28/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επαγγέλματα που άντεξαν στην κρίση

Πού «άνοιγαν» νέες θέσεις εργασίας, όταν οι απολύσεις ξεπερνούσαν τις χίλιες την ημέρα και η ανεργία κάλπαζε.
      Pin It

Πού «άνοιγαν» νέες θέσεις εργασίας, όταν οι απολύσεις ξεπερνούσαν τις χίλιες την ημέρα και η ανεργία κάλπαζε

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

51-1Λογιστές, φοροτεχνικούς, ενεργειακούς επιθεωρητές και γεωπόνους «γέμισε» η Ελλάδα μέσα στην κρίση. Τα επαγγέλματα αυτά γνώρισαν πιένες τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι τα μοναδικά στα οποία άνοιξαν νέες θέσεις εργασίας, ενόσω η ανεργία εκτοξεύονταν σε επίπεδα ρεκόρ και οι απολύσεις ξεπερνούσαν τις χίλιες την ημέρα σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

 

Είναι ενδιαφέρον πως οι νέες δουλειές άνοιξαν εκεί κυρίως όπου το κράτος σκαρφίστηκε νέα χαράτσια ή κατέστησε εξαιρετικά περίπλοκο το φορολογικό σύστημα, με αποτέλεσμα οι φορολογικές υποχρεώσεις να αυξηθούν γεωμετρικά για τους πολίτες (λογιστές, επιθεωρητές) ή σε τομείς που ευνοήθηκαν από την ανεργία των άλλων, όπως λ.χ συνέβη με τους αγροτικούς συμβούλους και τους γεωπόνους, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε αισθητά τα τελευταία χρόνια λόγω της ανάγκης χιλιάδων ανθρώπων που έμειναν εκτός αγοράς εργασίας και αναζήτησαν δουλειά στην αγροτική παραγωγή. Συν τοις άλλοις, η απελευθέρωση αυτών των επαγγελμάτων συνέβαλε ώστε νέοι επαγγελματίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλοτε «κλειστές» θέσεις και έτσι, σε τουλάχιστον 14 επαγγέλματα, αντί να υπάρξει μείωση θέσεων εργασίας, μετά το 2011 καταγράφεται αύξηση.

 

Λογιστές και φοροτεχνικοί

 

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση αξιολόγησης του μεσοπρόθεσμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκύπτει ότι προστέθηκαν περίπου 14.000 θέσεις εργασίας στα συγκεκριμένα επαγγέλματα την τελευταία τριετία, καθώς ο αριθμός των απασχολούμενων σε αυτά αυξήθηκε από 112.707 άτομα σε 126.539 άτομα μέχρι και το τέλος του 2013.

 

Για παράδειγμα, οι λογιστές φοροτεχνικοί αυξήθηκαν από 66.072 το 2011 σε 70.293 έως το τέλος τρίτου τριμήνου του 2013, ενώ οι γεωπόνοι – αγροτικοί σύμβουλοι από 19.597, που είχαν καταμετρηθεί το 2011, έφτασαν τους 20.296. Οι ορκωτοί εκτιμητές από 11 αυξήθηκαν σε 201, οι ελεγκτές σε 1.037 από 983 και οι ελεγκτικές εταιρείες από 28 σε 42, οι αναλογιστές από 74 σε 81. Επίσης περισσότεροι εργάζονται σήμερα ως ταξιδιωτικοί πράκτορες (4.328) και ξεναγοί (1997), ενώ αμετάβλητος παραμένει ουσιαστικά ο αριθμός των κτηματομεσιτών (5.053).

 

Στην περίπτωση των ενεργειακών επιθεωρητών, ένα επάγγελμα που ουσιαστικά «εφευρέθηκε» για να απορροφηθούν πολιτικοί μηχανικοί κ.ά., καταγράφεται διπλασιασμός εργαζομένων από 12.421 σε πάνω από 21.000.

 

Παρότι είναι προφανές πως η αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών στους συγκεκριμένους τομείς είναι αποτέλεσμα κυρίως των αναγκών που δημιούργησε η κρίση, το υπουργείο Οικονομικών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αποδίδουν στις διευκολύνσεις της απελευθέρωσης επαγγελμάτων και υπηρεσιών που δρομολογήθηκαν από το 2011.

 

Σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη που παρακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών, σε δείγμα 20 βασικών επαγγελμάτων, το 74% των περιορισμών που υπήρχαν καταργήθηκαν μέσα στην προηγούμενη τριετία, ενώ για τα μη επιστημονικά επαγγέλματα το ποσοστό αυτό έφτασε το 83%. Σημαντικοί περιορισμοί παραμένουν ακόμη κυρίως στα νομικά επαγγέλματα, ωστόσο η κυβέρνηση δικαιολογεί την ύπαρξη ρυθμίσεων με το επιχείρημα ότι παρέχονται υπηρεσίες «ειδικής φύσεως».

 

Scroll to top