iatreio-nosokomeio-nosokoma

22/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χτύπησε χρονιάρες μέρ-ε-ς

Ενας 69χρονος μετανάστης στη Σαουδική Αραβία, που έφτασε τη Μεγάλη Πέμπτη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με τον κορονοϊό MERS. Εντοπίστηκε ο ταξιτζής που τον μετέφερε στην Αμφιάλη, στον οποίο δόθηκαν οδηγίες προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις.
      Pin It

Ενας 69χρονος μετανάστης στη Σαουδική Αραβία, που έφτασε τη Μεγάλη Πέμπτη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με τον κορονοϊό MERS. Εντοπίστηκε ο ταξιτζής που τον μετέφερε στην Αμφιάλη, στον οποίο δόθηκαν οδηγίες προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις

 

Της Nτάνι Βέργου

 

Ενας Ελληνας, μόνιμος κάτοικος Σαουδικής Αραβίας που πρόσφατα επισκέφθηκε τη χώρα, είναι το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από MERS – κορονοϊό. Ο 69χρονος άνδρας μεταφέρθηκε από την ειδική μονάδα αναπνευστικών νοσημάτων, στην οποία αρχικά νοσηλευόταν σε σταθερή κατάσταση, σε μονάδα εντατικής θεραπείας, καθώς η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

 

Η παρατεινόμενη εμπύρετη κατάσταση του 69χρονου οδήγησε στις εξετάσεις και στη διάγνωσή του, που επιβεβαιώθηκε και από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια ξεκίνησε η ιχνηλάτηση όλων των επαφών του, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από την Αραβική Χερσόνησο έως την Ελλάδα, από ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

Ο παθογόνος ιός

 

Στο πλαίσιο αυτό εντοπίστηκε χθες ο οδηγός ταξί που μετέφερε τον ασθενή που πάσχει από ιογενή λοίμωξη – πνευμονία με κορονοϊό (MERS)- τη Μεγάλη Πέμπτη από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην περιοχή Αμφιάλης Κερατσινίου. Ο οδηγός έλαβε οδηγίες, ώστε να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει προσβληθεί από τον ιό.

 

Ο εντοπισμός του, όπως ενημερώνει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), καθυστέρησε λόγω του ότι απουσίαζε στην επαρχία για το Πάσχα και είχε κλειστό το κινητό του. Ολα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας έχουν ήδη εφαρμοστεί, τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

Ο MERS-κορονοϊός είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κορονοϊών, ο οποίος το 2012 αναγνωρίστηκε ως παθογόνος για τον άνθρωπο. Οι κορονοϊοί περιλαμβάνουν τόσο ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το σύνδρομο SARS. Ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κορονοϊούς, αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα.

 

Εως τις 17 Απριλίου 2014 έχουν δηλωθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον MERS – κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων 93 θανάτων. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το τελευταίο περιστατικό που δηλώθηκε στις 17/4/2014 αφορά ταξιδιώτη από την Τζέντα στη Μαλαισία.

 

Το ελληνικό περιστατικό είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS-κορονοϊό που διαγιγνώσκεται στην Ευρώπη (σε 5 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία).

 

Μέτρα προφύλαξης

 

Τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου εμφανίζουν κυρίως οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα και δύσπνοια, ενώ τονίζεται η κρισιμότητα της εφαρμογής αυστηρών κανόνων ελέγχου λοιμώξεων για την πρόληψη μετάδοσης της λοίμωξης στο περιβάλλον του νοσοκομείου.

 

Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται για την προστασία από το MERS – κορονοϊό είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος). Τονίζεται ιδιαίτερα η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα εντός 14 ημερών από την άφιξή τους.

 

(Τηλ. Επικοινωνίας Κέντρο Επιχειρήσεων ΚΕΕΛΠΝΟ: 210-5212054, 210-5212000)

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Αυξάνεται η ανησυχία μαζί με τα κρούσματα

 

Δεν πρόκειται για επιδημία, διαβεβαιώνουν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο 244 άτομα έχουν ασθενήσει από τον κορονοϊό από τα οποία 76 έχουν πεθάνει

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Είκοσι νέα κρούσματα του κορονοϊού MERS προστέθηκαν στα 49 υπάρχοντα που καταγράφηκαν τις τελευταίες έξι ημέρες στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ασθένεια που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο σε 76 από τους 244 ανθρώπους που μολύνθηκαν δεν έχει φτάσει σε στάδιο επιδημίας και συνεπώς δεν υφίσταται ακόμη η ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης, όπως ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Αμπντάλα αλ Ράμπια, επτά νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Τζέντα, όπου υφίστανται και τα περισσότερα (37), δέκα στο Ριάντ, ένα στη Μεδίνα και ένα στο Νατζράν. Συνολικά 244 άνθρωποι έχουν ασθενήσει μέχρι σήμερα από τον κορονοϊό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής και από αυτούς οι 76 έχουν πεθάνει.

 

Ο ιός παρουσιάζει θνησιμότητα άνω του 30% και δεν υπάρχει αγωγή για τη θεραπεία του, ωστόσο οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας εκτιμούν ότι πρωτοεμφανίστηκε πριν από δύο εβδομάδες σε καμήλες. Πιστεύουν δε ότι επειδή δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί απλώς σταδιακά να εξαφανιστεί. Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι ο κορονοϊός MERS θεωρείται μεν θανατηφόρος αλλά όχι τόσο εύκολα μεταδιδόμενος όσο ο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που προκάλεσε τον θάνατο 800 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο το 2003.

 

Παράλληλα ο Αλ Ράμπια διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρχές για την αντιμετώπιση της ασθένειας είναι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Χαρακτήρισε δε «καλό σημάδι» ότι δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα μεταξύ μικρών μαθητών. Ο Σαουδάραβας υπουργός πρόσθεσε, τέλος, ότι η χώρα του έχει προσκαλέσει εκπροσώπους από πέντε μεγάλες διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες να συνεργαστούν με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και με βάση τις υπάρχουσες επιστημονικές πληροφορίες να επιχειρήσουν την παραγωγή εμβολίου για την αντιμετώπιση της νόσου.

 

 

Scroll to top