metanastes-human-rights-watch

30/04/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των μεταναστών

Τρεις μήνες μετά τις αυστηρές συστάσεις προς το ελληνικό Κοινοβούλιο να διερευνήσει τις καταγγελίες για συλλογικές παράνομες απελάσεις προσφύγων στα τουρκικά παράλια και την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, η Human Rights Watch κατακεραύνωσε και τη Βουλγαρία για τις συστηματικές και συχνά βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών στα σύνορα της με την.
      Pin It

Στην 76σέλιδη έκθεσή της η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch επισημαίνει πως οι βουλγαρικές αρχές εφαρμόζουν συγκεκριμένο «σχέδιο αναχαίτισης» προκειμένου να μειώσουν αισθητά την εισροή κυρίως Σύρων και Αφγανών που επιχειρούν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος αναζητώντας άσυλο.

Παράλληλα με την ανέγερση τείχους 33 χιλιομέτρων κατά μήκος της τουρκικής συνοριακής γραμμής και την ενίσχυση της φύλαξης με 1.500 επιπλέον αστυνομικούς και τη συνδρομή της Frontex, όλο και συχνότερα τους τελευταίους μήνες καταγγέλλονται μαζικές επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία από Βούλγαρους συνοριοφύλακες, συχνά με τη χρήση υπέρμετρης βίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει από τη Σόφια να απαντήσει στις κατηγορίες ότι έχει παραβιάσει το ευρωπαϊκό δίκαιο, απελαύνοντας με συνοπτικές διαδικασίες ξεριζωμένους Σύρους πίσω σε τουρκικό έδαφος, πριν καν προλάβουν να καταθέσουν αιτήσεις ασύλου.

 

Χωρίς τελειωμό τα καραβάνια των εκτοπισμένων από τη σπαρασσόμενη Συρία. Πάνω από 2,3 εκατομμύρια άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους, κατακλύζοντας τους κατάμεστους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Τουρκία. Οσοι αποτολμούν το επικίνδυνο, πανάκριβο ταξίδι προς Δυσμάς ρισκάρουν τα πάντα. Αν επιζήσουν, αντιμετωπίζονται ως παρίες. Λες κι αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκληματίες και όχι θύματα πολέμου. Κόλαφος για το οχυρό της Ευρώπης η πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Χαρακτηρίζει όνειδος το απειροελάχιστο ποσοστό προσφύγων, που προτίθεται να φιλοξενήσει η Ε.Ε., ενώ καταγράφει ανησυχητικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες εισόδου, όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Χωρίς τελειωμό τα καραβάνια των εκτοπισμένων από τη σπαρασσόμενη Συρία.  Οσοι αποτολμούν το επικίνδυνο, πανάκριβο ταξίδι προς Δυσμάς ρισκάρουν τα πάντα. Αν επιζήσουν, αντιμετωπίζονται ως παρίες.

 

Το φτωχότερο κράτος στην Ε.Ε. δέχτηκε πέρσι πάνω από δεκαπλάσιο αριθμό μεταναστών χωρίς χαρτιά συγκριτικά με τον ετήσιο μέσο όρο σε βάθος δεκαετίας _ σχεδόν 12.000 ψυχές, με περισσότερες από τις μισές να προέρχονται από την εμπόλεμη Συρία.

Αποδείχτηκε, όμως, εντελώς απροετοίμαστο (και απρόθυμο) να παράσχει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όσους κατάφεραν, με κίνδυνο της ζωής τους, να περάσουν εντός των συνόρων του.

Παρότι η Human Rights Watch καταγράφει σχετική βελτίωση των συνθηκών «φιλοξενίας» σε σχέση με το 2013, ζητά επιτακτικά από τη βουλγαρική κυβέρνηση όχι μόνο να σταματήσει άμεσα τις ομαδικές συνοπτικές επαναπροωθήσεις, αλλά και «τους ξυλοδαρμούς, τη χρήση ηλεκτροσόκ και άλλων μορφών κακοποίησης μεταναστών» τόσο στα σύνορα όσο και σε αστυνομικά τμήματα και στρατόπεδα κράτησης.

Παρά τις πολλαπλές μαρτυρίες προσφύγων, που επιβεβαιώνουν πάνω από 500 περιπτώσεις μαζικών και ενίοτε βίαιων απελάσεων στην Τουρκία, ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «εξόφθαλμα ψέματα», διαψεύδοντας κατηγορηματικά τη χρήση βίας με το έωλο επιχείρημα ότι όλα καταγράφονται από κάμερες στο μεγαλύτερο μέρος των συνόρων.

Το τι μπορεί να συμβαίνει πίσω από τις κάμερες προφανώς ξεπερνά τη φαντασία του (όπως φυσικά και των Ελλήνων συναδέλφων του), όχι όμως και τα καθήκοντά του. Όπως τονίζει ο Μπιλ Φρέλικ, διευθυντικό στέλεχος της Human Rights Watch, «η Βουλγαρία αναμφισβήτητα αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική πρόκληση και οι δυνατότητες διαχείρισής της είναι περιορισμένες. Ακόμα κι έτσι, όμως, η απώθηση ανθρώπων πίσω από τα σύνορα δεν συνιστά σεβασμό των δικαιωμάτων προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών»… Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πόσοι Βούλγαροι -και Ελληνες- αναγκάζονται, παρά τη θέλησή τους, να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη μακριά από την πατρίδα τους.
Βίκυ Καπετανοπούλου
efsyn.gr

Scroll to top