Πέντε ανατρεπτικά γαλλικά κείμενα (Ζενέ, Γκαλεά, Ντιάιγ κ.ά.) μεταφράζονται πρώτη φορά στα ελληνικά και εξιτάρουν ισάριθμους νέους σκηνοθέτες, όπως τους Σκουρλέτη και Γλυνάτση. Κάνουν πρεμιέρα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του επιτυχημένου προγράμματος «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014»
Πέντε νέοι Ελληνες σκηνοθέτες, με προσωπικό ύφος, αναμετρώνται με πέντε τολμηρά σύγχρονα γαλλικά κείμενα και προτείνουν ο καθένας τη δική του ανάγνωση σε μια γραφή ανήσυχη και ανατρεπτική. Το Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου «Το γαλλικό θέατρο à la grecque», είναι γεγονός. Φιλοξενείται από τις 6 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάνης στο πλαίσιο του φιλόδοξου και επιτυχημένου προγράμματος «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014» και συμβάλλει «στην αναζωογόνηση των θεατρικών ανταλλαγών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας», σύμφωνα με τον διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ολιβιέ Ντεκότ – με 20 παραστάσεις που παρουσιάζονται πρώτη φορά στην Ελλάδα:
• «Εκείνη» του Ζαν Ζενέ, σε μετάφραση Ασημένιας Ευθυμίου και σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη/bijoux de kant (6-9/5). Ο «καταραμένος» των γαλλικών γραμμάτων Ζενέ έγραψε το μονόπρακτο «Εκείνη» το 1955, πάνω σε έναν κατάλογο ξενοδοχείου. Ενα μονόπρακτο σκληρό και λυρικό, σοβαρό και γελοίο πάνω στο μηχανισμό της εξουσίας και στα γοητευτικά της δόκανα. Πρωταγωνιστούν ένας φωτογράφος, ο πάπας και η «Αγιότητά του», η αιώνια μούσα που ο Ζενέ αγαπούσε να μισεί. «Εργο ανολοκλήρωτο, γι' αυτό ενδιαφέρον, καθώς ανοίγει δρόμο για να ανιχνεύσουμε τα στοιχεία της προβληματικής του Ζενέ πάνω στο θέατρο», όπως τόνισε ο Γ. Σκουρλέτης. Μουσική: Κώστας Δαλακούρας. Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης, Περικλής Πραβήτας, Δηώ Λιάκουρα. Ερμηνεύουν: Στράτος Τζώρτζογλου, Πολύδωρος Βογιατζής, Ορέστης Καρύδας. Κατάλληλο από 15 ετών.
• «Στο χείλος» της Κλοντίν Γκαλεά, σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση (10, 11, 13, 14/5). Με καταγωγή από τη Μάλτα, η Γκαλεά ζει στο Παρίσι, ενώ έχει εργαστεί ως ηθοποιός και στην Ελλάδα («Ερχομαι από μακριά», 2009, «Κοντορεβυθούλα… μια ιστορία του σήμερα», 2013). Εμπνεύστηκε το «Στο χείλος», που απέσπασε το γαλλικό Μεγάλο Βραβείο Θεατρικής Λογοτεχνίας το 2011, όταν είδε στη «Washington Post» τις αποτρόπαιες φωτογραφίες από τις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ. Οπως λέει ο Θ. Γλυνάτσης: «O πυκνός μονόλογος της Γκαλεά φέρνει το κοινό αντιμέτωπο με το έρεβος του βασανιστηρίου, του ερωτισμού και της ενδοοικογενειακής βίας, με μια γλώσσα που άλλοτε φαντάζει σύνθετη και άλλοτε σκληρά ειλικρινής». Σκηνικά και ήχος: Αδριανός Ζαχαριάς. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. Η Ασπασία Κράλλη ερμηνεύει «μια γυναίκα» και ο Νέστορας Κοψιδάς «ένα σώμα». Κατάλληλο από 18 ετών.
• «Αναζήτηση εργασίας», έργο σε 30 θραύσματα του Μισέλ Βιναβέρ σε μετάφραση Δήμητρας Κονδυλάκη και σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου (20-23/5). Εξαιρετικά επίκαιρο, το έργο του Βιναβέρ ανιχνεύει την έννοια της εργασίας στον καπιταλιστικό κόσμο, τον εγκλωβισμό του ανθρώπου στο αέναο κυνήγι του χρήματος και της ευαιδαιμονίας, ενώ γύρω του καταρρέουν ηθικές αξίες και κεκτημένα δικαιώματα. Θεμελιωτής της σύγχρονης γραφής στο γαλλικό θέατρο ο Βιναβέρ γεννήθηκε το 1927 στο Παρίσι από γονείς ρωσικής καταγωγής, κατάχτηκε στο γαλλικό Απελευθερωτικό Στρατό και έγινε ανώτατος αξιωματικός καθώς και ιδιοκτήτης των θυγατρικών της πολυεθνικής Gillette. Σκηνικό-κοστούμια: Βασιλική Σύρμα. Ερμηνεύουν: Μιράντα Ζησιμοπούλου, Αγγελική Καρυστινού, Βασίλης Μαργέτης, Θανάσης Σαράντος.
• «Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα» του Ζαν-Ρενέ Λεμουάν, σε μετάφραση Εφης Γιαννοπούλου και σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη (27-30/5). Ο πολυβραβευμένος θεατρικός συγγραφέας, που έχει δοκιμαστεί και στη σκηνοθεσία (γεννήθηκε στην Αϊτή το 1959 και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 1989), αντλεί από τις πηγές του μύθου και της τραγωδίας. Η δική του Μήδεια, την οποία ερμηνεύει η Δήμητρα Ματσούκα, είναι «μια γυναίκα που μέσα στο χρόνο πολεμάει για τη ζωή της και τη σχέση της με το άλλο φύλο», σύμφωνα με τον Λ. Γιοβανίδη. Κατάλληλο από 18 ετών.
• «Χίλντα» της Μαρί Ντιάιγ σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου και σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου (31/5-3/6). Η βραβευμένη με Femina (2001) και Goncourt (2009) συγγραφέας γεννήθηκε το 1967 από μητέρα Γαλλίδα και πατέρα Σενεγαλέζο, ενώ ξεκίνησε να γράφει από τα 13 της. Στη «Χίλντα», ένα δοκίμιο για την αλλοτρίωση της προσωπικότητας και την ουτοπία της συνύπαρξης, πρωταγωνιστούν μια νεαρή υπηρέτρια και η κυρία της. Η κυρία επιθυμεί να δώσει σάρκα και οστά στις συγκεχυμένες και ουτοπικές ιδέες της περί ελευθερίας δημοκρατίας και ισότητας, ενώ η Χίλντα θέλει να μείνει μια απλή υπηρέτρια. Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου. Με τους Αννα Κουτσαφτίκη και Νικόλα Πιπερά.
*INFO: Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος Κακογιάννη (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευτ.-Παρ. 11.00-14.00 και στα καταστήματα «Public». Αγορά με πιστωτική: 210-3418579 (Δευτ.-Παρ. 11.00-14.00) και στην ιστοσελίδα www.mcf.gr
Παρή Σπίνου