Με ειδική συσκευή e-Call θα είναι εξοπλισμένα όλα τα οχήματα που θα κυκλοφορήσουν από το 2017 στις χώρες της Ε.Ε. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα κάνει αυτόματα κλήσεις έκτακτης ανάγκης στις αρμόδιες υπηρεσίες, σε περίπτωση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Η ενεργοποίησή του θα γίνεται χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση, με το άνοιγμα των αερόσακων του οχήματος, θα υπάρχει όμως πρόβλεψη και για χειροκίνητη λειτουργία. Θα ειδοποιείται ο πανευρωπαϊκός αριθμός «112», που θα δίνει το στίγμα του ατυχήματος και θα ενημερώνει τις πλησιέστερες αρχές διάσωσης.
Στόχος του μέτρου είναι να σωθούν πάνω από 2.500 ανθρώπινες ζωές τον χρόνο που χάνονται στην άσφαλτο. Με βάση την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, μόνο πέρυσι σε 1,1 εκατ. τροχαία σκοτώθηκαν περίπου 35.000 άτομα και τραυτίστηκαν περισσότερα από 1,5 εκατ. Οι υλικές απώλειες φτάνουν τα 160 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως -εάν όλα τα οχήματα διέθεταν εξοπλισμό με e-Call- η εξοικονόμηση θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 20 δισ. ευρώ.
Το μέτρο, που ενέκρινε ομόφωνα το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Μεταφορών. Η Ελλάδα μπορεί να μη διαθέτει σύστημα υγείας, αλλά είναι ήδη εταίρος στο πιλοτικό πρόγραμμα HeERO, που στοχεύει στην άμεση ενημέρωση των μηχανισμών, ώστε να μη χάνονται τα πρώτα πολύτιμα λεπτά, η λεγόμενη «χρυσή ώρα», στις περιπτώσεις σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.
Χ.ΤΖ.