korea-nauagio

22/04/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Επιζώντες του ναυαγίου μιλούν για αυτοθυσία μελών του πληρώματος

Την ώρα που η ετυμηγορία της κοινής γνώμης ήταν σκληρή και καταδικαστική για το πλήρωμα του βυθισμένου φέρι στη Νότια Κορέα, μαρτυρίες περιγράφουν πράξεις ηρωισμού. Μερικοί εγκατέλειψαν το πλοίο, αλλά όχι όλοι. Τουλάχιστον επτά μέλη του πληρώματος αγνοούνται ή βρέθηκαν νεκροί .
      Pin It

Την ώρα που το πλοίο βυθιζόταν, μερικά μέλη του πληρώματος έδιναν τα σωσίβια τους σε επιβάτες. Μια εξ αυτών, αρνήθηκε να εγκαταλείψει το φέρι, μέχρι να ολοκληρώσει την διάσωση ομάδας μαθητών και αργότερα βρέθηκε νεκρή. Άλλοι, σκαρφαλωμένοι στις σωσίβιες λέμβους προσπαθούσαν να σπάσουν τα φινιστρίνια από τις καμπίνες για να απεγκλωβίσουν επιβάτες που είχαν παγιδευτεί εκεί.

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά το τραγικό ναυάγιο -με τους επιβεβαιωμένους νεκρούς μέχρι στιγμής να φθάνουν τους 108- η ετυμηγορία της κοινής γνώμης γρήγορα καταδίκασε το πλήρωμα ως υπεύθυνο για τους θανάτους. «Δειλοί!» έγραφαν με οργή χρήστες στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. «Ασυγχώρητους» τους χαρακτήρισε η πρόεδρος της χώρας κάνοντας λόγο για «δολοφονία».

Μερικοί πράγματι εγκατέλειψαν το πλοίο πριν από τους επιβάτες, όπως ο καπετάνιος. Αλλά όχι όλοι. Τουλάχιστον επτά από τα 29 μέλη του πληρώματος αγνοούνται ή βρέθηκαν νεκροί και ορισμένοι από αυτούς που επέζησαν, έμειναν εκεί μέχρι την τελευταία στιγμή για να βοηθήσουν τους επιβάτες.

«Οι τελευταίες του κουβέντες ήταν: Πάω να βοηθήσω τα παιδιά» είπε η Αχν Σο Χιουν, μιλώντας για την συνομιλία που είχε με τον αγνοούμενο πλέον σύζυγό της, που προσπάθησε μέχρι τέλους να βοηθήσει μερικούς από τους 323 μαθητές και μαθήτριες που επέβαιναν στο πλοίο.

Παρότι οι συγγενείς των θυμάτων επετέθησαν με οργή κατά του καπετάνιου, ορισμένοι από τους επιβάτες θυμούνται και στιγμές ηρωισμού του πληρώματος.

Ο 36χρονος Κου Μπον Χι είπε στο «Associated Press» ότι στο τρίτο κατάστρωμα που ήταν, δεν υπήρχαν αρκετά σωσίβια για όλους και 4 μέλη του πληρώματος- δυο άνδρες και δυο γυναίκες- τους έδωσαν τα δικά τους. Μια από τις πρώτες σορούς που ανασύρθηκαν από την θάλασσα ήταν της 22χρονης Παρκ Γι Γιουνγκ, που ανήκε στο πλήρωμα, και δεν φορούσε σωσίβιο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιβατών, η Γι είπε σε ομάδα παιδιών να εγκαταλείψουν το πλοίο και ότι αυτή θα τους ακολουθήσει, αφού φύγουν όλοι με ασφάλεια.

Ο 57χρονος πηδαλιούχος Γιονγκ Σεόχ είπε ότι αυτός και άλλα 4 μέλη του πληρώματος προσπαθούσαν μέσα από τις βάρκες να σπάσουν τα φινιστρίνια από τις καμπίνες, καταφέρνοντας έτσι να σώσουν τουλάχιστον έξι επιβάτες πριν το πλοίο βυθιστεί. Ο Γιονγκ υποστήριξε ότι ο ύπαρχος -που έχει συλληφθεί- βοήθησε πολύ στο συντονισμό των διασωστών και ότι όλοι τους παρέμειναν στη θάλασσα, μέχρι που πήραν εντολή από αξιωματούχους να βγουν στη στεριά. «Δουλέψαμε σκληρά» λέει βουρκωμένος από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται, «αλλά κανείς δεν μιλάει γι αυτό. Το μόνο που λένε είναι ότι το πλήρωμα τράπηκε σε φυγή».

Παρότι υπερασπίστηκε με θέρμη τους συναδέλφους του, ο Γιονγκ εξεπλάγην όταν είδε τον καπετάνιο στην τηλεόραση, χωρις να έχει τραυματιστεί. Πολλοί από το πλήρωμα νόμιζαν ότι είχε τραυματιστεί σοβαρά γι αυτό και εγκατέλειψε νωρίς το πλοίο, είπε, τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση ο καπετάνιος θα έπρεπε να παραμείνει εκεί μαζί με τους επιβάτες του, ακόμα κι αν έτσι υπέγραφε τη θανατική του καταδίκη».

 

efsyn.gr

Scroll to top