Πρότεινε τι κατά τη γνώμη σου θα μπορούσε και θα έπρεπε να γίνει, ώστε αυτό να διορθωθεί, ή γράψε το λάθος. Αυτό είναι με λίγα λόγια το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία τού «City of errors», μιας διαδραστικής πλατφόρμας που υποστηρίζει ότι είναι τελικά στο χέρι μας να διαμορφώσουμε το περιβάλλον που θέλουμε. Ή τουλάχιστον ότι μπορούμε να το προσπαθήσουμε
Της Φεβρωνίας Παντελή
Η παθητική στάση και οι διαπιστώσεις που φτάνουν -το πολύ…- μέχρι τα αυτιά των φίλων μας είναι μάλλον εύκολες. Πιο δύσκολο -μα και ζητούμενο για όποιον στ’ αλήθεια επιθυμεί να αποκαλείται ενεργός πολίτης- είναι να αναλάβει ο ίδιος δράση ώστε να διορθώσει τα κακώς κείμενα της πόλης που ζει. Στο μέτρο τουλάχιστον του δυνατού και συνεργαζόμενος με άλλους που έχουν την ίδια με εκείνον οπτική και προσέγγιση. Αλλωστε, όπως είχε πει και ο Πλάτωνας, «η πόλη είναι αυτό που είναι επειδή οι πολίτες της είναι αυτοί που είναι».
Η ιστορία της διαδραστικής πλατφόρμας «City of errors», που όπως δηλώνουν οι δημιουργοί της φιλοδοξεί «να συστήσει στους κατοίκους της πόλης μια κοινή γλώσσα ώστε να ανοίξουν διάλογο με τον τόπο διαμονής τους», ξεκινά το 2010. Τότε που η σκηνοθέτις Μυρτώ Παπαδογεώργου δημιούργησε για την ΕΡΤ ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τα λάθη στην πόλη μας, το οποίο διακρίθηκε στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κατακτώντας το βραβείο Doc on Air. Συνειδητοποιώντας ότι το concept πάνω στο οποίο η ταινία είχε δομηθεί θα μπορούσε να αποκτήσει νέο ενδιαφέρον, προοπτική και δυναμική αν αποκτούσε κάποιου τύπου… διαδραστικό sequel, πήρε την απόφαση να το δοκιμάσει σε crossmedia εκδοχή.
Σήμερα στο www.cityoferrors.com μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει συνολικά οχτώ μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που ονομάζονται Errors, καθώς και συνεντεύξεις με κατοίκους της Αθήνας που δραστηριοποιούνται σε θετικές πρωτοβουλίες, δίνουν λύσεις ή/και καταθέτουν προτάσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί -και διατίθεται δωρεάν μέσω του app store για τα iphone- η εφαρμογή city of errors, η οποία προβλέπεται σύντομα να είναι διαθέσιμη για όλα τα smartphones που χρησιμοποιούν android. Χρησιμοποιώντας το εν λόγω application ο χρήστης θα μπορεί να φωτογραφίσει ή να βιντεοσκοπήσει μια κατάσταση που εντόπισε στο σημείο της πόλης όπου βρίσκεται και η οποία κατά τη γνώμη του αποτελεί λάθος ή πρόβλημα. Στη συνέχεια θα ταξινομεί το «πρόβλημα» σε κάποια από τις διαθέσιμες κατηγορίες, θα το επισημαίνει γεωγραφικά και θα προτείνει μία «λύση» του – ή ακόμα θα καταγράφει τι έκανε ο ίδιος για να το λύσει! Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνει η υπεύθυνη επικοινωνίας τού «City of errors», Μαριάννα Χριστοφή, «γίνεται ουσιαστικά μια αρχειοθέτηση των κακώς κειμένων της πόλης και συνάμα ανοίγεται ένας διάλογος μεταξύ των πολιτών. Σε πρώτη φάση καταγράφεται, σχολιάζεται και αξιολογείται μια κατάσταση και κατόπιν συνεργάζονται ώστε να ανακαλύψουν τον καταλληλότερο τρόπο αντιμετώπισής της. Ετσι όλοι μαζί βελτιώνουμε την καθημερινότητά μας».
Πόσο… city of errors είναι στην πραγματικότητα η Αθήνα; μπαίνουμε στον πειρασμό να ρωτήσουμε. «Δεν θέλαμε να ωραιοποιήσουμε μια κατάσταση. Ναι μεν το City of errors ακούγεται… κάπως, ωστόσο στην πραγματικότητα η εμπειρία μας -όλων των Αθηναίων- είναι πολύ κοινή. Στην Αθήνα τα λάθη είναι εμφανή και δυσεπίλυτα. Εχει παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε, έλθει η ώρα να εκλείψει η νοοτροπία ότι η πόλη είναι δημιούργημα εξωγενών παραγόντων και εμείς απλά καλούμαστε να την κατοικήσουμε. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε, μια και η πόλη διαμορφώνεται και συνδιαμορφώνεται και από μας – παρότι δεν παρεμβαίνουμε σε δημόσιους χώρους».
Από πού και με ποιον τρόπο χρηματοδοτείται το όλο εγχείρημα; «Λειτουργούμε ώς τώρα αμιγώς εθελοντικά. Για παράδειγμα, ο προγραμματιστής Αλέξανδρος Μπινόπουλος ανέπτυξε και παρέχει δωρεάν την εφαρμογή ενώ η Αναστασία Κόμνου προσφέρει τις υπηρεσίες της ως γραφίστρια. Βεβαίως, αν κάποιος θελήσει, μπορεί να κάνει δωρεά μέσω της ιστοσελίδας μας. Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει μια καμπάνια χρηματοδότησης στη λογική τού crowdfunding μέσω της πλατφόρμας Indiegogo, με στόχο να καταφέρουμε με διαφανείς διαδικασίες να ολοκληρωθεί η εφαρμογή και για android. Αυτό που ελπίζουμε και προσπαθούμε είναι να συντηρηθεί η διαδραστική πλατφόρμα και να υπάρξει η διαδικτυακή συνέχεια της εφαρμογής και στον υπολογιστή, ώστε να είναι προσβάσιμη από όλους πια. Ακολούθως προτιθέμεθα να αναπτύξουμε μια εφαρμογή που να απευθύνεται σε σχολεία, βοηθώντας τα παιδιά να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με την πόλη που ζουν μέσα από διαδικασίες παιχνιδιού, φαντασίας και ευρηματικότητας. Δεν είναι στόχος μας να βγάλουμε χρήματα. Μας αρκεί να είμαστε απλά βιώσιμοι!»
i Το «City of errors» κέρδισε στο 12o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το βραβείο Doc On Air, ενώ τον Ιανουάριο χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα city blogs στο κόσμο από την αγγλική «Guardian» (http://www.theguardian.com/cities/interactive/2014/jan/27/best-city-blogs-interactive).