Ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε εκδήλωση της υποψήφιας με τη ΔΗΜΑΡ και προσωπικής του φίλης, Μαριλένας Κοππά, κάτι που κάποιοι εκτιμούν ότι αποτελεί χτύπημα στον Βενιζέλο
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως ένα ακόμη χτύπημα κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και ως μήνυμα για το «κλάδεμα» της Ελιάς, ένα εγχείρημα από το οποίο φρόντισε έγκαιρα να κρατήσει σαφείς αποστάσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές θα μιλήσει τη Δευτέρα σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά, υποψήφιας ευρωβουλευτού με τη ΔΗΜΑΡ, η οποία αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας σε σκληρή γλώσσα την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.
Περίπου ένα μήνα πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου και με δεδομένο τον έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα στο ψηφοδέλτια της Ελιάς και της ΔΗΜΑΡ για την επικράτηση στην κατακερματισμένη Κεντροαριστερά, η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού σε κοινό πάνελ με την «προσωπική του φίλη» Μαριλένα Κοππά και τον Φώτη Κουβέλη, που επίσης θα είναι ομιλητής, εκλαμβάνεται στο ΠΑΣΟΚ ως ενέργεια υπονόμευσης και «νεύμα» προς την παπανδρεϊκή πτέρυγα του κόμματος να μην ψηφίσει Ελιά, επιλέγοντας εναλλακτικά την αντιπαραθετική πρωτοβουλία της Αγίου Κωνσταντίνου.
Ηχηρές αντιρρήσεις
Προς επίρρωση του εν λόγω ισχυρισμού, υπογραμμίζεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εκφράσει ηχηρές αντιρρήσεις στον τρόπο με τον οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε την ανασυγκρότηση της «δημοκρατικής παράταξης» μέσω της πρωτοβουλίας των «58» και των υπόλοιπων πολιτικών κινήσεων, ενώ επιπλέον δεν παραβρέθηκε σε καμία εκδήλωση της Ελιάς, ούτε στη Συνδιάσκεψη στις αρχές Μαρτίου, εκδίδοντας μάλιστα ανακοίνωση στο παρά πέντε της διεξαγωγής της, με την οποία εξηγούσε αναλυτικά τους λόγους της διαφωνίας του.
Επιπροσθέτως, στη ΔΗΜΑΡ, η οποία διατηρεί ανοιχτό μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ «και τη συντηρητική ρότα που έχει πάρει», έχουν βρει στέγη και συνεργάζονται πολλοί στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού (Χάρης Καστανίδης, Πάνος Μπεγλίτης, Θανάσης Οικονόμου κ.ά.), χωρίς πάντως να σημαίνει ότι η επιλογή τους αυτή έγινε καθ’ υπόδειξίν του.
Ομως και άλλα στελέχη που παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ και θεωρούνται «παπανδρεϊκοί» π.χ. Παύλος Γερουλάνος, Γιώργος Πεταλωτής, έχουν αποστασιοποιηθεί εμφανώς από τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπέρ της Ελιάς και συχνά δημοσιοποιούν την αντίθεσή τους με την κυβερνητική σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο κατά δήλωσή του «ταυτισμένος με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου», Δημήτρης Δρούτσας, έκανε λόγο για «κατρακύλα» και «κατάντια» του Κινήματος.
Οι επικριτές του κ. Παπανδρέου, επικαλούμενοι την κινητικότητα που επιδεικνύει επί μακρό χρονικό διάστημα, δεν διστάζουν να υποστηρίξουν ότι οι ενέργειές του εντάσσονται στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη δυναμική επιστροφή του «όταν κριθεί κατάλληλο», το οποίο περνά από το διαρκές «πριόνισμα» της νυν ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
«Ολοι βγάζουν τα συμπεράσματά τους», ήταν το λακωνικό σχόλιο συνομιλητή του Ευάγγελου Βενιζέλου προς την «Εφ.Συν.» με την παρότρυνση να υπενθυμιστεί η στάση του Γιώργου Παπανδρέου και κατά πόσο συμβάλλει στη μάχη για ανάκαμψη της παράταξης.
