→Στα Διαβατά θα λειτουργήσει από τον Ιούνιο η πρώτη μονάδα απεξάρτησης για τοξικομανείς κρατουμένους εντός φυλακών, με πρωτοβουλία του ΚΕΘΕΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Με… εγγλέζικη συνταγή, στις Φυλακές Διαβατών εγκαινιάζεται τον Ιούνιο η πρώτη μονάδα απεξάρτησης σε σωφρονιστικό κατάστημα στην Ελλάδα. Κάτι που βέβαια θα έπρεπε να έχει γίνει χρόνια τώρα, αναμένεται επιτέλους να δώσει διέξοδο σε δεκάδες εξαρτημένους κρατούμενους και μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Το εγχείρημα έχει αναλάβει η Μονάδα Συμβουλευτικής Κρατουμένων Θεσσαλονίκης του ΚΕΘΕΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η δουλειά του «Προμηθέα» με τοξικομανείς κρατουμένους χρονολογείται από το 1987 και, αν κρίνει κανείς από την εμπειρία του, το μήνυμα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο.
Κάπως έτσι, από τις 13 Ιουνίου, η πρώτη στην Ελλάδα μονάδα απεξάρτησης σε σωφρονιστικό κατάστημα γίνεται πραγματικότητα. «Το διώροφο κτίριο, όπου θα μπορούν να παρακολουθούν το πρόγραμμα έως 84 κρατούμενοι, είναι ανεξάρτητο από τις φυλακές, με δικό του προαύλιο, ξεχωριστά μαγειρεία και κελιά τριών ατόμων, όπου όσοι θα φιλοξενούνται σε 24ωρη βάση δεν θα έχουν καμία επαφή με τους υπόλοιπους κρατούμενους», εξηγεί ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας», Χρήστος Βέττας.
Κανείς, βέβαια, δεν λέει ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα, ούτε γι’ αυτούς που θα το επιχειρήσουν ούτε για τους κρατούμενους που θα δοκιμάσουν να συμμετάσχουν. Το πρόγραμμα, διάρκειας 1,5 έτους, απευθύνεται σε τοξικοεξαρτημένους φυλακισμένους, οι οποίοι -μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή του- θα μπορούν στη συνέχεια και σύμφωνα με τον νέο νόμο να καταθέτουν αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση και την ένταξή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων του ΚΕΘΕΑ.
«Από τους 14.000 κρατούμενους των ελληνικών φυλακών, το 75% έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τη χρήση ουσιών. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει -κυρίως στις ΗΠΑ, όπου εφαρμόζονται τέτοια προγράμματα σε πολλές φυλακές- το 70% των ατόμων που τα παρακολουθούν κατορθώνουν να απεξαρτηθούν από τις ναρκωτικές ουσίες, η παραβατική συμπεριφορά μειώνεται στο ελάχιστο και αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες ομαλής ενσωμάτωσης στην κοινωνία μετά την αποφυλάκιση», υποστηρίζει ο κ. Βέττας.
Την ίδια ώρα, το κόστος κράτησης για το ελληνικό Δημόσιο μειώνεται στο 1/4, αφού μέσα στη μονάδα απεξάρτησης η φύλαξη είναι περιορισμένη, οι κρατούμενοι ετοιμάζουν μόνοι τους φαγητό και αναλαμβάνουν την καθαριότητα του χώρου, που διαθέτει από αίθουσες για τις ομάδες θεραπείας, κουζίνα και τραπεζαρία έως αυλή με γήπεδα βόλεϊ και μπάσκετ.
Οι παρεμβάσεις του ΚΕΘΕΑ σε φυλακισμένους χρονολογούνται από το 1987, αλλά τον τελευταίο χρόνο γίνονται σε πιο οργανωμένη μορφή, σχεδόν σε όλες τις φυλακές της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο την προετοιμασία για ένταξη σε θεραπευτικές δομές και σε δομές επανένταξης αποφυλακισμένων.
«Ηδη το 2013, το πρόγραμμα συμβουλευτικής παρακολούθησαν 379 κρατούμενοι σε φυλακές της βόρειας Ελλάδας, εκ των οποίων 62 που αποφυλακίστηκαν προσήλθαν στη συνέχεια στο Κέντρο υποδοχής και επανένταξης του ΚΕΘΕΑ που λειτουργεί στα Λαδάδικα. Τον μήνα που διανύουμε, 150 κρατούμενοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα και 25 αποφυλακισμένοι προσέρχονται στο κέντρο υποδοχής», ανέφερε ο υπεύθυνος του προγράμματος, τονίζοντας ότι τα πρώτα 15 άτομα που θα μπουν στην ειδική πτέρυγα κρατουμένων, που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο, παρακολουθούν ήδη το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ στα Διαβατά.
Ας σημειωθεί ότι το εγχείρημα εφαρμόζεται μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, με εξαιρετικά αποτελέσματα.