Της Βίκυς Καπετανοπούλου
«Όταν βρέχει, το νερό πλημμυρίζει κάποιες αίθουσες. Υπάρχουν τουαλέτες που δεν λειτουργούν εδώ και μήνες». Γνώριμη η περιγραφή: δεν πρόκειται, όμως, για καταγγελίες κάποιου Ελληνα μαθητή για το σχολείο του, αλλά για δηλώσεις του 18χρονου Νικόλα Τζιορντάνο, μαθητή του επιστημονικού λυκείου Νομεντάνο, στα βόρεια προάστια της Ρώμης. Είναι ένα από τα δεκάδες σχολεία στην ιταλική πρωτεύουσα, που τελούν υπό κατάληψη εδώ και μία εβδομάδα.
Ο Νικόλα δείχνει τις μεγάλες λακκούβες στο προαύλιο και την κατεστραμμένη σε πολλά σημεία οροφή του σχολικού κτιρίου. «Θέλουμε να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι αυτό είναι απαράδεκτο» λέει στο πρακτορείο Reuters. Λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα την περασμένη Δευτέρα, δεκάδες μαθητές του λυκείου Νομεντάνο απέκλεισαν με αλυσίδες και καρέκλες την είσοδο, κρέμασαν πανό με τη λέξη «Κατάληψη» και εφοδιασμένοι με υπνόσακους κοιμούνται στις κρύες σχολικές τάξεις.
Με την ανεργία στις τάξεις των νέων να αγγίζει το 35% στην Ιταλία και την πολιτική λιτότητας του Μάριο Μόντι να «σφαγιάζει» τα κονδύλια για την παιδεία, οι μαθητές και οι φοιτητές της γειτονικής χώρας πρωτοστατούν πλέον στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Στις πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις της 14ης Νοεμβρίου, έφηβοι με αυτοσχέδιες ασπίδες, ζωγραφισμένες σαν εξώφυλλα γνωστών βιβλίων, συμμετείχαν μαζικά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Ρώμη και σε πολλές άλλες πόλεις. Για άλλη μια φορά η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία είχε αποτέλεσμα δεκάδες συλλήψεις και τραυματισμούς νεαρών.
Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνο, όπου δίδασκε οικονομικά πριν αναλάβει την πρωθυπουργία, ο Μάριο Μόντι εξέφρασε την κατανόησή του, επισημαίνοντας ότι η νεολαία πληρώνει τώρα «τα σοβαρά λάθη που έχουν συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες». Οι δηλώσεις …συμπάθειας, ωστόσο, δεν αρκούν για να λύσουν τα διογκούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν -με οργή πλέον- οι νέοι στην Ιταλία.
Το Σάββατο, σε στάδιο του Ρίμινι, εκατοντάδες μαθητές και ακτιβιστές διέκοψαν με έντονες αποδοκιμασίες την ομιλία της υπουργού Εσωτερικών, Αννα-Μαρία Καντσελιέρι, που προσπαθούσε να εξηγήσει πως η κυβέρνηση θα διερευνήσει με κάθε διαφάνεια τι συνέβη κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας την περασμένη Τετάρτη. Στο ακροατήριο ηχούσε το σύνθημα «Σταματήστε τη βία της αστυνομίας. Ταυτοποιήστε τους από τις στολές!» Οι διαμαρτυρόμενοι απομακρύνθηκαν με …συνοπτικές διαδικασίες από τον χώρο.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μαθητικών και Φοιτητικών Κινητοποιήσεων, χιλιάδες νέοι κατέβηκαν και πάλι χθες στους δρόμους πολλών ιταλικών πόλεων. Μικρο-επεισόδια ξέσπασαν στο Παλέρμο και το Τορίνο, νεαροί πέταξαν αυγά στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας της Ιταλίας στην Ποτέντσα, ενώ μαθητές διέκοψαν την κυκλοφορία σε δρόμους και γέφυρες.
Τα αιτήματα προς την κυβέρνηση κοινά: να αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες για την εκπαίδευση και να αναγνωριστούν οι υπεύθυνοι για τους τραυματισμούς ανήλικων και ενήλικων πολιτών κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η κυβέρνηση Μόντι ετοιμάζεται να «κουρέψει» περίπου 182 εκατομμύρια ευρώ από τον ετήσιο προϋπολογισμό για τα σχολεία. Ενδεικτικό είναι ότι πολλοί δήμοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να παρατείνουν τις διακοπές των Χριστουγέννων κλείνοντας τα σχολεία νωρίτερα, καθώς δεν επαρκούν τα χρήματα για πετρέλαιο θέρμανσης! «Η κυβέρνηση κινδυνεύει να έρθει σε ανοιχτή ρήξη με μεγάλη μερίδα της κοινωνίας» λέει ο 17χρονος μαθητής Φεντερίκο Μπρουνιόλα. «Οσοι είναι εξοργισμένοι, θα ξεσηκωθούν. Η Ιταλία κινδυνεύει να γίνει μια άλλη Ελλάδα»…