκες ψυχών στη Νότια Ευρώπη».