29/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Kρατικό ριφιφί 3 δισ. ευρώ

      Pin It

Στη δήμευση χιλιάδων καταθέσεων που παραμένουν αδρανείς επί μια εικοσαετία στις τράπεζες προχωράει το ελληνικό Δημόσιο. Νομοχέδιο ανοίγει τον δρόμο για την πρόσληψη ιδιωτών που θα ελέγχουν τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος

 

Της Ελένης Κωσταρέλου

 

Στη δήμευση περίπου 3 δισ. ευρώ από χιλιάδες καταθέσεις που παραμένουν αδρανείς επί μια 20ετία προχωράει το ελληνικό δημόσιο.

 

Επικαλούμενο λόγους δημόσιας ωφέλειας, υφαρπάζει καταθέσεις δισεκατομμυρίων, με σκοπό την άσκηση κοινωνικής πολιτικής για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε ζητήματα υγείας, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης.

 

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί να αντλήσουν ακόμα και 3 δισ. ευρώ από τις εν υπνώσει καταθέσεις, καθώς στις τράπεζες βρίσκονται χιλιάδες λογαριασμοί από 1 ευρώ μέχρι και μερικά εκατομμύρια που δεν έχουν κινηθεί επί χρόνια.

 

Ερωτηματικά

 

Η δήμευση των καταθέσεων γεννά ερωτηματικά, καθώς καταθέτες ή κληρονόμοι αυτών μπορεί να μη λάβουν καν ενημερωτική επιστολή από την τράπεζα, λόγω αλλαγής διεύθυνσης (σύνηθες είναι να μη δηλώνεται η νέα διεύθυνση) ή ακόμα και μετοίκησης στο εξωτερικό ή γενικώς να μην ενημερωθούν για το ενδεχόμενο κατάσχεσης των χρημάτων τους, τα οποία έχουν αποφασίσει –για δικούς τους λόγους- να τα αφήσουν να «κοιμούνται» επί δεκαετίες σε κάποια τράπεζα. Για το Δημόσιο αρκεί να μην έχει γίνει καμία συναλλαγή στο διάστημα των δύο δεκαετιών. Πώς άραγε το Δημόσιο θα ξεπεράσει τέτοια προβλήματα;

 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του υπουργείου Οικονομικών», που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, τον κίνδυνο δήμευσης καταθέσεων αντιμετωπίζουν όσοι δεν έχουν κάνει καμία απολύτως συναλλαγή για 20 χρόνια. Η πίστωση τόκων και η κεφαλαιοποίησή τους δεν θεωρείται συναλλαγή.

 

Το πιστωτικό ίδρυμα με τη συμπλήρωση της πρώτης αδρανούς 5ετίας στέλνει και την πρώτη επιστολή. Η δεύτερη επιστολή αποστέλλεται με τη συμπλήρωση 10ετίας και μόνο για λογαριασμούς με υπόλοιπα άνω των 100 ευρώ, όπως και η τρίτη επιστολή που αποστέλλεται στη 15ετία. Στη 15ετία δημιουργείται ειδικό αρχείο, με τα στοιχεία όλων των λογαριασμών, το οποίο οριστικοποιείται στην 20ετία. Για πέντε χρόνια είναι διαθέσιμο σε εποπτικές και ελεγκτικές αρχές.

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα εποπτεύει όλη τη διαδικασία κι εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους θα αποστέλλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατάσταση ανά τράπεζα.

 

Iδιώτες ελεγκτές

 

Το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την πρόσληψη ιδιωτών από τον ΟΔΔΗΧ και το ΤΠΚΔ μέχρι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς:

 

1. Ιδιώτες ελεγκτές για τη διενέργεια δημοσιονομικών ελέγχων, ουσιαστικά τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Η θητεία των ελεγκτών αυτών δεν μπορεί να ξεπερνάει συνολικά τα 12 έτη.

 

2. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προσλάβει 20 άτομα ελλείψει προσωπικού ιδιώτες με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου τριετούς διάρκειας, για εκπροσώπηση σε Ε.Ε. και διεθνείς χρηματοπιστωτικές οργανισμούς.

 

3. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δηλώνει αδυναμία νομικής εκπροσώπησής του εκτός Αττικής, οπότε θα προσλαμβάνει ιδιώτες δικηγόρους ανά υπόθεση με ειδική συμφωνία.

 

 

Scroll to top