Ο χώρος που σήμερα γνωρίζει κατακερματισμό και κομματική πολυδιάσπαση πλειοδοτεί μαζί με τη Χ.Α. σε εθνικιστική, ρατσιστική και εμφυλιοπολεμική ρητορική
Του Τάσου Τσακίρογλου
Τα θραύσματα από την έκρηξη στους πυλώνες του κυρίαρχου μεταπολιτευτικού κομματικού συστήματος, που προκάλεσε η κρίση, συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία της εντροπίας.
Το χουντικό «κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο» τείνει να γίνει στις μέρες μας «κάθε πρώην υπουργός και κόμμα, κάθε δυσαρεστημένος βουλευτής και πολιτική κίνηση».
Στο αντίπαλο στρατόπεδο απ’ αυτό της Κεντροαριστεράς (Ελιά, Ποτάμι κ.λπ.), στη λεγόμενη Κεντροδεξιά, έχει πλέον κυριαρχήσει το ακροδεξιό πρόσημο, οδηγώντας σε μια πλειοδοσία συντηρητικής, εθνικιστικής, ρατσιστικής και εμφυλιοπολεμικής ρητορικής, στην οποία τον τόνο δίνει η Ν.Δ. ως (συν)κυβερνών κόμμα.
Η παλαιά και κραταιά δεξιά παράταξη, η οποία από την εποχή του Δ. Γούναρη (1915) μέχρι και τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε βασικό χαρακτηριστικό τη σχετικά συμπαγή ενότητα, σήμερα γνωρίζει τον κατακερματισμό και την κομματική πολυδιάσπαση.
Επέβαλε ατζέντα
Οπωσδήποτε, ο βασικός ανταγωνιστής της Ν.Δ. εν όψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου, αλλά, κυρίως των εθνικών εκλογών, όποτε και εάν γίνουν, είναι η Χρυσή Αυγή, η οποία, παρά τις αποκαλύψεις για την εγκληματική της δράση και τα νομικά μέτρα εις βάρος της ηγεσίας της, δείχνει να καταγράφει σχετικά μικρή κάμψη στις δημοσκοπήσεις.
Παράλληλα, έχει κατορθώσει να επιβάλει την ακροδεξιά ατζέντα σε μεγάλο μέρος του κομματικού συστήματος, αλλά, δυστυχώς, και σε μερίδα των ψηφοφόρων.
Η ανάπτυξη της επιρροής της Χρυσής Αυγής έχει, πλην της κρίσης, πυροδοτηθεί και από την κυριαρχία στον ηγετικό πυρήνα της Ν.Δ. μιας ομάδας προσώπων με αμιγή ακροδεξιά και εθνικιστικά χαρακτηριστικά, όπως έδειξε και η υπόθεση Μπαλτάκου. Ετσι, για ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της συντηρητικής παράταξης, η Ν.Δ. δεν είναι πλέον ένα κόμμα της λαϊκής Δεξιάς με φιλελεύθερες πινελιές και ενσωματωμένη μια ακροδεξιά μειοψηφία, όπως ήταν, για παράδειγμα, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Η ψυχολογική δυσκολία, λόγω χρόνιας ταύτισης, να μετακινηθεί μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της Ν.Δ. απευθείας στη Χρυσή Αυγή, δημιούργησε τον χώρο για «ενδιάμεσους σταθμούς», όπως είναι σήμερα οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, το κόμμα Πολύδωρα (Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό), το «κόμμα» Νικολόπουλου (Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα), ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη κ.λπ.
Απομακρύνονται
* Οι πολυσυλλεκτικοί Ανεξάρτητοι Ελληνες, υπό την ηγεσία του Πάνου Καμμένου, αποτέλεσαν μια δεξαμενή ετερόκλητων δυνάμεων και ενσωμάτωσαν πρόσωπα από τον Χ. Ζώη και τον Κ. Μαρκόπουλο, οι οποίοι στην πορεία αποχώρησαν, μέχρι τους Ν. Μαριά και Γ. Δημαρά. Σήμερα σε καθεστώς εντεινόμενης πόλωσης, αλλά και με την κυριαρχία της αφήγησης περί εξόδου από τα μνημόνια, ορισμένοι από τους βουλευτές τους φαίνεται να το ξανασκέφτονται.
