30/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο στόχαστρο το Σκοπευτήριο

Η καταδίκη πρώην δημάρχου της Καισαριανής επαναφέρει στο προσκήνιο την κόντρα μεταξύ Σκοπευτικής Εταιρείας και πολιτών που μιλούν για μεθοδεύσεις περί ιδιωτικοποίησης του χώρου.
      Pin It

Η καταδίκη πρώην δημάρχου της Καισαριανής επαναφέρει στο προσκήνιο την κόντρα μεταξύ Σκοπευτικής Εταιρείας και πολιτών που μιλούν για μεθοδεύσεις περί ιδιωτικοποίησης του χώρου

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Η ιστορική μνήμη και πάλι «πυροβολείται». Το τελευταίο επεισόδιο της χρόνιας διαμάχης μεταξύ της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας (ΠΣΕ) και της τοπικής κοινωνίας της Καισαριανής, για τον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου, αποτέλεσε η ποινή ενός έτους που επέβαλε το 10ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο στον πρώην δήμαρχο Θανάση Μπαρτσώκα, τον αντιδήμαρχο επί θητείας του, Κώστα Τάσο, και τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Γιάννη Κουβά, ύστερα από μήνυση της ΠΣΕ, επειδή αγωνίστηκαν για την απόδοση του Σκοπευτηρίου στον λαό της Καισαριανής.

 

Για μια «μαύρη κηλίδα στην Ιστορία της χώρας, καθώς δικαιώνει ουσιαστικά τους καταπατητές και βέβηλους της ΠΣΕ και τιμωρεί τον αγωνιζόμενο λαό», κάνει λόγο το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο αποκαλύφθηκε ότι ο χώρος του Αλσους Σκοπευτηρίου βρισκόταν στον κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών υπό τον τίτλο: «Λίστα Ακινήτων προς Αξιοποίηση». Η απόφαση του δικαστηρίου δημιουργεί την αίσθηση ότι έχει τεθεί και πάλι ο στόχος για την «εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την εγγραφή της Ιστορίας στο ΤΑΙΠΕΔ», όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σημειώνεται ότι στις 9 Μαΐου, ανήμερα της επετείου της αντιφασιστικής νίκης, δικάζεται ακόμη ένας πρώην δήμαρχος, ο Σπύρος Τζόκας, και σύσσωμο το τότε δημοτικό συμβούλιο, που κατηγορούνται από την ΠΣΕ ότι έχτισαν παράνομα το Πανελλήνιο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Η τοπική κοινωνία, η οποία δεν διεκδικεί τα οικόπεδα, θέλει όμως να παραμείνει το σημείο χώρος ιστορικής μνήμης και αναψυχής, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις έχοντας στο πλευρό της τη δημοτική παράταξη «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής», από όπου προέρχονται οι πρώην δήμαρχοι και ο υποψήφιος δήμαρχος, Γιώργος Κοντόσταυλος, και τον συνδυασμό «Δύναμη Ζωής» της υποψήφιας περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.

 

Τοπόσημο της πόλης

 

Ο κ. Τζόκας υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.»: «Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης, αποτελεί χωρική ενότητα με βαρύ και σημαίνον ιστορικό φορτίο, τόπο σύμβολο των αγώνων του λαού μας για λευτεριά και κοινωνική απελευθέρωση. Τόπος θυσίας. Αποτελεί το τοπόσημο της πόλης μας. Διαχρονικά αποτέλεσε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ της ΠΣΕ που επιμένει να βεβηλώνει τον ιερό χώρο και του λαού και της πόλης μας που εμμένει στην ανάδειξη του ιστορικού αυτού τόπου σε δημόσιο, με σημαίνοντα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Με τη δύναμη του λαού, θα αποκατασταθεί η ιστορική μνήμη», καταλήγει.

 

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλεται η πρόεδρος του δικαστηρίου ότι, εκτιμώντας την κατάσταση του Σκοπευτηρίου, εξομοίωσε τις λαϊκές παρεμβάσεις στον «ιδιωτικό χώρο» της Εταιρείας με τις παραβιάσεις των Τούρκων στον ελληνικό εναέριο χώρο.

 

Scroll to top