Βραδιά εγχόρδων
O Kύκλος «Μουσική δωματίου» κλείνει σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής, με μια βραδιά-αφιέρωμα στην «Αβάσταχτη ελαφρότητα των εγχόρδων», στην οποία συμπράττουν το Κουαρτέτο Τετρακτύς και ο Νικόλας Καβάκος, κορυφαίος τσελίστας της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι πέντε διακεκριμένοι μουσικοί, στη συναυλία τους (ώρα έναρξης: 20.30), θα αντιπαραθέσουν το «Εβδομο κουαρτέτο» του Σοστακόβιτς με το «Κουαρτέτο αρ. 2» του Μποροντίν και το «Κουιντέτο εγχόρδων D. 956» του Σούμπερτ, έργο-απαύγασμα της μουσικής δωματίου. Της συναυλίας θα προηγηθεί σύντομος σχολιασμός του προγράμματος από τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη.
Σοσιαλισμός και ελευθερία
Συνεχίζονται οι «Ανήσυχες συζητήσεις» στο «Public» Συντάγματος, με τη Μικέλα Χαρτουλάρη. «Σοσιαλισμός και ελευθερία» είναι το σημερινό θέμα (19.00). Μια ανήσυχη συζήτηση για τη μεγάλη ουτοπία του 20ού αιώνα όπως αυτή αποτυπώθηκε στη λογοτεχνία. Μια επίκαιρη συζήτηση για την ΕΣΣΔ και την Ουκρανία, την Κούβα και τη Λατινική Αμερική, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μια διαφορετική ματιά στην πολιτική και στη λογοτεχνία, στα οράματα και στους αγώνες, στις διαψεύσεις και στις ελπίδες των λαών. Μια «συνάντηση» με πολιτικούς ηγέτες και συγγραφείς, που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα. Μια ανάγνωση του χθες και του σήμερα, μέσα από δέκα βιβλία της εποχής μας, όπως των: Βασίλι Γκρόσμαν «Ζωή και πεπρωμένο» (μτφρ. Γ. Μπλάνας, Γκοβόστης), Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν «Αρχιπέλαγος Γκουλαγκ ΙΙ» (μτφρ. Ν.Δ. Τριανταφυλλίδης, Πάπυρος), Λεονάρδο Παδούρα «Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά», (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, Καστανιώτης), Μισέλ Φάις «Πορφυρά γέλια» (Πατάκης), Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες» (Κέδρος) κ.ά. Συμμετέχουν: Κώστας Αθανασίου (μεταφραστής λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας), Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου (ομότιμη καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ), Δημήτρης Παπαδημούλης (βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ).
Παράταση παραστάσεων στο «Βυρσοδεψείο»
Η παράσταση «Ριχάρδος ΙΙ» του Σαίξπηρ παρατείνεται για λίγες μόνο παραστάσεις στο θέατρο «Βυρσοδεψείο» (Ορφέως 174, Βοτανικός, 210-3453203). «Τι καταλύεται πιο εύκολα; Μια πράξη του Σαίξπηρ ή το Σύνταγμα; Ο “Ριχάρδος ΙΙ” είναι μια ανατρεπτική, διαδραστική περφόρμανς για την αλαζονεία της εξουσίας. Ο θεατής κινείται μέσα σε εικαστικές εγκαταστάσεις από τον κόσμο του Φρ. Μπέικον, φωτιές στο δάπεδο, τοπίο πόλης μετά από ρίψη δακρυγόνων. Αυτή η καθηλωτική θεατρική εμπειρία, απαιτεί από θεατές και ηθοποιούς να είναι ενεργητικά παρόντες. Τι επιφυλάσσει η ασύδοτη φαντασία του θεατή για τον Ριχάρδο του; Η συνέχεια επί σκηνής… Σάββατο (21.15), Κυριακή (18.30 & 21.30), Δευτέρα (21.15). Κυριακές εκλογών -18, 25/5- θα γίνει μία παράσταση στις 16.00. Είσοδος: 12 ευρώ, μειωμένο 8 ευρώ.
Ενα φίδι στο Μουσείο Μπενάκη
Η εικαστικός Ελένη Μυλωνά (αλλά και δημοσιογράφος) εμπνέεται από τα αυτοσχέδια κράνη διαδηλωτών της πλατείας Ταχρίρ. Τα τροποποιεί με χιούμορ, δημιουργώντας σουρεαλιστικά έργα τέχνης. Ζωγραφικοί πίνακες, βίντεο, μια εγκατάσταση αλλά και δικά της πορτρέτα, όπου η ίδια απεικονίζεται φορώντας στο κεφάλι της τέτοια ιδιότυπα «κράνη», «περικεφαλαίες» που έρχονται κατευθείαν από την… κουζίνα, αλλά αποκτούν συμβολική σημασία: κατσαρόλες, τηγάνια, σουρωτήρια, λεκάνες και διάφορα άλλα αυτοσχέδια μέσα με τα οποία «πολέμησαν» οι διαδηλωτές της «αραβικής άνοιξης». Η έκθεσή της στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, Γκάζι, τηλ.: 210-3453111) έχει τίτλο «Το καταραμένο φίδι» γιατί, σύμφωνα με τα λόγια της, «όπως και στην ιστορία του Δαβίδ με τον Γολιάθ, έτσι κι εδώ, ο μικρός και ο τρελός είναι τελικά εκείνος που “βγάζει το φίδι από την τρύπα!”». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου και είναι αφιερωμένη στη γλύπτρια Χρύσα.