Πάντως, την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Ελιάς στο Γκάζι, δεν θέλησε να πυροδοτήσει περαιτέρω την αντιπαράθεση και απέφυγε να σηκώσει το γάντι, αρκούμενος στη διαπίστωση ότι στις ευρωεκλογές διακυβεύεται η κυβερνητική σταθερότητα και η ενότητα του χώρου. Στο ίδιο μήκος κύματος, στο πολιτικό πλαίσιο ευρωεκλογών-αυτοδιοικητικών που εξέδωσε η Χαριλάου Τρικούπη, τονίζεται ότι «η ψήφος στην Ελιά είναι ψήφος σταθερότητας, ευθύνης και προοπτικής», ενώ επικρίνεται η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ για «στείρα άρνηση».
Στον αντίποδα, από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού διέψευδαν τις κατηγορίες περί «υπονόμευσης», τονίζοντας ότι θέλει «αποδεδειγμένα» την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης και των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, «βασισμένη όμως σε αρχές και αξίες».
Υποστήριζαν δε ότι ο κ. Παπανδρέου ως πρώην πρωθυπουργός «έχει την αυτονομία του, δεν μπαίνει σε καλούπια και νόρμες, δεν είναι όμηρος κανενός και δεν ασχολείται με μικροπολιτικούς ψιθύρους».
«Σημασία έχει το τι θα πει και τι θα υποστηρίξει στην παρέμβασή του, ότι έχει να πει το λέει ευθέως», συμπλήρωναν, ενώ για τις αιχμές σχετικά με την αποχή του από τη Συνδιάσκεψη της Ελιάς σχολίαζαν ότι «έχει εξηγήσει με σαφήνεια τους λόγους».
Ακόμη, επισήμαιναν ότι ο λόγος του είναι «εθνικός» και τον ενδιαφέρουν «τα μεγάλα διακυβεύματα για τη χώρα», ο ίδιος δεν κάνει προσωποκεντρική και «συμφεροντολογική» πολιτική, επί των ημερών του είχε ενώσει τον χώρο και είχε κάνει ισχυρή την παράταξη και δεν φταίει εκείνος που έφυγε η Κοππά από το ΠΑΣΟΚ και πήγε στη ΔΗΜΑΡ και ο Κρίτων Αρσένης στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά την παρουσίαση του βιβλίου, ανέφεραν ότι αποτελούσε υπόθεση αρκετών μηνών και δεν παρέλειπαν να σταθούν στην πολιτική και προσωπική φιλία με την κ. Κοππά.
Παρέμβαση ΔΗΜΑΡ
Στη διαμάχη μοιραία παρενέβησαν ατύπως και ηγετικά στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου, εκτιμώντας ότι αποτέλεσε επιλογή της Μαριλένας Κοππά να προτείνει στον Γιώργο Παπανδρέου να παρουσιάσει το βιβλίο της, στέκονταν στο γεγονός ότι είναι πρώην στενή του συνεργάτιδα και προσωπική φίλη, ενώ «απολύτως φυσιολογική» χαρακτήριζαν την παρουσία του Φώτη Κουβέλη «σε μια υποψήφια ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ». Αλλες πηγές προέβλεπαν ότι η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στην εκδήλωση «εμμέσως θα βοηθήσει», πλην όμως δεν αρκεί για να ενισχυθεί ο προοδευτικός πόλος.
Το βιβλίο της κ. Κοππά έχει τίτλο «Το Αύριο Αργεί Πολύ: για τη Σοσιαλδημοκρατία και την έξοδο από την κρίση», θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στις 11.30 το πρωί στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24) και εκτός των Γιώργου Παπανδρέου και Φώτη Κουβέλη στο πάνελ θα βρίσκεται ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Γρηγόρης Τσάλτας, ενώ θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μελιγγώνης.