Pin It

Της Αλίκης Μάτση

 

Οχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του μεγάρου Μαξίμου να φέρει τώρα τη συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

 

Μπορεί η συνταγματική αναθεώρηση να ήταν προεκλογική δέσμευση του Αντ. Σαμαρά το 2012, αλλά κανείς δεν τους είχε προειδοποιήσει ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση θα άλλαζε την ατζέντα και προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Κατά συνέπεια κανείς δεν γνώριζε πότε και πού θα γινόταν η παρουσίαση των προτάσεων της Ν.Δ., αφού δεν συνεδρίασε ούτε η Πολιτική Επιτροπή ούτε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Τηλεφωνικά τελικώς, μετά και τη διένεξη με το ΠΑΣΟΚ, πληροφορήθηκαν ότι η παρουσίαση των θέσεων της Ν.Δ. επί της συνταγματικής αναθεώρησης θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Παραμένει ακόμη άγνωστο πάντως το πότε ακριβώς και το πού.

 

Γιατί όμως η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει τώρα σε αυτή την κίνηση;

 

Παρά τα όσα δημόσια λέγονται και παρά το ότι άπαντες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν πρόκειται για κίνηση προεκλογικού χαρακτήρα, είναι κοινό μυστικό και στη Ν.Δ. ότι περί αυτού ακριβώς πρόκειται.

 

Στο μέγαρο Μαξίμου, βλέποντας τη σταδιακή κατάρρευση του οικοδομήματος που επιχειρούσαν να χτίσουν, με τη στροφή της προεκλογικής ατζέντας αποκλειστικά στο θέμα της οικονομίας, αποφάσισαν να αλλάξουν ρότα.

 

Τα πολλαπλά δημοσιεύματα του Τύπου με τις αποκαλύψεις των επαχθών συμφωνηθέντων με την τρόικα, τα οποία επέρχονται μετά τις 25 Μαΐου, αλλά και η ζημιά που τους προκαλούν οι συνεχιζόμενοι εκβιασμοί της Χ.Α. για το φανέρωμα σχέσεων και με άλλα κυβερνητικά στελέχη πλην Μπαλτάκου, τους οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

 

Ως αντεπιχείρημα χρησιμοποιούν -το είπε άλλωστε χθες και ο Πρ. Παυλόπουλος σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις- πως εν όψει ευρωεκλογών θα πρέπει οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν τις θέσεις της Ν.Δ. και για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

 

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει πρόβλημα να περάσουν οι προς αναθεώρηση διατάξεις, αφού στην παρούσα Βουλή απαιτούνται οι ψήφοι 150 βουλευτών. Προσδιόρισε δε ως τις κατά τη γνώμη του σημαντικότερες προς ψήφιση εκείνες που αφορούν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, ταυτόχρονα με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, τη θέσπιση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου και την αλλαγή του άρθρου 83 περί ευθύνης υπουργών.

 

Στο μέγαρο Μαξίμου πάντως φαίνεται πως δεν περίμεναν τη σφοδρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Και προκειμένου να μη διαρραγούν οι προσωπικές σχέσεις Σαμαρά–Βενιζέλου, κατά το δυνατόν, επελέγη να αντεπιτεθεί με την ίδια σφοδρότητα στον κυβερνητικό εταίρο το γραφείο Τύπου της Ν.Δ., διά δήλωσης της εκπροσώπου του κόμματος, Αννας–Μισέλ Ασημακοπούλου.

 

Η τελευταία παρουσίασε το όλο θέμα ως «πρωτοβουλία της Ν.Δ. και συνέχεια των προεκλογικών δεσμεύσεων Σαμαρά». Ανεβάζοντας δε πολύ ψηλά τους τόνους κατέληξε: «Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της Ν.Δ. και δεν την εξαρτά από την έγκριση κανενός. Είναι σημαντικό ο σεβασμός που επιδεικνύει η Ν.Δ. στις κομματικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, να επιδεικνύεται και αντίστροφα».

 

Scroll to top