25/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επτά σελίδες ευχές για επταετία ανάπτυξης

Το κυβερνητικό σχέδιο δεσμεύεται μόνο για πιο ευέλικτες μορφές εργασίας.
      Pin It

Το κυβερνητικό σχέδιο δεσμεύεται μόνο για πιο ευέλικτες μορφές εργασίας

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Ενα επτασέλιδο ευχολόγιο, που δεν έχει να κάνει με αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά με «υποσχετική» για μπίζνες σε μια «άλλη Ελλάδα» την επόμενη επταετία, αποτελεί το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας με ορίζοντα το 2021, που παρουσιάστηκε χθες στο Euroworking Group και πρόκειται να κατατεθεί στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.

 

Μέσα από αυτό το κείμενο η κυβέρνηση θεοποιεί την περαιτέρω ευελιξία της αγοράς εργασίας («οι προσπάθειες περαιτέρω ευελιξίας θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα», αναφέρει), ενώ προβάλλει ως πλεονέκτημα της χώρας «την ύπαρξη σημαντικού αριθμού εργαζομένων υψηλών προσόντων με ανταγωνιστικούς μισθούς».

 

«Θα» μειωθούν οι φόροι

 

Επιπλέον, στο σχέδιο η κυβέρνηση μιλά για μελλοντικές μειώσεις φόρων αρχικά επί των επιχειρηματικών κερδών και σε δεύτερο χρόνο στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης καθώς και περικοπής έμμεσων φόρων, όπως στην ενέργεια (ΕΦΚ κ.ά.), αλλά και μείωσης φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα. Στην εύλογη ερώτηση για το πότε θα γίνουν όλα αυτά, το σχέδιο απαντά ότι… «θα υλοποιηθούν στα επόμενα χρόνια καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει». Το αναπτυξιακό μοντέλο που εισηγείται η Ελλάδα βασίζεται στη λογική «λιγότερη κατανάλωση, περισσότερη παραγωγή».

 

«Θα πρέπει να στηριχθεί στη σταδιακή μείωση του μεριδίου της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης στο ΑΕΠ, αύξηση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων και βαθμιαία των καθαρών εξαγωγών», ενώ θα στηριχθεί σε εννέα κλάδους, τους οποίους παλαιές μελέτες του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ έχουν αναδείξει ως μελλοντικούς «πυλώνες» της οικονομίας: τον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, την ενέργεια, το διαμετακομιστικό εμπόριο, την έρευνα και τεχνολογία, τη βιομηχανία φαρμάκων, τη βιομηχανία, τη ναυτιλία και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες προς γειτονικές χώρες. Στο περιληπτικό σχέδιο αναφέρονται ως πηγές χρηματοδότησης τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

 

Ως προς τον ρόλο του κράτους την επόμενη επταετία, αυτός σύμφωνα με το νέο «αναπτυξιακό πρότυπο» θα αναμορφωθεί ριζικά «και θα είναι κυρίως επιτελικός, ρυθμιστικός και υποστηρικτικός, ενώ στον τομέα της παραγωγής θα περιοριστεί στην παραγωγή κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών άμυνας και ασφάλειας».

 

Scroll to top