23/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέες οδηγίες για τον MERS

Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών βρίσκονται περίπου εκατό άτομα, που ήλθαν σε επαφή με τον ασθενή που νοσηλεύεται με κοροναϊό, ο οποίος μεταδίδεται δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και εκδηλώνεται με τα τυπικά συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
      Pin It

Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών βρίσκονται περίπου εκατό άτομα, που ήλθαν σε επαφή με τον ασθενή που νοσηλεύεται με κοροναϊό, ο οποίος μεταδίδεται δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και εκδηλώνεται με τα τυπικά συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού

 

Της Ντάνι Βέργου

 

Αρνητικός στον κοροναϊό βρέθηκε ο οδηγός ταξί που μετέφερε τον 69χρονο άνδρα που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» διεγνωσμένος με τον νέο κοροναϊό MΕRS.

 

Ο ταξιτζής, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Υγείας και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ήταν ασυμπτωματικός, ενώ στο μικροσκόπιο των επιστημόνων βρίσκονται περίπου 100 άτομα. Πρόκειται για τους συνεπιβάτες του 69χρονου στο αεροπλάνο, 25 από τους οποίους αποβιβάστηκαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ για τους υπόλοιπους έχουν ειδοποιηθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες των χωρών τους.

 

Οι τρόποι μετάδοσης

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που διαφέρει από τον SARS-CoV, τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία SARS το 2003, αλλά και από τους υπόλοιπους κοροναϊούς που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο.

 

Ο νέος κοροναϊός (MERS-CoV) απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική Χερσόνησο, τον Σεπτέμβριο του 2012.

 

Λόγω του περιορισμένου μέχρι σήμερα αριθμού των κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες όσον αφορά την πιθανή πηγή έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης, το κλινικό φάσμα της λοίμωξης και τη διάρκεια της περιόδου επώασης.

 

Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω συμπτώματα και σημεία της νόσου βασίζονται στη μελέτη περιορισμένου αριθμού κρουσμάτων και ενδέχεται να αλλάξουν όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες. Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιπλοκών όπως Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης, περικαρδίτιδα ή και θάνατο.

 

Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί δυο μικρές συρροές κρουσμάτων μέσα σε οικογένειες, με εκδήλωση της νόσου και μεταξύ μελών που δεν είχαν ταξιδέψει, αλλά που είχαν εκτεθεί στο αρχικό περιστατικό.

 

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο που προκαλείται από τον νέο κοροναϊό. Η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ενώ η υποστηρικτική αγωγή των κρουσμάτων μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

 

Συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχει πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος).

 

Επίσης η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών και των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής.

 

Σε επιφυλακή ο ΠΟΥ

 

Μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει καμιά σύσταση για περιορισμό ταξιδιών ή διακίνηση προϊόντων για τις χώρες της Μέσης Ανατολής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ομως οι συστάσεις μπορεί να αναθεωρηθούν, με τη συλλογή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού.

 

Τόσο ο ΠΟΥ όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις εμπλεκόμενες χώρες και μεταξύ τους, ώστε να ενημερώνουν συνεχώς σχετικά με την κατάσταση, ενώ έχουν εκδώσει συστάσεις για την επιτήρηση, τον εργαστηριακό έλεγχο, τα μέτρα πρόληψης και έλεγχου και την κλινική διαχείριση των κρουσμάτων, με βάση τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες για τον νέο ιό.

 

Scroll to top