→Χαλαρώνει τους ρυθμούς στην εφαρμογή του νέου συστήματος κρίσης των υπαλλήλων ο Κυρ. Μητσοτάκης
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
«Κατέβασε ταχύτητα» το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στους ρυθμούς εφαρμογής του νέου συστήματος αξιολόγησης υπαλλήλων, δίνοντας παράταση στην προθεσμία σύνταξης των σχετικών εκθέσεων, οι οποίες πλέον θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στις 18 Ιουλίου για τους υπαλλήλους των υπουργείων και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και στις 31 Αυγούστου για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
Η απόφαση για την παράταση ελήφθη λόγω της διεξαγωγής των εκλογών του Μαΐου, όπως σημειώνει το υπουργείο. Νωρίτερα, είχαν εκφραστεί προθέσεις για κλιμάκωση των αντιδράσεων από πλευράς των εργαζομένων στους ΟΤΑ, συνολικά απέναντι στο αυταρχικό, όπως τονίζουν, νέο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων με την καθιέρωση των ποσοστώσεων.
Η χθεσινή πρώτη ημέρα κινητοποιήσεων ολοκληρώθηκε μετά τη συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, από όπου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημερώθηκαν για την παράταση. Αντί των καταλήψεων δημαρχείων που προγραμμάτιζε τη Δευτέρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι δημοτικοί υπάλληλοι θα κληθούν να συμμετάσχουν σε γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να αποφασίσουν τις περαιτέρω μορφές αντιδράσεων. «Καλούμε τους εργαζομένους να μην εφησυχάζουν», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Θέμης Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Σχολιάζοντας την απόφαση παράτασης, είπε πως αν υπάρχει συλλογική διάθεση, μπορεί ο αγώνας των εργαζομένων να είναι επιτυχής. Αίτημα της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι να μην προχωρήσει η αξιολόγηση των υπαλλήλων των δήμων με το νέο σύστημα, το οποίο δημιουργεί μια «νέα δεξαμενή διαθέσιμων και υπό απόλυση υπαλλήλων» και μέσω του φόβου και της τρομοκρατίας διαμορφώνει «εργαζόμενους-πειθήνια όργανα, που θα αλληλοσπαράζονται μεταξύ τους για την εύνοια της Διοίκησης και το ξεπούλημα-διάλυση της Δημόσιας Διοίκησης, ιδιαίτερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα». Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει τις σχετικές διατάξεις αντισυνταγματικές και έχει εκφράσει την πρόθεσή της να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αντιδρούν οι αιρετοί
Την αντίδρασή τους στο νέο σύστημα αξιολόγησης είχαν εκφράσει και αιρετοί, οι οποίοι δήλωναν την απροθυμία τους να εκδώσουν την 1η απόφαση που προβλέπει ο νόμος για τον επιμερισμό των ποσοστών στο αξιολογούμενο προσωπικό. Δημοτικοί υπάλληλοι υποστηρίζουν πως οι αντιδράσεις των δημάρχων συνδέονται με την προεκλογική περίοδο. Μέσω ανακοίνωσής της η ΚΕΔΕ κάλεσε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα της εγκυκλίου του και να ορίσει, αμέσως μετά τις εκλογές, συνάντησή του με την Ενωση προκειμένου να συζητηθούν ορισμένες πτυχές της διαδικασίας αξιολόγησης. «Πιστεύω ότι μέσα από τη συζήτηση θα μπορέσουμε πραγματικά να κάνουμε μια ουσιαστική αξιολόγηση η οποία δεν θα είναι μια δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι τού κάθε εργαζόμενου που θα δημιουργήσει ανασφάλεια και αμφισβήτηση επί της ουσίας της αξιολόγησης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης.
Το αρμόδιο υπουργείο τονίζει πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κανονικά. Κάνοντας λόγο για μια ρύθμιση που «ξεβολεύει» μια μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων, «οι οποίοι βαθμολογούντο με υψηλούς βαθμούς, ενώ στην πραγματικότητα κωλυσιεργούσαν συστηματικά», ο υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι «προσπαθεί για λόγους ψηφοθηρίας και εντυπωσιασμού να “αγκαλιάσει” αυτή τη μειοψηφία και να την προστατεύσει από μια αντικειμενική και δίκαιη αξιολόγηση». «Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε», σχολίασε σχετικά ο κ. Μπαλασόπουλος. «Στις γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων – Μελών της Ομοσπονδίας συμμετείχε το 90% των εργαζομένων», είπε αποκρούοντας τα περί «μειοψηφίας».