* Το τελευταίο του χαρτί παίζει στις ευρωεκλογές και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, αφού πλήρωσε ακριβά τη συμμετοχή του στην τρικομματική του Λουκά Παπαδήμου. Τα εμπόδια ωστόσο είναι πολλά, αφού η ίδια η Ν.Δ. πλέον έχει χρώμα… ΛΑΟΣ: ο Αδωνις Γεωργιάδης υπουργός, ο Μάκης Βορίδης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, η Νίκη Τζαβέλλα και ο Γιώργος Κύρτσος υποψήφιοι ευρωβουλευτές, ο Θάνος Πλεύρης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Αρη Σπηλιωτόπουλο και ο Κυριάκος Βελόπουλος αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από το ψηφοδέλτιο. Τι έμεινε στον κ. Καρατζαφέρη; Ο πατήρ Κωνσταντίνος Πλεύρης, γνωστός για τις αντισημιτικές και ακροδεξιές του θέσεις, και ο Ιωάννης Γιαννάκενας, εκδότης ακροδεξιών πονημάτων.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πιέζει τη Ν.Δ., μεταφέροντας ουσιαστικά στη Βουλή την υπόθεση Μπαλτάκου, καθώς έχει ασκήσει μηνυτήρια αναφορά, ζητώντας να διερευνηθεί εάν υπήρξε παρέμβαση Σαμαρά-Αθανασίου-Δένδια στο έργο της Δικαιοσύνης, σχετικά με τις προφυλακίσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
* Στο κόμμα του Βύρωνα Πολύδωρα, Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό, έχουν προσχωρήσει, με διάφορες φόρμουλες, ο Χρήστος Ζώης (Νέα Μέρα), ο Νίκος Νικολόπουλος (Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα) και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης (Πατρίδα).
Τόσο ο Γιώργος Καρατζαφέρης όσο και ο Βύρων Πολύδωρας, εν είδει πολιτικής σφήνας, υποστηρίζουν στις δημοτικές εκλογές τον αντάρτη της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στο Μαξίμου.
Το νέο κομμάτι
Μια μειοψηφική τάση της συντηρητικής παράταξης αποτελεί και το (νεο)φιλελεύθερο κομμάτι της, το οποίο μετά την αποτυχημένη απόπειρα της Ντόρας Μπακογιάννη με τη Δημοκρατική Συμμαχία, αναζητά στοιχεία ενότητας, κυρίως υπό τη σκέπη των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών της Ευρώπης με επικεφαλής τον Γκι Φέρχοφσταντ.
* Η σύμπλευση Δράσης (Θ. Σκυλακάκης) και Δημιουργίας Ξανά (Θ. Τζήμερος), η οποία δεν επετεύχθη στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, επιχειρείται και πάλι εν όψει των ευρωεκλογών. Βασικός τους άξονας, το «λιγότερο κράτος, περισσότερες μεταρρυθμίσεις», θέση που, ορισμένες φορές, «βγαίνει από δεξιά» ακόμα και στην τρόικα.
Οπως, αναφέρει ειρωνικά το σαμαρικό antinews, «είναι πιθανό οι γίγαντες της πολιτικής σκέψης στη Συγγρού να πιστεύουν ότι όσο περισσότερα δεξιά κόμματα/κομματίδια υπάρχουν τόσο περισσότερα αναχώματα στήνονται απέναντι στη διαρροή ψήφων προς τη Χρυσή Αυγή.
Ισως βλέπουν αυτά τα κόμματα σαν προσωρινή αποθήκη ψηφοφόρων που θα επανέλθουν αργότερα στη Ν.Δ., κατόπιν συνεννόησης της ηγεσίας της με τους διάφορους ηγετίσκους». Ξεχνά βεβαίως ότι βασικός εμπνευστής και θιασώτης αυτής της πολιτικής είναι ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς.
Διαβάστε σχετικά: