→Κάποιοι στην κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκουν την «ακύρωση» της εισφοράς επειδή αντέδρασε η ναυτιλιακή κοινότητα…
Πλήρης επιβεβαίωση από το υπουργείο Οικονομικών του χθεσινού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της «Εφ.Συν.», ότι οι εφοπλιστές δεν πλήρωσαν ακόμα ούτε ένα ευρώ για την έκτακτη εισφορά που τους επιβλήθηκε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποδίδει τις καθυστερήσεις στην είσπραξη της εισφοράς σε «τεχνικές δυσκολίες», μόνο που στην περίπτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που πληρώνουν οι υπόλοιποι φορολογούμενοι όλα λειτούργησαν ταχύτατα για να επιβληθεί και να διασφαλιστούν οι εισπράξεις, ενώ η κυβέρνηση μερίμνησε η συγκεκριμένη εισφορά από έκτακτη να γίνει μόνιμη.
Το υπουργείο αποφεύγοντας να αναφέρει ονομαστικά την εφημερίδα -παρά το γεγονός ήταν η μοναδική που αποκάλυψε το θέμα- αναφέρεται αόριστα σε δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι:
«Ο λόγος για τον οποίο οι σχετικές διατάξεις δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί στην ολότητά τους είναι ότι προσέκρουσαν σε τεχνικές δυσκολίες, ιδίως σε θέματα ολοκλήρωσης των σχετικών ηλεκτρονικών εφαρμογών, οι οποίες αντιμετωπίζονται ταχύτατα».
Μόνο που η ηγεσία του υπουργείου λέει τη μισή αλήθεια. Στην πραγματικότητα ουδείς μέχρι τώρα στο υπουργείο Οικονομικών δεν ασχολήθηκε με το θέμα προκειμένου να εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι για να εισπραχθεί η εισφορά.
Μάλλον το αντίθετο συνέβη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι στην κυβέρνηση επιδιώκουν την «ακύρωση» της εισφοράς μετά τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της ναυτιλιακής κοινότητας.
Οσον αφορά την… τύχη της εισφοράς το υπουργείο τονίζει τα εξής:
«Θα ήταν παράλογο να μη θελήσει η κυβέρνηση να εισπράξει την οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι εφοπλιστές αποφάσισαν οικειοθελώς να συμβάλουν στην ενίσχυση της πολιτείας στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της πατρίδας μας…
Εν πάση περιπτώσει η οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας θα εισπραχθεί το ταχύτερο δυνατό και αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση των παραπάνω τεχνικών δυσκολιών».
Η αποκάλυψη της εφημερίδας μας συνέπεσε και με τα στοιχεία για τις οφειλές των πλοιοκτητών στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας με αφορμή ερώτηση στη Βουλή του ΚΚΕ.
Απαντώντας για τις βεβαιωμένες οφειλές των ναυτιλιακών εταιρειών προς το ΝΑΤ ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι αυτές «αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους τα πλοία της επιβατηγού ναυτιλίας (ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας) και σε οφειλές Κεφαλαίου Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ) προ του 2011, οπότε και καταργήθηκε ως Κεφάλαιο.
Ειδικότερα το ποσό των 17,8 εκατ. ευρώ που χαρακτηρίζεται με τυπικά κριτήρια (λόγω καταβολής των εισφορών σε συνάλλαγμα και λόγω χωρητικότητας των πλοίων άνω των 500 κ.ο.χ.) ως οφειλή της ποντοπόρου ναυτιλίας, αφορά οφειλές εταιρείας κρουαζιερόπλοιων (που εκκρεμούν δικαστικά) και όχι οφειλές της ποντοπόρου εμπορικής ναυτιλίας)».
Κ.ΤΣ.