Pin It

Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα «Ρομά, διαμεσολαβητές υγείας» που υλοποιεί η οργάνωση PRAKSIS

 

Tης Διαλεκτής Αγγελή

 

Συναντηθήκαμε με τη Γιουζγιάν, τον Δημήτρη, τη Μαρία, τον Λάμπρο και τον Νεκτάριο στην πλατεία Εξαρχείων για να μιλήσουμε για το πιλοτικό πρόγραμμα «Ρομά διαμεσολαβητές υγείας». Ο θεσμός είναι ανύπαρκτος, μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια.

 

«Ο διαμεσολαβητής είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των κοινοτήτων Ρομά και των μη Ρομά, των μπαλαμών. Είναι κάποιος που θα μπορούν να εμπιστευτούν οι Τσιγγάνοι» μας λέει ο Νεκτάριος. Το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά Ρομά δεν μπορούν να μετέχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα καθώς δεν έχουν εμβολιαστεί καταλλήλως ή η περίπτωση φυλακισμένων Ρομά που στερούνται αδείας, γιατί δεν έχουν να δηλώσουν συγκεκριμένη οδό κατοικίας, μια και διαβιούν σε καταυλισμό, είναι δύο μόνο από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός των Ελλήνων Ρομά.

 

Το πιλοτικό πρόγραμμα, «Ρομά διαμεσολαβητές υγείας», που υλοποιεί η οργάνωση PRAKSIS σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής ιατρική και διαχείριση κρίσεων υγείας» της ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 15 Απριλίου, με την τελετή απονομής πιστοποιητικών στην ομάδα των 17 νεαρών Ρομά που ολοκλήρωσαν επιτυχώς το πρόγραμμα κατάρτισης.

 

Σε πρώτη φάση οι συμμετέχοντες πέρασαν από θεωρητική κατάρτιση, όπου παρακολούθησαν διαλέξεις καθηγητών και γιατρών, στο δεύτερο στάδιο έκαναν την πρακτική τους άσκηση όπου επισκέφθηκαν δημόσιες δομές υγείας και κέντρα υγείας οργανισμών όπως ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, ενώ στην τρίτη φάση πραγματοποίησαν ενημερωτικές ημερίδες στους καταυλισμούς του Ασπρόπυργου, στο Ζεφύρι και τα Ανω Λιόσια, όπως μας ενημέρωσε η Γιάννα Πετράκη, συντονίστρια της ομάδας.

 

«Βγαίνουν προγράμματα για εμάς, χωρίς εμάς» μας λέει η Μαρία, εκφράζοντας με τον πιο απλό και συνάμα τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης του διαμεσολαβητή υγείας καθώς είναι αυτός ο οποίος γνωρίζει καλύτερα απ' όλους τους ιθύνοντες τα ζητήματα που απασχολούν τις κοινότητες. Η Γιουζγιάν και ο Δημήτρης έθιξαν το θέμα της χρηματοδότησης αλλά και της διασύνδεσης των διαμεσολαβητών με άλλους φορείς και οργανώσεις. Ο Λάμπρος με τη σειρά του τονίζει ότι στην παρούσα κατάσταση ο διαμεσολαβητής αποτελεί απαραίτητο εργαλείο και εύχεται κάποια στιγμή να πάψει η ανάγκη ύπαρξής του.

 

Από την πλευρά της οργάνωσης PRAKSIS, η Αλεξία Μπαμπλέκη μάς λέει ότι τα πρώτα αποτελέσματα της δράσης είναι ήδη ορατά καθώς μετά τις επισκέψεις της ομάδας στους καταυλισμούς υπήρξαν άμεσα αιτήματα για βοήθεια, τα οποία συγκέντρωσαν οι συμμετέχοντες και τα προώθησαν στην PRAKSIS προκειμένου να υλοποιηθούν το συντομότερο.

 

Σε ερώτησή μας, αν υπάρχει κίνδυνος η κατάρτιση των νεαρών να πάει χαμένη, μας απάντησε ότι ακόμη και να μην υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση, η PRAKSIS θα συνεχίσει παρόμοιες δράσεις με ιδίους πόρους.

 

 

 

Scroll to top