28/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΟΙΚΟΙ ΑΝΟΧΗΣ

Προσφυγή στο ΣτΕ

      Pin It

Κατά των νέων περιορισμών για τη λειτουργία των οίκων ανοχής προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Σωματείο Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδος και πέντε εκδιδόμενες γυναίκες από τη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι επίμαχες διατάξεις. Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι, λόγω των νέων περιοριστικών όρων που επιβλήθηκαν με τους νόμους 4238 και 4249/2014, θα βρεθούν στον δρόμο τουλάχιστον 7.000 άτομα (εκδιδόμενες, υπηρετικό προσωπικό, καθαρίστριες και φύλακες), ενώ θα κινδυνεύσει η δημόσια Yγεία, αφού θα λειτουργούν παράνομα οίκοι ανοχής.

 

Το Σωματείο Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδος έχει πάνω από 5.000 μέλη και όλα πληρώνουν ΦΠΑ 23%, ενώ τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από το επάγγελμά τους κάθε χρόνο «υπερβαίνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ». Χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές τις νέες νομοθετικές διατάξεις, με τις οποίες δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση των εκδιδομένων ατόμων σε απόσταση 200 μέτρων από ξενοδοχεία τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων.

 

Ηδη, μάλιστα με βάση άλλους νόμους του 1999 δεν επιτρέπεται η εγκατάστασή τους κοντά σε διατηρητέα ή παραδοσιακά κτίρια, καθώς και σε χώρους που δεν είναι κύριας χρήσης και δεν πληρούν τους όρους του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού. Επίσης, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτίρια που απέχουν λιγότερο των 200 μέτρων από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς κ.λπ.

 

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική τη διάταξη βάσει της οποίας όσοι ανοίξουν τους σφραγισμένους οίκους ανοχής και τους λειτουργήσουν θα τιμωρούνται με φυλάκιση τριών μηνών, ενώ η ποινή αυτή δεν μετατρέπεται σε χρηματική, δεν αναστέλλεται και δεν προβλέπεται δικαίωμα άσκησης έφεσης, έτσι ώστε να μπορεί να κριθεί σε δεύτερο βαθμό.

 

Μαρία Δήμα

 

Scroll to top