27/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Προσωπικές βλέψεις και μάχες χαρακωμάτων

Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να μιλήσει σε εκδήλωση της υποψήφιας με τη ΔΗΜΑΡ, Μαριλένας Κοππά, πυροδότησε νέες εντάσεις.
      Pin It

Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να μιλήσει σε εκδήλωση της υποψήφιας με τη ΔΗΜΑΡ, Μαριλένας Κοππά, πυροδότησε νέες εντάσεις

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Σε σκηνικό κινούμενης άμμου και μάχης χαρακωμάτων, με σκοπό την κομματική επιβίωση και την προσωπική διάσωση του κάθε αρχηγού, πρώην και νυν, και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, παραπέμπει η κατάσταση που επικρατεί στην πολυδιασπασμένη και συρρικνωμένη Κεντροαριστερά, περίπου ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές.

 

Ο δεδομένος ανταγωνισμός μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και οι κακές σχέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Φώτη Κουβέλη λαμβάνουν διαστάσεις κεντροαριστερού εμφυλίου, τον οποίο πυροδοτεί μια σειρά γεγονότων, με κορυφαίο και πιο πρόσφατο την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μιλήσει τη Δευτέρα σε εκδήλωση της αποχωρήσασας από το ΠΑΣΟΚ και υποψήφιας με τη ΔΗΜΑΡ, Μαριλένας Κοππά.

 

Μοναδικό ενοποιητικό στοιχείο για τη Χαριλάου Τρικούπη και την Αγίου Κωνσταντίνου αποτελεί ο «κίνδυνος» του νεοϊδρυθέντος Ποταμιού, που κινείται στον ίδιο πολιτικό χώρο, αντλεί ψηφοφόρους από τα δύο κόμματα και απειλεί να τους συμπαρασύρει, αν και εφόσον επαληθευτούν τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά ευρήματα.

 

Οι αποκλίσεις, μικρές ή μεγαλύτερες, που παρουσιάζουν στην επιχειρηματολογία τους ΠΑΣΟΚ/Ελιά, ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι για το μέλλον της χώρας και τον ρόλο των δυνάμεων ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, βασίζονται στον ευρύτερο κοινό προσανατολισμό της επικράτησης από θέση ισχύος, έτσι ώστε να έχουν το πάνω χέρι στο σχεδόν βέβαιο νέο γύρο διαβουλεύσεων για ένα ενιαίο σχήμα, που θα ξεκινήσει την επαύριο της κάλπης της 25ης Μαΐου.

 

Η κυβερνητική σταθερότητα

 

Ειδικότερα, στο ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέτει ως βασικό διακύβευμα της προσεχούς αναμέτρησης την κυβερνητική σταθερότητα και ζητά ενίσχυση της Ελιάς, για να μην αμφισβητηθεί η «εθνική στρατηγική» εξόδου από την κρίση, με άλλα λόγια η προσήλωση του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου στον μονόδρομο των μνημονιακών πολιτικών. Παράλληλα, θεωρεί προσωπικό στοίχημα να πετύχει το εγχείρημα, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες αμφισβήτησής του από το εσωτερικό του κόμματος και πιο συγκεκριμένα από την παπανδρεϊκή πτέρυγα.

 

Εξάλλου, ο πρώην πρωθυπουργός, με όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, δείχνει το έντονο ενδιαφέρον του να επιστρέψει, παίρνοντας τη δική του εκδίκηση από τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και από τον Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο πιστεύει ότι συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε να εκδιωχθεί από την πρωθυπουργία το 2011.

 

Οργή στο ΠΑΣΟΚ

 

Πάντως, η σταθερά αυτονομημένη συμπεριφορά του προκαλεί την οργή της Χαριλάου Τρικούπη και αρκετών βουλευτών, ενώ ορισμένοι διαχρονικοί υποστηρικτές του στηλιτεύουν την «ακατανόητη στάση» που επιδεικνύει.

 

Οι εσωτερικές αντιδράσεις αποτυπώθηκαν χθες στις δηλώσεις του βουλευτή Ιωαννίνων Μιχάλη Κασσή, που τον κατηγόρησε ότι «κάνει μεγάλο κακό στο ΠΑΣΟΚ», δεν στηρίζει την Ελιά και «το μόνο που απομένει είναι να δηλώσει ότι στηρίζει και ο ίδιος τη ΔΗΜΑΡ».

 

Από την άλλη πλευρά, στην Αγίου Κωνσταντίνου ο αγώνας για να μην εισέλθει το κόμμα και ο Φώτης Κουβέλης σε περιπέτειες από μια τυχόν εκλογική αποτυχία, δομείται στην ανάγκη συγκρότησης ενός «πραγματικά προοδευτικού πόλου» έναντι της «συντηρητικής και νεοφιλελεύθερης Ελιάς, που ταυτίζεται με τη Ν.Δ. και δεν ενοχλείται από τις συχνά ακραίες θέσεις της».

 

Σχετικά δε με τις φήμες που αναπτύσσονται, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εμμέσως πλην σαφώς στηρίζει τη ΔΗΜΑΡ, προεδρικές πηγές σημειώνουν ότι «αποτελεί πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ» και δεν υπάρχει καμιά μυστική συμφωνία, όμως άλλοι κομματικοί παράγοντες δεν κρύβουν ότι η παρουσία του στη μεθαυριανή εκδήλωση θα δώσει ώθηση και «θα στείλει μηνύματα».

 

«Δεν είναι ο μοναδικός»

 

Εντύπωση προκάλεσε εξάλλου η χθεσινή αναφορά του Φώτη Κουβέλη (thetoc.gr) ότι «o Παπανδρέου δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για το μνημόνιο».

 

Τη δική της απάντηση στον πολιτικό θόρυβο που ξέσπασε για τη συμμετοχή Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου της έδωσε, τέλος, η Μαριλένα Κοππά, υποστηρίζοντας ότι σε αυτόν οφείλει την πολιτική της παρουσία και «δεν υπάρχει κανένας συνειρμός ή υπονοούμενο», ούτε πρέπει να «υφαίνονται» σενάρια συνωμοσίας.

 

[email protected]

 

Scroll to top