29/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κακή… συνήθεια οι βίαιες απωθήσεις

Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το τελευταίο 9μηνο καταγράφονται, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων προσφύγων-μεταναστών, δεκάδες νέα περιστατικά απαγόρευσης με κάθε μέσο της εισόδου στη χώρα ή υποχρεωτικών επαναπροωθήσεων.
     
Pin It

Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το τελευταίο 9μηνο καταγράφονται, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων προσφύγων-μεταναστών, δεκάδες νέα περιστατικά απαγόρευσης με κάθε μέσο της εισόδου στη χώρα ή υποχρεωτικών επαναπροωθήσεων

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

«Τους φώναζα ότι είναι γιος μου. Με έκαναν στην άκρη και τους είδα να χτυπάνε τον γιο μου επί 2,5-3 ώρες. Οταν ζήτησα νερό, μου έδωσαν να πιω θαλασσόνερο». Η 55χρονη Σύρια περιγράφει περιστατικό κακοποίησης πάνω σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής στις 19 Σεπτεμβρίου 2013. Η μαρτυρία της περιλαμβάνεται στη νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας («Ελλάδα: σύνορο ελπίδας και φόβου. Μετανάστες και πρόσφυγες απωθούνται στα σύνορα της Ευρώπης») που δημοσιεύεται σήμερα, αποτέλεσμα συνεντεύξεων με 67 μετανάστες και πρόσφυγες από τον Ιούλιο, όταν δημοσιοποιήθηκε η προηγούμενη έκθεσή της για τις επαναπροωθήσεις, μέχρι τον Μάρτιο.

 

«Η νέα έρευνα [...] δεν είναι, ίσως, αρκετή για να αποδείξει με βεβαιότητα ότι οι απωθήσεις είναι συστηματικές -με την έννοια ότι συνιστούν εσκεμμένη πολιτική. Ομως, το ίδιο το πλήθος των αξιόπιστων καταγγελιών για απωθήσεις που κατόρθωσε να τεκμηριώσει η Διεθνής Αμνηστία κατά τους τελευταίους εννιά μήνες δείχνει ότι είναι συνήθεις», αναφέρει η έκθεση.

 

Μαρτυρίες

 

Οι 38 από τους ανθρώπους που έδωσαν συνέντευξη (στην πλειονότητά τους Σύροι, ακολουθούμενοι από Αφγανούς, Ιρανούς και Μαυριτανούς) ισχυρίστηκαν με πειστικότητα ότι απωθήθηκαν τουλάχιστον μία φορά. Δεκατέσσερα από τα περιστατικά συνέβησαν στον Εβρο, 24 στο Αιγαίο, ενώ ένας έπεσε θύμα επαναπροώθησης και στις δύο περιοχές. Ανάμεσα στα περιστατικά επαναπροώθησης βρίσκονται και αυτά για τα οποία είχε δημοσιεύσει πρωτογενείς μαρτυρίες θυμάτων η «Εφ.Συν.»: η επαναπροώθηση 40 προσφύγων στον Εβρο στις 27 Οκτωβρίου, η επαναπροώθηση 150 προσφύγων από το Πραγγί Ορεστιάδας στις 12 Νοεμβρίου και η επαναπροώθηση ενός 19χρονου και ενός 17χρονου από το Διδυμότειχο τον Νοέμβριο, ενώ περίμεναν το λεωφορείο για την Αθήνα.

 

«Οι αστυνομικοί μάς συνέλαβαν στον σταθμό των λεωφορείων και μας πήγαν σε ένα κελί στο αστυνομικό τμήμα. Υπήρχαν συνολικά 35 άνθρωποι εκεί. Οταν νύχτωσε, άνδρες με κουκούλες χωρίς διακριτικά στις στολές τους μάς φόρτωσαν σε ένα μεγάλο φορτηγάκι και μας πήγαν στην όχθη του ποταμού. Με μια μικρή ξύλινη βάρκα μάς πήγαν όλους στην άλλη πλευρά του ποταμού, στην Τουρκία. Χαστούκιζαν όποιον αργοπορούσε», λέει στην οργάνωση ο 19χρονος που έφτασε στην Αθήνα με την τέταρτη προσπάθεια, από τη θάλασσα.

 

Επιφυλάξεις

 

Εκτενής είναι η καταγραφή του τραγικού πνιγμού των προσφύγων στο Φαρμακονήσι και του τραυματισμού των προσφύγων από πυροβολισμούς του Λιμενικού στις 6 Μαρτίου στη Χίο, όπως και των αντιφάσεων στις οποίες έπεσαν οι ελληνικές αρχές περιγράφοντας τα περιστατικά.

 

Επιφυλάξεις εκφράζει η οργάνωση για την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο εισαγγελέας Ορεστιάδας για την επαναπροώθηση στο Πραγγί, καθώς θα τη διενεργήσει το ίδιο αστυνομικό τμήμα όπου είναι πιθανό να υπηρετούν οι αστυνομικοί που είναι αναμεμειγμένοι στο περιστατικό.

 

Εκτός από την ευθύνη των ελληνικών αρχών, καθώς τα περιστατικά συμβαίνουν σε περιοχή της δικαιοδοσίας τους, η οργάνωση βάζει στο στόχαστρο το δόγμα της Ευρώπης Φρούριο που εφαρμόζει η Ε.Ε., δαπανώντας υπερεικοσαπλάσια ποσά για το κλείσιμο των συνόρων και τον εγκλεισμό των μεταναστών απ' όσα δαπανά για την προστασία των προσφύγων.

 

Η οργάνωση κατηγορεί τη Frontex, τη συνοροφυλακή της Ε.Ε., για αδιαφάνεια και απροθυμία συνεργασίας και ζητάει να αναστείλει τις επιχειρήσεις «Ποσειδών» στην Ελλάδα, εξαιτίας της απροθυμίας της χώρας μας να αντιμετωπίσει σοβαρά τις κατηγορίες για επαναπροωθήσεις – κατηγορίες τις οποίες η Ελλάδα αρνείται ή τις χαρακτηρίζει με ανειλικρίνεια μεμονωμένα περιστατικά.

 

………………………………………………………………………………………………..

 

Απαξιοί να συναντηθεί με τη Διεθνή Αμνηστία ο Δένδιας

 

Περισσότερες από 94.000 υπογραφές από την Ευρώπη (Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβενία, Τουρκία) και το Ισραήλ συγκέντρωσε η εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας κατά των επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα. Οι υπογραφές απευθύνονται στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όμως αυτός δεν βρήκε χρόνο να συναντηθεί με την οργάνωση και να τις παραλάβει…

 

Ο υπουργός χώρας που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. παρέπεμψε στον υπαρχηγό της Αστυνομίας, δείχνοντας τη σοβαρότητα, με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα. Ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Δ.Α., Ηλίας Αναγνωστόπουλος, εξέφρασε στην «Εφ.Συν.» τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση της οργάνωσης. Αλλωστε, η έκθεση της Δ.Α. καταγράφει άρνηση του Λιμενικού και του υπουργείου Ναυτιλίας να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις.

 

Η οργάνωση καλεί σήμερα το απόγευμα στις 7.00 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις επαναπροωθήσεις έξω από το μετρό Κατεχάκη, κοντά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να φτάσει μ’ αυτόν τον τρόπο το μήνυμα στο υπουργείο.

 

Δ.Αγγ.