Ενα πρωτότυπο φεστιβάλ, με έμφαση στο θέατρο της ψηφιακής εποχής και επίκαιρα πολιτικά θέματα, κάνει πρεμιέρα φέρνοντας στην Αθήνα σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως οι Γερμανοί Rimini Protokol, o Oλλανδός Ντρις Φερχόφεν, ο Ραμπί Μρουέ από τον Λίβανο. Το ζητούμενο είναι η συμμετοχή του κοινού, το οποίο θα περιηγηθεί σε δωμάτια πολέμου, θα συναντηθεί με μετανάστες, θα αφουγκραστεί τα προβλήματα Ισραηλινών και Παλαιστινίων
Θέατρο πρωτοποριακό, συμμετοχικό, με επίκαιρα πολιτικά και κοινωνικά θέματα, προτείνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Από 27 Απριλίου έως 11 Μαΐου οργανώνει πρώτη φορά το Fast Forward Festival με έμφαση στο θέατρο της ψηφιακής εποχής φέρνοντας στην Αθήνα σημαντικoύς καλλιτέχνες και ομάδες που ανοίγουν νέους ορίζοντες στον χώρο των παραστατικών τεχνών, όπως οι Γερμανοί Rimini Protokol, η Berlin Theatre Company, ο Ολλανδός Ντρις Φερχόφεν, οι Mισέλ Αν Ντε Μέι και Ζακό Βαν Ντορμέλ από το Βέλγιο, ο Ραμπί Μρουέ από τον Λίβανο.
Οι θεατές θα περιηγηθούν σε δωμάτια πολέμου, θα συναντηθούν με μετανάστες στο κέντρο της πρωτεύουσας, θα ταξιδέψουν μέχρι την Ιερουσαλήμ για να αφουγκραστούν τα προβλήματα Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, θα αφεθούν όμως και σε μαγικά χέρια που αφηγούνται μια ερωτική ιστορία!
«Είναι ένα φεστιβάλ που υπονομεύει τις συμβάσεις του δραματικού θεάτρου καθώς κινείται στα όρια της περφόρμανς, του χορού, του κινηματογράφου, της μουσικής των εικαστικών, της εγκατάστασης, της ακαδημαϊκής διάλεξης», δηλώνει η καλλιτεχνική διευθύντριά του Κάτια Αρφαρά. «Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες ως ένα διαλεκτικό μέσο προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση του σκηνικού γεγονότος με τον θεατή, τον ρόλο της τέχνης στον διαμεσολαβημένο από τα media δημόσιο χώρο, τα όρια ακτιβισμού και καλλιτεχνικής δράσης».
Χθες στη Στέγη πήραμε μια μικρή πρόγευση με τρέιλερ και με τα λόγια των συντελεστών. Πιο αναλυτικά:
■ 27/4-3/5: Rimini Protokol, «Situation Rooms» (θέατρο εγκατάσταση), στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (14.00, 16.00, 18.00, 20.00, 22.00). Ακόμα κι αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα i-Pad, θα τα χρησιμοποιήσετε προκειμένου να εισέλθετε στα Situation Rooms, δωμάτια με κινηματογραφικό σκηνικό που αναπλάθουν τις ζωές 20 ανθρώπων από διαφορετικές ηπείρους, που έχουν χαραχτεί από τη χρήση όπλων. Εξουσιαστές και πρόσφυγες διασταυρώνονται, ενώ οι θεατές συμμετέχουν ακολουθώντας τις οδηγίες από την οθόνη. Ενας θεατής μπορεί να καθίσει στο γραφείο ενός εμπόρου όπλων. Κάποιος άλλος παρακολουθεί την ταινία ενός Πακιστανού δικηγόρου που εκπροσωπεί θύματα από βομβαρδισμούς αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σταδιακά μπλέκονται στον λαβύρινθο του κινηματογραφικού σκηνικού, σε μια τρισδιάστατη πραγματικότητα.
«Ο θεατής βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια των ειδικών και ζει μια πραγματική εμπειρία», τόνισε ο Ντάνιελ Βέτζελ των Rimini Protokol ο οποίος στην πρεμιέρα θα κάνει κι ένα workshop στον «Ελληνικό Κόσμο» (12.00-17.00). Στη συνέχεια θα παρουσιάσει το έργο της πρωτοποριακής ομάδας στο Ινστιτούτο Γκέτε, όπου θα προβληθεί και το φιλμ «Ο Προμηθέας στην Αθήνα» (19.00). Να σημειώσουμε ότι στα «δωμάτια» εισέρχονται κάθε φορά μόνο 20 θεατές.
■ 2-11/5: Ντρις Φερχόφεν, «Νο Μan’s Land». Σημείο εκκίνησης: Σταθμός Μοναστηράκι (Δευτ.-Παρ. 17.00, 20.0, 22.00, Σάββ. & Κυρ. 15.00, 17.00, 20.00, 22.00).
