Ο διορισμός εννέα μελών της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ) και η έναρξη λειτουργίας της στις αρχές Μαίου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) που με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή «πρωτοφανής» η οποία έλαβε χώρα αιφνιδιαστικά και χωρίς να καταλήξουν σε συμμετοχή στη ΡΑΛ στελεχών του ναυτιλιακού χώρου. «Ουδόλως δε ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις του ΣΕΕΝ προς τον υπουργό Ναυτιλίας ότι είναι κρισίμου σπουδαιότητας να συμμετέχει τουλάχιστον ένα μέλος της Ακτοπλοϊκής κοινότητας στην νεοσυσταθείσα ΡΑΛ, καθώς η Ακτοπλοΐα είναι συνυφασμένη με το σύνολο των Ελληνικών λιμένων και ιδιαίτερα υπό το φως των επερχόμενων ιδιωτικοποιήσεων των λιμένων» τονίζουν οι ακτοπλόοι και προσθέτουν:
«Άποψη του Συνδέσμου μας αποτελούσε εξαρχής ότι στην στελέχωση των εν λόγω αρχών οφείλουν να συμπεριλαμβάνονται και πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στον ευρύτερο ναυτιλιακό χώρο και οπωσδήποτε εκπρόσωποι των άμεσα εμπλεκομένων φορέων, όπως του ΣΕΕΝ και άλλων ναυτιλιακών ενώσεων ή του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Εξ όσων πληροφορούμαστε, με την εξαίρεση του κ. Μουτζούρη ο οποίος κατέχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα λιμένων και λιμενικής πολιτικής, τα υπόλοιπα μέλη της ΡΑΛ είναι στην πλειονότητά τους δικηγόροι, ενώ συμπεριλαμβάνεται ένας χημικός και ένας πυρηνικός μηχανικός! Επιπλέον υπάρχουν δύο (!) απόστρατοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος».
Για όλους αυτούς τους λόγους οι ακτοπλόοι ζητούν την αναθεώρηση της σύνθεσης της ΡΑΛ, με συμμετοχές από την Ακτοπλοϊκή αλλά και γενικότερα από την Ναυτιλιακή κοινότητα, ώστε να υπάρξουν οι ελάχιστες εγγυήσεις για την εύρυθμη και ικανή λειτουργία της. Επίσης ζητούν νομοθετική ρύθμιση ούτως ώστε να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ΡΑΛ εκπροσώπων του ΣΕΕΝ και άλλων φορέων σχετικών με τη ναυτιλία.
Χριστίνα Παπασταθοπούλου
efsyn.gr