30/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η βία είναι ο σκοπός, το μέσο και το μήνυμα»

Στην Εθνική Αναφορά για τη ρατσιστική βία στην Ελλάδα καταγράφονται 75 επιθέσεις σε έναν χρόνο - «Το ζήτημα δεν βρίσκεται πίσω μας. Βρίσκεται μπροστά μας και τους τελευταίους μήνες υπάρχει ξανά κινητικότητα», δηλώνει ο πρόεδρός της ΕΕΔΑ, Κωστής Παπαϊωάννου.
      Pin It

Στην Εθνική Αναφορά για τη ρατσιστική βία στην Ελλάδα καταγράφονται 75 επιθέσεις σε έναν χρόνο – «Το ζήτημα δεν βρίσκεται πίσω μας. Βρίσκεται μπροστά μας και τους τελευταίους μήνες υπάρχει ξανά κινητικότητα», δηλώνει ο πρόεδρός της ΕΕΔΑ, Κωστής Παπαϊωάννου

 

Της Διαλεκτής Αγγελή

 

Στη διάρκεια ενός έτους λειτουργίας του προγράμματος «Enough!/Αρκετά!» καταγράφηκαν 75 περιστατικά ρατσιστικής βίας από τους Γιατρούς του Κόσμου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Στην πλειονότητά τους τα περιστατικά αφορούσαν σωματικές επιθέσεις με σοβαρούς τραυματισμούς.

 

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο βίας όπου η βία δεν είναι παράπλευρη απώλεια, όπως λένε στα δικαστήρια με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της δίκης Λουκμάν. Η βία είναι ο σκοπός, το μέσο και το μήνυμα», ανέφερε χαρακτηριστικά στη χθεσινή παρουσίαση της Εθνικής Αναφοράς για τη ρατσιστική βία ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

 

«Η κορύφωση της βίας πέρσι με τον θάνατο του Παύλου Φύσσα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας επιτρέψει να πιστέψουμε ότι το ζήτημα της ρατσιστικής βίας βρίσκεται πίσω μας. Βρίσκεται μπροστά μας και τους τελευταίους μήνες υπάρχει ξανά κινητικότητα».

 

Μαρτυρίες-σοκ

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος του Δ.Σ. των ΓτΚ, Λιάνα Μαΐλλη, τα περισσότερα θύματα προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν, ενώ τέσσερις περιπτώσεις αφορούσαν ανήλικους. Τα 58 από τα 75 περιστατικά συνέβησαν στο κέντρο της Αθήνας και τα θύματα ανέφεραν τη χρήση όπλων από τους θύτες, όπως αλυσίδες και μαχαίρια, ενώ έχει γίνει αναφορά ακόμη και σε χρήση μεγαλόσωμων εξαγριωμένων σκύλων.

 

Το γεγονός ότι τέσσερις επιθέσεις έλαβαν χώρα εντός αστυνομικών τμημάτων ενισχύει την άποψη για «δομικές αδυναμίες και αδυναμίες σε επίπεδο προσώπων», όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια καταγραφής τέτοιων περιστατικών από τις υποδιευθύνσεις της Ασφάλειας. Οι μαρτυρίες που συμπεριλαμβάνονται στην Εθνική Αναφορά είναι ανατριχιαστικές. Χαρακτηριστικά:

 

● Ο 14χρονος Αφγανός Ι.Ε. υπήρξε θύμα βίαιης ρατσιστικής επίθεσης τον Μάιο του 2013 έξω από τον σταθμό του μετρό στην πλατεία Αττικής. Τρεις μεγαλόσωμοι άντρες τον προσέγγισαν και απαίτησαν να ελέγξουν τα χαρτιά του. Οταν είδαν ότι είναι Αφγανός, τον έβρισαν, τον κλότσησαν στα πλευρά και τα πόδια και του έσπασαν ένα μπουκάλι μπίρας στο πρόσωπο. Τον εγκατέλειψαν αιμόφυρτο και αναίσθητο στον δρόμο. Ενας περαστικός τον μετέφερε σε εφημερεύον νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική συρραφή στην περιοχή της μύτης και του μετώπου.

 

● Η 29χρονη I.S. από το Μαρόκο κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση από δύο αστυνομικούς εντός του Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα όταν πήγε να επισκεφθεί τον σύζυγό της που κρατούνταν. Οπως υποστήριξε, οι αστυνομικοί την παρέσυραν με τη βία στον ανελκυστήρα τραβώντας την από τα μαλλιά και ο ένας άρχισε να την κλοτσάει και να τη φτύνει. Η γυναίκα αναγκάστηκε να επισκεφθεί το ιατρείο των ΓτΚ με κακώσεις στο δεξί της χέρι, την ωμοπλάτη και τα πλευρά της.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος διεξήχθη έρευνα σε τυχαίο δείγμα ατόμων στις δομές των ΓτΚ και του ΕΣΠ όπου το 47% και το 60,1% αντίστοιχα απάντησε πως περιορίζει τις δραστηριότητες και αποφεύγει τις μετακινήσεις του, ενώ το 53% και το 81,3% αντιστοίχως έχει υποστεί ρατσιστική συμπεριφορά κατά τις συναλλαγές του με κάποια δημόσια υπηρεσία. Παράλληλα, διεξήχθη καμπάνια ευαισθητοποίησης σε 12 σχολεία της Αττικής όπου τα παιδιά κλήθηκαν να γράψουν σε μικρά σημειώματα πώς βλέπουν το φαινόμενο του ρατσισμού.

Scroll to top