Μια παράσταση δρόμου με αφετηρία τον σταθμό στο Μοναστηράκι όπου 20 οικονομικοί μετανάστες ή πολιτικοί πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα περιμένουν 20 θεατές, κάθε φορά. Θα τους οδηγήσουν σε μια πορεία αναγνώρισης στο κέντρο της πόλης όπου υψώνονται υπαρκτά αλλά και συμβολικά εμπόδια. Στόχος είναι τα ζευγάρια να κατανοήσουν την πολυπολιτισμική κατάσταση που υφίσταται.
Η ΜΚΟ «Asante» ανέλαβε να επιλέξει τους «οδηγούς». «Ολοι δέχτηκαν με ευχαρίστηση. Επρεπε να υπάρχει πλαίσιο ασφάλειας, σε έναν οργανισμό που προάγει την τέχνη, εφόσον τα προβλήματα των μεταναστών είναι υπαρκτά και δεν επιθυμούμε εντάσεις καθώς πλησιάζουν και εκλογές», είπε ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ Νικόδημος Μάινα. «Εχουμε άποψη για την πόλη μας, διεκδικούμε, αναλαμβάνουμε υποχρεώσεις και θέλουμε να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας». Παράλληλες συζητήσεις με επίκεντρο τον «αποκλεισμό» θα γίνουν στις 2 και 7 Μαΐου στο Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (20.00).
■ 2-3/5: Berlin Theatre Company «Jerusalem». Στέγη, Μικρή Σκηνή (19.00).
To 2003 o Iβ Ντεγκρίζ και ο Μπαρτ Μπέλε ταξίδεψαν στην Ιερουσαλήμ και κατέγραψαν την «άστατη και απατηλή» πραγματικότητα της πόλης των αλληλοσυγκρουόμενων θρησκειών. Δέκα χρόνια μετά πήραν πάλι την κάμερα και πήραν συνεντεύξεις από τους ίδιους Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, αναζητώντας τις αλλαγές. «Αποκόμισα την εντύπωση ότι οι ίδιοι άνθρωποι είχαν καινούργιο λεξιλόγιο για να περιγράψουν παγιωμένες ιδέες, με πιο σκληρό τρόπο. Πριν από 10 χρόνια μιλούσαν για πιθανότητα επίλυσης του προβλήματος. Τώρα, δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός», είπε, μέσω skype, ο Ντεγκρίζ. Την προβολή του ντοκιμαντέρ θα συνοδεύσει ζωντανή μουσική από κουαρτέτο, επί σκηνής. Στις 3 Μαΐου θα γίνει workshop με τον Μπαρτ Μπέλε με θέμα «Κινηματογράφος και ντοκουμέντο» (16.00-18.30) και συζήτηση μετά την προβολή.
■ 2-4/5: Μισέλ Αν Ντε Μέι-Ζακό Βαν Ντορμέλ «Κiss & Cry». Στέγη, Kεντρική Σκηνή (20.30).
Μια μικρογραφία κινηματογραφικού στούντιο θα στηθεί στη σκηνή και ένα μαγικό παιχνίδι θα αρχίσει με τις κάμερες, ενώ σε οθόνη θα εκτυλίσσεται μια ιστορία αγάπης με πρωταγωνιστές μόνο τα χέρια -με έμφαση στα δάχτυλα- των δύο εμπνευσμένων Βέλγων συντελεστών. Πρόκειται για τη γλυκόπικρη ιστορία της Γκιζέλ και των πέντε εραστών της, μια ιστορία απώλειας, μνήμης, μεταμέλειας, συγχώρεσης. Στις 2 Μαΐου, μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συντονίσει η Χριστιάνα Γαλανοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival.
■4-5/5: Στέγη. Βίντεο «Pixelated Revolution» (19.00), περφόρμανς και διάλεξη «Riding on a cloud» (21.00) του Ραμπί Μρουέ.
Πώς είναι να βλέπεις τον θάνατό σου; Στο πρώτο πρότζεκτ ο Μρουέ παρουσιάζει τα βίντεο των Σύρων διαδηλωτών που σκοτώνονται καταγράφοντας τα δραματικά γεγονότα με τα κινητά τους, τα οποία στη συνέχεια «ανεβαίνουν» στο διαδίκτυο. «Είναι ένα άλλο είδος καταγραφής της Ιστορίας σήμερα». Η περφόρμανς του είναι βασισμένη στην ιστορία του αδελφού του και ερευνά τις έννοιες της ατομικής και συλλογικής μνήμης καθώς και τα όρια της αναπαράστασης.
■ 5-6/5 Στέγη. Διεθνές συμπόσιο με θέμα: «Media, πολιτική, περφόρμανς: Ο ρόλος του διαμεσικού θεάτρου (intermedial theatre) στον δημόσιο χώρο».
Παρή Σπίνου