Την ώρα που ο Φώτης Κουβέλης προέβλεπε μέσω της «Εφ.Συν.» εκλογές εντός του 2014, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος θεωρούσε εφικτή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή προκειμένου να συνεχίσει η κυβέρνηση τη θητεία της
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Αριστερό Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τα χαρακτηριστικά του Φώτη Κουβέλη και εκλογή του από την παρούσα Βουλή, ώστε να μη χρειαστούν πρόωρες εκλογές, πρότεινε χθες ο Ανδρέας Παπαδόπουλος.
Μία ημέρα νωρίτερα, σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εκφράζοντας τη γραμμή του κόμματος, είχε προβλέψει μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην «Εφ. Συν.» ότι η χώρα «δύσκολα θα αποφύγει τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών μέσα στο 2014», επικρίνοντας με σφοδρό τρόπο τη δικομματική για την εμμονή της σε πολιτικές «που βυθίζουν την κοινωνία και τη νέα γενιά στην απόγνωση», ενώ είχε αποκλείσει για ακόμη μια φορά τα σενάρια που τον θέλουν να μετακομίζει στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και επιδίωξή του αποτελεί να συμβάλει στη συγκρότηση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου.
Μάλιστα, σχετικά πρόσφατα είχε υποστηρίξει για το ίδιο θέμα ότι η υπόθεση αυτή δεν ηχεί καλοπροαίρετα στ' αυτιά του, εκτιμώντας ότι ορισμένοι θα τον ήθελαν «εκτός πολιτικού παιχνιδιού».
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση στην οποία έχει καταλήξει η Αγίου Κωνσταντίνου και την οποία δημοσίως έχει διατυπώσει ο κ. Κουβέλης για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε έκτακτες κάλπες με αφορμή τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια, είναι ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να συναινέσει σε κοινά αποδεκτή λύση με Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει να υιοθετεί ένα «επικίνδυνο και αποτυχημένο οικονομικό και πολιτικό μείγμα».
Εκτός γραμμής;
Από τη δική του πλευρά, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος κατέρχεται υποψήφιος ευρωβουλευτής και ανήκει στην πτέρυγα της μειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ, δείχνοντας τη σαφή προτίμησή του στην εξάντληση της κυβερνητικής θητείας, υποστήριξε στον «Τύπο της Κυριακής» ότι «η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας», με το επιχείρημα ότι «ούτε η χώρα έχει ανάγκη από εκλογές ούτε η κοινωνία τις επιθυμεί ούτε και κανένα κόμμα».
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι απαιτούνται αλλαγές και διορθώσεις στην ασκούμενη πολιτική, ενώ βάσισε τη συμφωνία για τον νέο Πρόεδρο σε ένα πρόσωπο «που θα ενώνει και θα σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό», θέτοντας στο σημείο εκείνο ως παράδειγμα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Φώτη Κουβέλη: «κρυστάλλινη διαδρομή, ήθος, κοινωνικές ευαισθησίες, ευρύτερη αποδοχή».
Υπογράμμισε βεβαίως -για να μην υπάρξουν παρερμηνείες- ότι «τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί» και επικαλέστηκε δηλώσεις του πρόεδρου της ΔΗΜΑΡ ότι η Προεδρία δεν τον αφορά και είναι «μάχιμος πολιτικός».
Με έμμεσο τρόπο, πρόταση στον κ. Κουβέλη για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, είχε κάνει μέσω της «Εφ. Συν.» ο Γρηγόρης Ψαριανός, τονίζοντας με νόημα ότι ο Φώτης είναι ο καλύτερος «για άλλη Προεδρία…»