30/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Χρειάζεστε επανάσταση»

Ο Βέλγος πρωθυπουργός εντόπισε την κατάρα της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό ραδιοφωνικό ντιμπέιτ.
      Pin It

Ο Βέλγος πρωθυπουργός εντόπισε την κατάρα της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό ραδιοφωνικό ντιμπέιτ

 

ΓΚΙ ΦΕΡΧΟΦΣΤΑΝΤΜε εκτενείς αναφορές στην Ελλάδα έκλεισε και το δεύτερο πανευρωπαϊκό «ντιμπέιτ» των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διοργανώθηκε χθες στις Βρυξέλλες από το δίκτυο ευρωπαϊκών ραδιοφώνων EURANET. Από το ραδιοφωνικό ντιμπέιτ, διάρκειας 75 λεπτών, που προβλήθηκε και στο διαδίκτυο, απουσίασε και πάλι λόγω ανειλημμένων εγχώριων υποχρεώσεων ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ, τόνισε ότι ο πραγματικός λόγος που η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα δυσκολίες δεν έχει σχέση με την Ευρώπη, αλλά με το πελατειακό της σύστημα. «Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έφτιαξαν ένα πελατειακό σύστημα στο οποίο ο καθένας πρέπει να πληρώνει για τις κοινωνικές υπηρεσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φέρχοφσταντ και συνέχισε λέγοντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι τα κλειστά επαγγέλματα, οι κλειστές αγορές προϊόντων και η κακή κατάσταση των τραπεζών. «Αυτά τα δύο κόμματα συνεχίζουν να βρίσκονται στην κυβέρνηση. Για να ξεφύγουμε από αυτήν την κατάσταση χρειάζεται επανάσταση στην ελληνική πολιτική», ανέφερε ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων.

 

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι δεν είναι οπαδός της λιτότητας, αλλά της δημοσιονομικής πειθαρχίας, χωρίς την οποία, όπως είπε, η Ευρώπη δεν θα βγει από την κρίση. «Η πολιτική λιτότητας κατέστρεψε το ευρωπαϊκό όνειρο», «απάντησε» η υποψήφια των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, συμπληρώνοντας πως η λιτότητα δεν θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας και έκανε έκκληση να σταματήσει η πολιτική αυτή που, όπως εξήγησε, είναι η αιτία των δυσλειτουργιών στην υγεία, στην παιδεία, στο συνταξιοδοτικό σύστημα και σε άλλες κοινωνικές παροχές.

 

Τέλος, σύμφωνα με τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς, τα τελευταία χρόνια της κρίσης οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους όχι μόνο στα ευρωπαϊκά αλλά και στα εθνικά όργανα, διότι δεν τηρήθηκε η υπόσχεση που έδωσε η Ε.Ε. για περισσότερη αλληλεγγύη, ανάπτυξη, απασχόληση και συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών. Για να ανακτηθεί αυτή η εμπιστοσύνη, χρειάζεται ένα νέο σύστημα φορολόγησης, υποστήριξε ο Σουλτς.

 

Να σημειωθεί ότι στο πρώτο ντιμπέιτ των υποψήφιων προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διεξήχθη προχθές στο Μάαστριχτ ενώπιον 700 νέων, και πάλι απουσία του Αλέξη Τσίπρα, κοινή ήταν η θέση τους στην ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας και του ευρωσκεπτικισμού. Ο Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη ενότητας της Ευρώπης χωρίς διαιρέσεις, όπως αυτή μεταξύ Βορρά-Νότου, και της κοινωνικής διάστασης της εσωτερικής αγοράς. Ο Σουλτς υπερασπίστηκε την «Ευρώπη των πολιτών και όχι των τραπεζών» και ο Φέρχοφσταντ -που σύμφωνα με το 54% του κοινού νίκησε στο ντιμπέιτ- επέμεινε στην προώθηση μεγαλύτερης ενοποίησης και ολοκλήρωσης.

 

Γ.Τσ.

 

Scroll to top