Την επόμενη εβδομάδα σχεδιάζει η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, παράλληλα με την κατάθεση του νέου, αναθεωρημένου, μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, δείχνει να μη βιάζεται για τις επόμενες κινήσεις του. Στο μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων μέχρι τις ευρωεκλογές και στις 5 Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα πάρει την υπόσχεση για την ελάφρυνση του χρέους με ορίζοντα το φθινόπωρο.
Το επιτελείο του πρωθυπουργού δεν βλέπει λόγο να φορτώσει κι άλλο την ατζέντα πριν τερματιστεί η αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. έχει αναλάβει το βάρος της αντιπαράθεσης, ενώ από την πλευρά τους τα κυβερνητικά στελέχη έχουν εντολή να κρατούν χαμηλούς τόνους και να συνιστούν προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα στα θέματα των μειονοτήτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι στις επιλογές προσώπων -αστοχίες μπορεί να υπάρξουν-, αυτό που είναι απαράδεκτο, είναι σε μία θρησκευτική μειονότητα, όπως είναι αναγνωρισμένη με τη Συνθήκη της Λωζάννης, να δίνεις σε αυτή τη μειονότητα εθνικά χαρακτηριστικά».
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αναχθεί σε θέμα προεκλογικής αντιπαράθεσης. Μέχρι τις ευρωεκλογές απομένει ένας μήνας και στην τελική ευθεία το βασικό μέλημα των συνεργατών του κ. Σαμαρά είναι να μη γίνει κανένα λάθος. Τα λάθη που διαπιστώνονται με τα κριτήρια για το επίδομα δόθηκε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να διορθωθούν γρήγορα, ώστε, την επόμενη εβδομάδα, όσοι ενδιαφερόμενοι απορρίφθηκαν, να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν νέα αίτηση. Παράλληλα, έχουν αρχίσει και δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε δικαιούχους, με διασταυρώσεις των περιουσιακών τους στοιχείων. Εάν κριθεί αναγκαίο, μπορεί να παραταθεί και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και μετά τις 20 Ιουνίου.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος που ήδη έχει αρχίσει μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ, με διαμετρικά αντίθετες εκτιμήσεις ως προς τη βιωσιμότητα και την έκταση των παρεμβάσεων, η κυβέρνηση φαίνεται πως και πάλι θα κρατήσει αποστάσεις, όπως και στην αντιπαράθεση που είχε προκύψει με την παραδοχή των λαθών του προγράμματος από το Ταμείο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «σε χρόνο προεκλογικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν παρακινδυνευμένο να ανοίξει αυτή η συζήτηση με αριθμούς και επιμερισμό του κόστους για κάθε χώρα».
Μπάμπης Αγρολάμπος