Η διαμαρτυρία κατοίκων του Δήμου Πύδνας -Κολινδρού στο Αιγίνιο αντιμετωπίστηκε με ΜΑΤ και συλλήψεις. Οι κάτοικοι ζητούν κατάργηση των παράπλευρων σταθμών και μείωση της τιμής διέλευσης
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Tου Νίκου Φωτόπουλου
Καταστολή για χάρη των… κοινοπραξιών! Δύο αντιδήμαρχοι του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού και εννέα πολίτες συνελήφθησαν χθες, μέσα σε νέφος χημικών που έριξαν τα ΜΑΤ προκειμένου να ανοίξουν τα διόδια του Αιγινίου. Στο σημείο βρίσκονταν από τις δέκα το πρωί μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής δημοτών Πύδνας – Κολινδρού, μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κινήσεων της περιοχής που αντιδρούν στα διόδια, διαμαρτυρόμενοι για τον νέο σταθμό. Στις 12 το μεσημέρι οι κάτοικοι άνοιξαν τα διόδια προκειμένου να επιτρέψουν την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων, κίνηση που κατεστάλη μερικές ώρες αργότερα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.
Οι έντεκα συλληφθέντες κατηγορούνται για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παρακώλυση συγκοινωνιών και παράνομη βία, κατά περίπτωση, ενώ παραπέμφθηκαν να δικαστούν σήμερα από το Αυτόφωρο. Εν τω μεταξύ, παρέμειναν όλη νύχτα κρατούμενοι. Παρά τις συλλήψεις, ώς αργά το βράδυ περισσότεροι από 250 κάτοικοι της περιοχής παρέμεναν στην άκρη του δρόμου στα διόδια, υπό το αυστηρό βλέμμα των πάνοπλων αστυνομικών που τοποθέτησαν τους υπαλλήλους στα ταμεία κι επέβαλαν την κανονική λειτουργία του σταθμού.
«Προβλέπονται τρεις σταθμοί διοδίων σε απόσταση είκοσι χιλιομέτρων, σε Μάλγαρα, Αιγίνιο και από το 2013 και στο Νησέλι, ενώ δεν έχει γίνει ούτε ένας από τους προβλεπόμενους παράδρομους. Μας αποκλείουν από παντού και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλης Πολύζος. Δικαιολογημένη χαρακτήρισε «την οργή και αγανάκτηση του κόσμου» η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου. Τόνισε ότι «η λειτουργία του σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο είναι μια πολύ πικρή και αντιαναπτυξιακή εξέλιξη για την περιοχή».
Οι κάτοικοι ζητούν την κατάργηση των παράπλευρων διοδίων και τη μείωση της τιμής των μετωπικών, επί της εθνικής οδού. Απαιτούν, επίσης, την ολοκλήρωση του παράπλευρου δικτύου σε όλο τον νομό. Σχετικά με τις κινητοποιήσεις της δημοτικής αρχής και των κατοίκων ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου δήλωσε ότι «τα διόδια είναι υποχρεωτικά για να γίνονται και να συντηρούνται τα έργα», όμως επισήμανε ότι για τις περιπτώσεις των μόνιμων κατοίκων θα μπορούσαν να εφαρμοστούν λύσεις όπως η έκδοση καρτών ελεύθερης διακίνησης ή η κατασκευή παράπλευρων δικτύων που θα εξυπηρετούν τις περιοχές τους.