23/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απόσυρση και έκρηξη

Με πάταγο έφυγε από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ η Σαμπιχά Σουλεϊμάν και η υπόθεση αυτή έδωσε λαβή στους άσπονδους φίλους της Αριστεράς, όπως ο Πάγκαλος, να παίξουν μικροπολιτικά παιχνίδια με τη μειονότητα.
      Pin It

Με πάταγο έφυγε από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ η Σαμπιχά Σουλεϊμάν και η υπόθεση αυτή έδωσε λαβή στους άσπονδους φίλους της Αριστεράς, όπως ο Πάγκαλος, να παίξουν μικροπολιτικά παιχνίδια με τη μειονότητα

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Σαμπιχά ΣουλεϊμάνΣτο «κουβάρι» του μειονοτικού ζητήματος μπλέχτηκε η αξιωματική αντιπολίτευση μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιό της. Αν και η Κουμουνδούρου εκτίμησε ότι οι αποστάσεις από το ιδιαίτερα δύσκολο ζήτημα και η αντικατάσταση της Ρομά μουσουλμάνας από ένα κομματικό στέλεχος θα άμβλυνε τις αντιδράσεις σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, η σφοδρή κριτική από κυβερνητικά στελέχη και μερίδα μέσων ενημέρωσης, καθώς και οι δηλώσεις υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, περιέπλεξαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

 

Απαντώντας στις αιτιάσεις για την απόφασή της η Κουμουνδούρου δήλωσε ότι «το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη είναι πολύ σοβαρό για να το εκμεταλλεύονται -διάφορες πλευρές- για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες» και σημείωσε ότι «δεν έχει να δώσει εξετάσεις και διαπιστευτήρια απέναντι σε κανέναν». Καταλόγισε δε στα άλλα κόμματα ότι σκόπιμα δεν αναφέρουν πως «δεν έχουν καμία υποψηφιότητα προερχόμενη από τη μειονότητα, την ίδια στιγμή που κύκλοι του τουρκικού προξενείου επιλέγουν να κατεβάσουν τον δικό τους συνδυασμό και αποθαρρύνουν υποψηφιότητες μειονοτικών στα άλλα κόμματα».

 

Αντιδράσεις των οργανώσεων

 

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βρεθεί σε άβολη θέση ήδη από την ημέρα που η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε το όνομα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Τοπικές οργανώσεις της Θράκης και ο βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ είχαν στείλει «τελεσίγραφο» στην ηγεσία του κόμματος, κατηγορώντας τη Σ. Σουλεϊμάν ότι κλίνει προς την Ακροδεξιά. Αφορμή είχε αποτελέσει η δήλωσή της ότι «οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να μας επιβάλουν εκτός από τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους», δήλωση την οποία είχε χρησιμοποιήσει σε ερώτησή του ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ., Τέρενς Κουίκ. Αλλα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν σε ανεπίσημες συζητήσεις ότι οι δηλώσεις της αυτές επί της ουσίας δημιουργούν αναταραχή σε μια ούτως ή άλλως ευαίσθητη περιοχή.

 

Μπροστά στον κίνδυνο να στραφεί η τοπική κομματική βάση ενάντια στην απόφαση της Κ.Ε., η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, διά του γραμματέα Δημήτρη Βίτσα, ανέλαβε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Οπως δήλωσε ο ίδιος «Στο Κόκκινο» της Καβάλας, η επιλογή της Σ. Σουλεϊμάν ήταν μια «αστοχία» και εξήγησε ότι «ακολουθήσαμε την άποψη των οργανώσεων εκεί που ξέρουν καλύτερα». Εν τέλει επελέγη η αντικατάστασή της από τον μοριακό βιολόγο Ουμίτ Μεστάν Οσμάν ως «καταλληλότερη», καθώς «δεν υπακούει στο παιχνίδι το οποίο παίρνει έναν χαρακτήρα εθνικιστικό και από τη μία και από την άλλη πλευρά στην περιοχή». Στο πλαίσιο της αυτοκριτικής για τις αρχικές κινήσεις του κόμματος ο εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε (ΒΗΜΑ FM) ότι «ίσως δεν ήταν αρκετά ψαγμένη» η επιλογή της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Ο δε Δημήτρης Παπαδημούλης άφησε μέσω twitter αιχμές για «αυτογκόλ».

 

Η ίδια η Σαμπιχά Σουλεϊμάν αντέδρασε ωστόσο έντονα, απαντώντας εμμέσως στον υποψήφιο ευρωβουλευτή Γιάννη Μηλιό ο οποίος υποστήριξε ότι παραιτήθηκε. «Με απέπεμψαν» δήλωσε και ακολούθως δημοσιοποίησε μακροσκελή ανακοίνωση. «Δεν είχα ποτέ μου σχέση» με την Ακροδεξιά ανέφερε και έκανε λόγο για «απύθμενο ρατσισμό μερίδας του τοπικού Τύπου», για «ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου που πιέζουν, με νύχια και δόντια, να ομολογήσουμε τουρκική καταγωγή» και επιτέθηκε κατά «δήθεν αριστερών καθηγητών Πανεπιστημίου», οι οποίοι «μας μαλώνουν που επιμένουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Τσιγγάνοι».

 

«Αδέξια αλλά όντως συγκινητική»

 

Χαρακτήρισε δε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ «αδέξια, αλλά όντως συγκινητική» και επέρριψε σε μερίδα «αριστερών» «αβυσσαλέο ρατσισμό» και «απέχθεια απέναντι σε αμόρφωτες Τσιγγάνες». «Προτίμησαν να μη διαταράξουν τις σχέσεις τους με το τουρκικό προξενείο που είναι πιο σημαντικό από εμάς, τους ασήμαντους Τσιγγάνους της Θράκης» συμπλήρωσε η Σουλεϊμάν Σαμπιχά.

 

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Χριστόπουλος με μια αποστροφή του έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ βαθύτερα στο δαιδαλώδες ζήτημα. «Οι διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέος κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τουρκικό πράγμα» είπε ο πανεπιστημιακός στο xanthipress.gr, δίνοντας έναυσμα για νέο γύρο σχολίων. Ο ίδιος επιχείρησε να απαντήσει σε δημοσίευμα του «Βήματος», που τον εμφάνιζε να ανοίγει ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάννης. «Το ελληνικό κράτος με τις πολιτικές που ακολούθησε ώς το 1990 δημιούργησε ένα «συμπαγές τουρκικό πράγμα», το οποίο κατόπιν προσπαθεί να διασπάσει» είπε σε επιστολή του προς το συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης.

 

«Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τεμενά στον Ερντογάν και κηρύσσει πίστη στα θέσφατα του προξενείου» σχολίασε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, λογική την οποία υιοθέτησαν στελέχη της Ν.Δ. και μέσα ενημέρωσης. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο! Υποψηφία δηλώνει ότι η Αξ. Αντιπολίτευση υπεχώρησε στην Τουρκία!» δήλωσε στο twitter ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «ο τελευταίος που δικαιούται, ηθικά και πολιτικά, να κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τις «σχέσεις» του με την Τουρκία είναι ο κ. Πάγκαλος. Ολοι γνωρίζουν σε αυτό τον τόπο ποιος παρέδωσε τον Οτσαλάν στην Τουρκία».

 

Scroll to top