Παγκόσμια ημέρα χορού
Φέτος, για δεύτερη χρονιά, σε κοινή εκδήλωση ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το Τμήμα Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID-UNESCO τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Χορού (29/4) με ένα διήμερο εκδηλώσεων. Σήμερα, στις 12.00, στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), με μουσική και χορό από τη δυτική Αφρική με το μουσικοχορευτικό σχήμα Τroupe Emma Ya. Αύριο, στις 19.30, στον Πολυχώρο «Αννα και Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6α, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210-9344131) με χορούς: Σέρα από τον Πόντο, πεντοζάλη από την Κρήτη, τσέστο από Ανατολική Ρωμυλία, χασάπικα και ζεϊμπέκικα, αρμένικους, σάμπες κ.ά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Το ταξίδι της Ε. Πολυχρονάτου
«Για την εικαστικό και ιστορικό της Τέχνης Ελένη Πολυχρονάτου είναι το εφήμερο της ύπαρξης και το αέναο του “ταξιδιού” που ορίζουν το ουσιώδες για την καλλιτεχνική έκφραση», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ιστορικός τέχνης Καλλιόπη Κουντούρη. «Η αείρροη των πραγμάτων κίνηση, με τις εναλλαγές παρουσίας και απώλειας και τη μεταστοιχείωση κάθε “δυσχέρειας” σε γνώση και δράση, έδωσαν τον παλμό ζωής στην έκθεση».
Η Ε.Π. συλλέγει καθημερινά αυτά που αποκαλεί «ψήγματα σοφίας», τα πολύτιμα σμικρά, σε φαινομενική κλίμακα, τα ανεπαισθήτως αντιληπτά στους περισσότερους. Αυτά αφουγκράζεται, σε αυτά στέκεται, με αυτά συνδιαλέγεται. Η πνευματική-ψυχική όμως «ταλάντωση» αυτών των «μικρών» πραγμάτων είναι ισχυρή και το αποτύπωμά τους στην τεντωμένη μεμβράνη της καλλιτεχνικής ευαισθησίας ορατό. Αιτείται το γνωστό αυτό άγνωστο περισυλλογή και εξερεύνηση και η Πολυχρονάτου ανταποκρίνεται. Ετσι, «ο διαχωρισμός τέχνης και ζωής είναι στο μυαλό μας», διατείνεται και εφαρμόζει η καλλιτέχνης, προσθέτοντας το δικό της ίχνος στα βήματα κι άλλων δημιουργών, παλαιότερων και σύγχρονων.
H έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Πολυχρονάτου φιλοξενείται μέχρι 2 Ιουνίου, στον χώρο πολιτισμού Διέλευσις (Λέσβου 15, Κυψέλη, τηλ.: 210-8613739).
Τυφλό Σημείο στη Θεατρική Σκηνή
«Το τυφλό σημείο» του Γιάννη Μαυριτσάκη παρουσιάζει η θεατρική σκηνή του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων στη Θεατρική Σκηνή (Σκιάθου και Νάξου 84, πλατεία Κολιάτσου, τηλ.: 210-2236890) σε σκηνοθεσία Αντώνη Τολάκη, σκηνικά-κοστούμια Μαρίας Ζαχαρογιάννη, μουσική I Am no Hero.
Στην Ελλάδα του 2008. Το μεταίχμιο μιας εποχής, η αδιόρατη κρίση της ευημερίας και η εύθραυστη ισορροπία μιας κοινωνίας λίγο πριν την πτώση. Η Νίκη, μια φαινομενικά ευάλωτη νεαρή γυναίκα, προσπαθεί να δει τον εαυτό της κατά πρόσωπο και να αντιδράσει. Με αφορμή την απώλεια του άντρα της συγκρούεται με την πραγματικότητα του σαθρού και κυνικού συστήματος, όπου όλα περιστρέφονται γύρω από το χρήμα, την εξουσία και τον καθωσπρεπισμό. Αρνείται την ήττα της αγάπης από τον θάνατο κι αναζητά τον δρόμο του θαύματος. Στέκεται στο φανάρι, «στειρωμένη και μελαγχολική», αλλά αποφασισμένη να ορθώσει το ανάστημά της στην κυριαρχία της ύλης. Θυσιάζοντας ακόμα και τον εαυτό της.
Παίζουν: Γιώργος Αργυρόπουλος, Αλέξανδρος Βάρθης, Σπύρος Δημακόπουλος, Χρύσα Ζιώρη Γιάννης Κωσταράς, Γιάννης Μακρόπουλος, Γιάννης Μάρτιν, Ζωή Μίχα, Τζούλια Σπυροπούλου. Μέχρι 19 Μαΐου κάθε Δευτέρα στις 21.15.