bgenopoulos

25/04/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Χείμαρρος ο Βγενόπουλος για όλους και για όλα

Έκανε λόγο για «μικρά ανθρωπάκια με μεγάλη γλώσσα», ενώ δήλωσε περήφανος διότι «όταν εκλήθην να συμπράξω με το διαπλεκόμενο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της Κύπρου και δεν το έκανα».
      Pin It

Λευκωσία – Ανταπόκριση Άκης Φάντης

Η Λαϊκή Τράπεζα πλήγηκε από μια κρίση όπως και οι υπόλοιπες Τράπεζες, δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ο Αντρέας Βγενόπουλος, προσθέτοντας ότι το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα έπεσε θύμα συμφερόντων που ήθελε να εξυπηρετήσει το διαπλεκόμενο πολιτικοοικονομικό σύστημα της Κύπρου. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, ήταν η πτώχευση της Λαϊκής, η καταστροφή της Τράπεζας Κύπρου και της κυπριακής οικονομίας.

Οι δικές μας ενέργειες έγιναν από το 2006 μέχρι το 2011, είπε και πρόσθεσε ότι «είναι απίστευτο ότι δεν αναζητήθηκαν οι ευθύνες της τότε διοίκησης και αναζητήθηκαν οι ευθύνες της προ-προηγούμενης διοίκησης». Αναφέρθηκε παράλληλα σε «μικρά ανθρωπάκια με μεγάλη γλώσσα». Δήλωσε περήφανος διότι «όταν εκλήθην να συμπράξω με το διαπλεκόμενο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της Κύπρου και δεν το έκανα».

Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον κ. Ζολώτα, απάντησε ότι «δεν τον ξέρω τον Ζολώτα. Έλαβε μέρος σε μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Παναθηναϊκού όπως έλαβαν μέρος και πολλοί άλλοι. Αυτό τον κάνει φίλο μου και συνεργάτη μου. Πήρε δάνεια με τεράστιες εξασφαλίσεις όταν τα πήρε. Αργότερα έπεσε η αξία των εξασφαλίσεων».

Πρόσθεσε ότι «είχα κάνει τηλεφωνήματα στον Χριστόφια πριν από τη δραματική συνεδρία του Eurogroup όταν ο πρώην Πρόεδρος δέχθηκε κούρεμα του ελληνικού χρέους χωρίς εξασφαλίσεις. Δεν καταλάβαινε. Είχε καλές προθέσεις ο άνθρωπος αλλά δεν καταλάβαινε». Οι άνθρωποι που μας διαδέχθηκαν το 2008, είπε, πήγανε και πήρανε 1,8 δισ. κρατική ενίσχυση τον Ιούνιο. Τότε έλεγαν ότι θα μπορούσαν να βρουν τα χρήματα από ξένους επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι θα είχαν ένα επιχειρηματικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα έπαιρναν από ξένους επενδυτές σε σχέση με τοπώς θα προχωρούσαν με την τράπεζα».

Όταν πήραν το 1,8 δισ., σημείωσε, δεν υπήρχε κανένα σχέδιο. «Η δική σας η Βουλή ενέκρινε 1,8 δισ. χωρίς σχέδιο. Η διοίκηση της Λαϊκής υπέβαλε στις 31.8.2012 στην Κεντρική Τράπεζα η οποία και το υπέβαλε στα ευρωπαϊκά όργανα στις 13.3.2013. Δηλαδή μία μέρα προτού πτωχεύσει η Κύπρος. Η τράπεζα λειτουργούσε για έξι μήνες χωρίς σχέδιο».

Ο κ. Βγενόπουλος υποστήριξε ότι υπήρχαν 21 δάνεια που παρουσίαζαν πρόβλημα και πως επί ενάμισι χρόνο οι διοικήσεις της Λαϊκής ούτε μίλησαν με τους πελάτες για να κάνουν αναδιοργάνωση των εν λόγω δανείων, ούτε τους κυνήγησαν νομικά για να τους πιέσουν.

Σε ό,τι αφορά τα αξιόγραφα, ο κ. Βγενόπουλος υποστήριξε ότι οι διοικήσεις δεν φέρουν καμία ευθύνη για την έκδοσή τους. «Την περίοδο που εκδώσαμε αξιόγραφα κάναμε αύξηση κεφαλαίου … βάζαμε λεφτά και από την τσέπη μας», πρόσθεσε. Μάλιστα, ανέφερε ότι και ο ίδιος έχει χάσει άμεσα και έμμεσα χρήματα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

«Δεν έχω κάνει ούτε μία παράνομη πράξη στη ζωή μου», είπε στο τέλος ο κ. Βγενόπουλος.

 

efsyn.gr

Scroll to top