ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οργιάζουν οι απατεώνες με τα δήθεν γραφεία εύρεσης εργασίας ανά τη χώρα, αφού το νομικό πλαίσιο όχι απλώς επιτρέπει αλλά ουσιαστικά προσφέρει όλα τα περιθώρια στους κάθε λογής επιτήδειους να εκμεταλλευτούν τον απελπισμένο κοσμάκη που έχει πληγεί από την ανεργία στην Ελλάδα της τρόικας και των μνημονίων. Τέταρτη υπόθεση, μέσα στους τελευταίους μήνες, εξιχνίασαν χθες οι Αρχές στη Θεσσαλονίκη, με πρωταγωνιστή έναν 59χρονο Τυνήσιο αυτή τη φορά.
Ο εν λόγω κύριος, που καταζητείται με ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ (δηλαδή διεθνές ένταλμα σύλληψης), κατηγορείται ότι διατηρούσε γραφεία εύρεσης εργασίας σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κύπρο και Σλοβενία, μέσω των οποίων φέρεται να έχει εξαπατήσει εκατοντάδες απελπισμένους ανθρώπους.
Στην Ελλάδα μόνο, η Αστυνομία αναφέρει 102 περιπτώσεις ανθρώπων από τους οποίους εισέπραττε 600 ευρώ το «κεφάλι» για να τους βρει δήθεν εργασία στο εξωτερικό. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε ποτέ…
Αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ύστερα από έρευνα έβαλαν τέλος στη δράση του παράνομου γραφείου ευρέσεως εργασίας, που, όπως εκτιμάται, απέφερε στον 59χρονο υπήκοο Τυνησίας έσοδα άνω των 62 χιλιάδων ευρώ.
Ο φερόμενος ως δράστης, που διαφεύγει προς το παρόν τη σύλληψη, αλίευε τα θύματά του μέσω μικρών αγγελιών και αναρτήσεων στο Διαδίκτυο και για λόγους αληθοφάνειας υπέγραφε με τους ενδιαφερόμενους ένα υποτιθέμενο συμβόλαιο. Στη συνέχεια αξίωνε την καταβολή 600 ευρώ, υποσχόμενος την τάχιστη επαγγελματική τους αποκατάσταση σε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.
Τον Σεπτέμβριο του 2013, στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, ο 59χρονος ίδρυσε εταιρεία χρησιμοποιώντας πλαστό ελληνικό δελτίο ταυτότητας, καθώς και μια εταιρεία ευρέσεως εργασίας στην Κύπρο, που λειτουργούσε χωρίς την απαιτούμενη άδεια.
Νίκος Φωτόπουλος