25/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα καταδίκη της Ελλάδας

Για 48η φορά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δικαίωσε αλλοδαπούς που κρατήθηκαν παράνομα.
      Pin It

Για 48η φορά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δικαίωσε αλλοδαπούς που κρατήθηκαν παράνομα

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Αλλους δύο μετανάστες που είχαν την εμπειρία των συνθηκών κράτησης στην Ελλάδα δικαίωσε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Στην υπόθεση Χερμάν και Σεραζαντισβίλι κατά Ελλάδας, το Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας για συνθήκες κράτησης που συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση (άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) και για παραβίαση του δικαιώματος στην προσωπική ελευθερία και την ασφάλεια (άρθρο 5).

 

Είναι η πολλοστή φορά. Μέχρι το τέλος του 2013, οι καταδίκες της χώρας μας στο Δικαστήριο για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ανέρχονταν στις 47, οι 34 μέσα στην τελευταία τετραετία. Οι καταδίκες για παραβίαση του δικαιώματος στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια, σε 51, οι 31 μέσα στην τελευταία τετραετία.

 

Η Εσιά Ερλιάνα Χερμάν (Aisyah Erliana Herman), ινδονησιακής καταγωγής, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη στις 9 Αυγούστου 2010, επειδή βρισκόταν παράτυπα στη χώρα. Κρίθηκε ύποπτη διαφυγής και επικίνδυνη για τη δημόσια τάξη και κρατήθηκε στο Κορδελιό. Οι αντιρρήσεις κατά της κράτησης που υπέβαλε απορρίφθηκαν, όπως απορρίφθηκε και το αίτημα ασύλου που υπέβαλε. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους μεταφέρθηκε στο τμήμα Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα και αφέθηκε ελεύθερη στις 9 Φεβρουαρίου του 2011, ύστερα από έξι μήνες κράτηση.

 

Ο Μπαρντί Σεραζαντισβίλι (Bardi Serazadishvili), γεωργιανής καταγωγής, συνελήφθη στις 26 Αυγούστου 2010 στη Θεσσαλονίκη για κατοχή και χρήση πλαστού εγγράφου αιτήματος ασύλου. Κρατήθηκε με σκοπό την απέλαση στη διεύθυνση Αλλοδαπών της Θεσσαλονίκης και καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή για το πλαστό έγγραφο και για παράνομη είσοδο στη χώρα.

 

Οπως κατήγγειλαν μεταξύ άλλων στην προσφυγή τους στο Δικαστήριο, κρατούνταν σε μικρά κελιά μαζί με άλλους 15-20, σε χώρους αποπνικτικούς, χωρίς αερισμό και ήλιο, με υγρασία, χωρίς χώρο για προαυλισμό και άσκηση και χωρίς ψυχαγωγική δραστηριότητα.

 

Επικαλούμενο προηγούμενες αποφάσεις του για τους ανωτέρω χώρους κράτησης όπως και εκθέσεις διεθνών οργανώσεων και οργανισμών, το Δικαστήριο έκρινε πως οι συνθήκες κράτησης παραβιάζουν το άρθρο 3 της Σύμβασης.

 

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης πως στην περίπτωση της Χερμάν η αστυνομία παρέτεινε αδικαιολόγητα την κράτησή της, παραβιάζοντας την παράγραφο 1 του άρθρου 5 της Σύμβασης. Εκρινε, τέλος, πως το νομικό πλαίσιο της εποχής σχετικά με τον δικαστικό έλεγχο της κράτησης με σκοπό την απέλαση παραβιάζει την παράγραφο 4 του άρθρου 5 της Σύμβασης.

 

Για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν, στον κάθε προσφεύγοντα επιδικάστηκε αποζημίωση 8 χιλιάδων ευρώ και 2 χιλιάδες ευρώ δικαστικά έξοδα.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Η Διεθνής Αμνηστία αξιολογεί την ελληνική προεδρία

 

Τη μέχρι στιγμής αποτυχία της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. να προωθήσει τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα της Ευρώπης επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.

 

«Η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. εξακολουθεί να εστιάζει στην παρεμπόδιση της εισόδου στην Ε.Ε. παρά στην προστασία. Η κράτηση μεταναστών παραμένει διαδεδομένη στην Ε.Ε. και οι συνθήκες είναι κάποιες φορές εξαιρετικά επισφαλείς. Η ελληνική κυβέρνηση, ως προεδρία της Ε.Ε., πρέπει να επιδείξει ηγετικό ρόλο και, ιδίως μέσα στη χώρα, να αντιμετωπίσει τους σοβαρούς ισχυρισμούς αναφορικά με τη μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά σύνορα», αναφέρει η οργάνωση.

 

Χαιρετίζει, αντιθέτως, ως ενθαρρυντική την ανάδειξη της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της κλειτοριδεκτομής, σε προτεραιότητα της Ε.Ε. και την απόφαση να υιοθετηθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα πριν από τη λήξη της θητείας της προεδρίας. Ευπρόσδεκτη χαρακτηρίζει και τη δήλωση της προεδρίας εναντίον των διακρίσεων σε βάρος των Ρομά, αλλά επισημαίνει πως πρέπει να συνδυαστεί με συγκεκριμένα μέτρα.

 

Δ.Αγγ.

 

Scroll to top