Την πρόοδο της Ελλάδας υπερασπίστηκαν χθες το υπουργείο Οικονομικών και οι βιομήχανοι της Γερμανίας. Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ, απέρριψε τα όσα είχε ισχυριστεί πρόσφατα για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος (AfD) Mπερτ Λούκε. Απαντώντας σε επιστολή που είχε αποστείλει νωρίτερα ο τελευταίος προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέρριψε τον ισχυρισμό του ότι η τρόικα «δείχνει επιείκεια για λόγους αισθητικής» σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων του προϋπολογισμού της Ελλάδας.
Το πρωτογενές πλεόνασμα
Ο Κάμπετερ είπε ότι ο Λούκε «δημιουργεί την εντύπωση πως οι φορείς λήψης αποφάσεων της ευρωζώνης άλλαξαν τις βάσεις υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος υπέρ ενός κράτους που βρίσκεται σε πρόγραμμα» και ότι «η εντύπωση αυτή είναι λάθος και παραπλανητική».
«Οπως θα έπρεπε να είναι γνωστό ήδη στον καθηγητή Οικονομικών (σ.σ. τον Λούκε), η βάση για τον υπολογισμό για το πλεόνασμα ή το έλλειμμα χωρίς τον συνυπολογισμό των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους καθορίστηκε με την έναρξη του προγράμματος για την Αθήνα και έκτοτε δεν έχει αλλάξει», τόνισε ο Κάμπετερ. Στην επιστολή του προς τον Σόιμπλε ο Λούκε είχε επισημάνει τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν στα νούμερα της τρόικας και της Eurostat για την Ελλάδα και είχε θέσει το ερώτημα αν η Eurostat και η τρόικα «υιοθετούν τελείως διαφορετικούς ορισμούς του πρωτογενούς ελλείμματος».
Ακόμη ρώτησε τον Σόιμπλε αν η τρόικα θα μπορούσε να διαπιστώσει θετικούς αριθμούς για την Ελλάδα, απλώς παραμελώντας στοιχεία, όπως οι δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ο Κάμπετερ απήντησε ότι τα κριτήρια μέτρησης «απεικονίζουν με ακρίβεια τη συνεπή εφαρμογή των όρων του προγράμματος και τα αποτελέσματά τους για τον κρατικό προϋπολογισμό» και καθορίστηκαν από την τρόικα. Απέρριψε την κατηγορία ότι οι Ελληνες πέτυχαν πρωτογενές πλεόνασμα επειδή δεν πληρώνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές επισημαίνοντας ότι «σύμφωνα με νεότερη έκθεση της τρόικα η Ελλάδα αποπλήρωσε το 2013 ανοιχτές οφειλές ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Επίσης σε επιστολή που απέστειλε προς 1.000 στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας του εν όψει των ευρωεκλογών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ούρλιχ Γκρίλο, υποστήριξε ότι η πρόοδος που πέτυχαν οι προβληματικές χώρες της ευρωζώνης –και κυρίως η Ελλάδα– προκειμένου να βγουν από την κρίση είναι μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμεναν πολλοί.
«Προς έκπληξή μου η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην κατάταξη των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, ενώ ακολουθούν οι Ιρλανδία, Πορτογαλία και η Ισπανία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η δημοσιονομική εξυγίανση των παραπάνω χωρών επιτεύχθηκε με μεγαλύτερη συνέπεια απ’ ότι στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Σημείωσε ακόμη ότι οι περισσότερες χώρες της κρίσης βελτίωσαν το εμπορικό τους ισοζύγιο και έγιναν πιο ευέλικτες.
Μπ.Μιχ.