23/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Χρήσιμο μέχρι στιγμής για λόγους… εντυπωσιασμού

      Pin It

Τέσσερα χρόνια φαγούρα αλλά από ουσία τίποτα για το περιβόητο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, που υποτίθεται πως όταν και εφόσον συσταθεί και λειτουργήσει θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανακάμψει διοχετεύοντας φτηνό χρήμα στην πραγματική οικονομία.

 

Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με μια παράτα διαρκείας που εξυπηρετεί μέχρι σήμερα αποκλειστικά σκοπούς πολιτικού εντυπωσιασμού για λογαριασμό της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίες με κάθε ευκαιρία καλλιεργούν την εντύπωση πως θα είναι το επενδυτικό εργαλείο που θα σώσει την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πρότζεκτ που δεν έχει καταφέρει να μαζέψει ούτε τα μισά από τα λεφτά του αρχικού προϋπολογισμού του, αφού δεν υπάρχει καν επενδυτικό σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τα χρήματα που θα βρει.

 

Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε στόχο να συγκεντρώσει ως «μαγιά» τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, όμως δεν έχει ακόμη διασφαλίσει ούτε καν τα 350 εκατ. ευρώ της ελληνικής συμμετοχής που υποτίθεται πως θα προέλθουν σε βάθος τριετίας από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η πρώτη συμφωνία συμμετοχής στο Επενδυτικό Ταμείο θα είναι αυτή που θα υπογραφεί σήμερα με τον αντιπρόεδρο της γερμανικής KfW, η οποία θα συνεισφέρει 100 εκατ. ευρώ, σε μια κίνηση με έντονη πολιτική χροιά, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μέρκελ πασχίζει να δείξει πως δεν ζητά μόνο λιτότητα και σκληρές μεταρρυθμίσεις, αλλά θέλει να συνεισφέρει έμπρακτα στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Η κυβέρνηση έχει υπογράψει καταρχήν συμφωνία με το Ιδρυμα Ωνάση για να μετάσχει με άλλα 30 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογες προσπάθειες που έγιναν με το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Κατάρ, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ιδιώτες επιχειρηματίες ή φορείς δεν έχουν μέχρι σήμερα αποδώσει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

 

Το Επενδυτικό Ταμείο θα αποτελεί μια αμιγώς κερδοσκοπική εταιρεία, ένα επενδυτικό fund με έδρα το Λουξεμβούργο, όπου το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα μπορεί βάσει νόμου να έχει πάνω από το 50%. Θα λειτουργεί στην ουσία «μοχλεύοντας» το κεφάλαιό του για να παρέχει δάνεια ή να εκδίδει ομόλογα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να χρηματοδοτεί εταιρείες μέσω αύξησης κεφαλαίου ή απευθείας εξαγοράς μετοχών και έργα υποδομής που δεν αντλούν κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία.

 

Β. Γεώργας

 

Scroll to top